Sääuutiset ja blogi> Näin ukkosrintama jyristää Suomen yli viikonloppuna – sitä ennen…
Uutiset |

Näin ukkosrintama jyristää Suomen yli viikonloppuna – sitä ennen jopa 33–34 astetta mahdollista

Sade- ja ukkoskuuroja sekä hellettä kesäkuussa 2022.
Loppuviikolla edessä on niin sateita, ukkosia kuin paahtavaa hellettäkin. Kuvat: Christian Nylund, Vaasa, 29.6.2022 ja Pirjo Räisänen, Päijänne, 30.6.2022

Sää jatkuu kuumana viikonloppuun asti, paikoin liikkeellä on räväköitä sade- ja ukkoskuuroja. Viikonlopun aikana rintama sateineen ja ukkosineen kulkee Suomen yli ja pyyhkäisee samalla mukanaan kovimman paahteen. Lapissa asti on paikoin ollut trooppisia öitä. Helleaalto on myös pahentanut sinilevätilannetta merellä. Sää on viilenemässä ensi viikon mittaan.

Suomessa on mitattu yli 30 asteen lukemia nyt yhtäjaksoisesti viime lauantain juhannuspäivästä lähtien tälle perjantaille asti. Myös lauantaille on tulossa yli 30 asteen lukemia, paikallisesti lämpötilat voivat nousta jopa 33–34 asteeseen.

Paikoin etenkin rannikoilla ja järvialueilla on ollut trooppisia öitä, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteeseen yöllä. Torstain vastainen yö oli trooppinen myös muutamalla paikalla Lapissa. Inarin Nellimissä yön alin lämpötila oli 22,5 astetta, Pelkosenniemellä Pyhätunturin havaintoasemalla 20,5 astetta ja Kemin Ajoksen havaintoasemalla 20,3 astetta.

Sade- ja ukkoskuurot viilentävät paikoin säätä lähipäivinä ja voivat olla räväköitäkin. Viikonloppuna laajempi ukkosrintama jyrisee Suomen yli ja vie mennessään kovimman kuumuuden.

– Nyt sunnuntaina rintama on pyyhkäisemässä koko maan poikki. Rintaman perässä puskee jonkin verran viileämpää ilmaa ja kuuma ilma alkaa väistää Suomesta itään. Rintama kuitenkin kulkee Suomen yli melko nopeasti, joten paikallisesti tarkasteltuna ukkostava hetki päivästä voi jäädä paikka paikoin melko lyhyeksikin. Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö sekin lyhyt hetki olisi intensiivinen. On mahdollista, että tällä rintamavyöhykkeellä kehittyy rajujakin ukkoskuuroja ja todennäköisesti koko maan osalta edessä on taas yksi vilkas ukkospäivä, ehkä yksi kesän tähän mennessä vilkkaimmista, jos salamointi pääsee kunnolla käyntiin, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Katso videolta viikonlopun lämmön ja sateiden ennuste!

Tähän mennessä eniten on salamoinut tiistaina 28. kesäkuuta, jolloin havaittiin vajaat 6 000 maasalamaa. Salamointi on ollut toistaiseksi keskimääräistä kesää vähäisempää. Kesäkuussa maasalamoita oli yhteensä noin 19 000, kun kesäkuun keskiarvo on 34 000 maasalamaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Toukokuussa maasalamoita havaittiin reilut 1 300, kun toukokuun keskiarvo on 8 000 maasalamaa.

Kuumuus huipentuu viikonloppuna – tukalaa hellettä, ukkoset jyrisevät paikoin

Perjantaina päivän korkein lämpötila on ollut kello 17.40 mennessä Oulun Oulunsalossa mitattu 32,3 astetta. Kesän korkein lämpötila tähän mennessä on tiistaina Porissa mitattu 32,9 astetta.

Aurinko paistaa kumpupilvien lomassa.
Kesäkuun loppu oli kuuma. Kuva: Marja Hannukainen, Vaala, 26.6.2022

Lauantaina lämpötilat ovat laajalti 28–34 asteessa. Suomen heinäkuun lämpöennätys on 37,2 astetta. Se on mitattu 29. heinäkuuta 2010 Liperissä Joensuun lentoasemalla.

– Lauantaina sade- ja ukkoskuurot yleistyvät ja painottuvat länteen ja pohjoiseen, idässä tulee yksittäisiä sadekuuroja. Paljon on kuitenkin poutaisiakin alueita, pilvisyys vaihtelee.

Viikonlopun edetessä Suomeen on tulossa kylmä rintama, joka tuo sateita ja ukkosia ja viilentää säätä. Myöhään lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä rintama on läntisen Suomen kohdilla.

– Sunnuntaina rintama pyyhkäisee Suomen ylitse lännestä itään oikeastaan koko maan poikki. Sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus on lähes koko maassa päivän aikana, painottuen etenkin sisämaahan. Ukkosta on ilmassa jo myöhään lauantai-illasta asti, mutta ukkoset yleistyvät sunnuntain aikana. Sunnuntaina päivällä sade- ja ukkoskuurot painottuvat itään ja pohjoiseen, Jenna Salminen ennustaa.

Salamointia Lappajärvellä elokuussa 2018.
Loppuviikolla nähdään paikoin salamointia. Arkistokuva: Anne Keskivinkka, Lappajärvi, 1.8.2018

Sunnuntaina lämpötila kohoaa enimmäkseen 24–28 asteeseen, mutta paikallisesti voidaan yltää vielä lähelle 30 asteen lukemia. Sateessa lämpötilat laskevat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntaina etelän ja lounaan välinen tuuli voimistuu ja vaikuttaa vielä ensi viikon alussakin.

Sää viilenee ensi viikolla selvästi – myös sateita ennustekartoilla

Maanantaina ukkosrintama on jo siirtynyt Suomen itäpuolelle.

Maanantain sää on epävakaista. Sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus on etenkin lännestä Lappiin asti. Tuuli on paikoin puuskaista. Maanantaina lämpötilat ovat laajalti 24–28 astetta, paikoin voi olla lämpimämpääkin.

– Tällä hetkellä ennuste näyttää, että alkuviikolla lliikkeellä olisi aika reippaastikin sateita ja ajoittain voimistuvaa ja puuskaista tuulta, Jenna Salminen sanoo.

Kesäisiin sadekuuroihin liittyy yleensä myös puuskaista tuulta.
Kesäisiin sadekuuroihin liittyy yleensä myös puuskaista tuulta. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 17.6.2022

Sää on viilenemässä ensi viikon mittaan. Sateitakin on tulossa.

– Maanantain jälkeen lounaistuuli näyttää puhaltavan lämpimimmän ilman sivuun. Kun sateet yleistyvät, niin myös lämpötilat laskevat. Paikoin on pieni mahdollisuus vielä helteelle aurinkoisimmilla seuduilla, mutta voi olla, että osassa maata jäädään 15–20 asteeseen, paikoin alle 15 asteeseenkin. Viikon edetessä ylimmät lukemat saattavat olla 20 asteen tienoilla, Jenna Salminen toteaa.

Sinilevätilanne paheni merellä helleaallossa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan helteet ovat lisänneet merialueiden sinilevähavaintoja. Hellejakso on luonut rannikolla sekä avomerellä suotuisat olosuhteet sinilevän kehittymiselle. Erityisesti Saaristomeren rannikkoalueelta on tehty edellisviikkoon verrattuna enemmän sinilevähavaintoja. Myös Suomenlahden, Selkämeren ja Perämeren rannikkoalueilla on havaittu paikoin sinilevää.

Keskimääräistä lämpimimmistä järvivesistä huolimatta sisävesien sinilevätilanne on pysynyt Suomen ympäristokeskuksen mukaan varsin vakaana. Valtakunnallisesti sinileväseurannan havaintopaikoilla tilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen, mutta alueellisia erojakin on. Pohjois-Karjalan, Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan alueilla sinileväkukintoja on havaittu ajankohtaan nähden hieman enemmän.

Paikallisesti sinileväkukinnat ovat jopa vähentyneet havaintopaikoilla muun muassa Kaakkois-Suomen ja Pirkanmaan alueilla. Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla sinileväkukintoja ei juurikaan esiinny.

Sinileväkukintoja.
Sinilevä näkyy vedessä yleensä pieninä vihertävinä hippuina. Sitä ei pysty nostamaan kepillä kuten rihmamaisia viherleviä. Arkistokuva: Riku Lumiaro/SYKE

Lämpimän sään jatkuessa sinileväkukintojen riski kasvaa edelleen. Toisinaan epävakaampikin sää voi lisätä sinileväkukintoja.

– Pitkään jatkuvat sateet, rankat sadekuurot tai voimakkaat tuulet voivat tuoda lisää ravinteita sinilevien käyttöön lisäten sinileväkukintojen riskiä, kertoo erikoistutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksen sivuilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vedessä voi paikoin edelleen esiintyä siitepölyä, joka näyttää erehdyttävästi sinilevältä. Siitepölyä esiintyy erityisesti alkukesällä. Kaikkiin veden värjäytymiin tulee suhtautua asianmukaisella varovaisuudella, koska sinilevän voi erottaa siitepölystä varmasti vain mikroskooppitutkimuksella. Osa sinilevistä on myrkyllisiä.

Pintavedet lämmenneet tällä viikolla

Järvivesien pintalämpötilat ovat lähes koko Suomessa useita asteita ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa järvien lämpötilat ovat olleet torstaina Suomen ympäristökeskuksen mittauksissa 20–26 astetta ja Pohjois-Suomessa 11–22 astetta.

Katso sisävesien lämpötilat Forecan sivuilta!

Merivesi on lämmennyt edellisviikosta. Ilmatieteen laitoksen Meripalvelujen mukaan meriveden pintalämpötila on Perämerellä 14–17 astetta, Selkämerellä 17–19 astetta, Saaristomerellä 21–22 astetta ja Suomenlahdella 16–18 astetta.

Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

1.7.2022: Päivitetty ennustetta ja kesäkuun salamamäärä.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 1.7.2022 klo 17.43

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat