Sääuutiset ja blogi> Hämmästyttävä kuukausiennuste: Näin mennään kohti vappua – katso…
Kuukausiennuste |

Hämmästyttävä kuukausiennuste: Näin mennään kohti vappua – katso lupaavat sääkartat!

Aurinkoinen kevätpäivä Vaasassa.
Kuukausiennuste ennakoi Suomeen laajalti keskimääräistä lämpimämpiä viikkoja toukokuun alkuun asti. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 3.5.2020

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sään yleiskuva vappuun asti on ajankohtaan nähden lämmin ja vähäsateinen. Viikkojen sisäinen vaihtelu voi kuitenkin edelleen olla suurta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusi kuukausiennuste näyttää Suomeen laajalti hieman tavanomaista lämpimämpää säätä neljän viikon jakson ajan – osassa maata viikkojen keskilämpötilat ovat ajoittain lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia. Huhtikuun loppupuoli on ennusteen mukaan Suomessa enimmäkseen tavanomaista vähäsateisempi.

Tämän viikon loppupuoliskoksi on tulossa laajalti aurinkoista ja lämpenevää korkeapainesäätä.

– Huhtikuun sää jatkuu lämpimänä. Myös tämän viikon jälkeen on mahdollisuus korkeapaineen vaikutuksiin, joten kuun lopussakin mukaan mahtunee aurinkoisia päiviä. Viikkojen sisällä voi kuitenkin olla vaihtelua. Etenkin yksittäiset sadealueet, joita saattaa kuivasta kuukausiennusteesta huolimatta päästä Suomeen, voivat kääntää ennustetta paikallisesti sateisempaan suuntaan, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Vaikka sää näyttää yleisilmeeltään tavanomaista lämpimämmältä, meteorologi muistuttaa, että ajoittaiset lumisateet ovat kuitenkin yhä tähän vuodenaikaan mahdollisia maan eteläosassa asti. Myös pakkasöitä on edelleen luvassa koko maahan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Vesi sateen olomuotona on etenkin päiväsaikaan yleistymässä pohjoisempanakin, missä sateet ovat yhä isoilta osin olleet lunta. Viileämmät hetket keskimääräistä lämpimämpien viikkojen aikana eivät kuitenkaan ole pois suljettuja, joten etelässäkin asti voi yhä satunnaisesti tulla myös lumisateita, Jenna Salminen toteaa.

Tällä viikolla aurinkoa ja kevätlämpöä

Täksi viikoksi kylmää ilmaa on virrannut Euroopan länsipuolelta laajalti Eurooppaan. Euroopan itäpuolelta on sen sijaan kulkeutunut lämpimämpää ilmaa kohti pohjoista, mikä on lämmittänyt myös Suomea idän ja kaakon suunnalta. Maanantaina Suomessa yllettiin paikoin jo 17 asteen lukemiin.

Lue myös: Vuoden lämpimin päivä tähän mennessä: +17 astetta meni rikki

Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla laajalti 0–3 astetta keskimääräistä korkeampi, pohjoisimmassa Lapissa on hieman tavanomaista viileämpää.

Loppuviikolla päivisin käydään paikoin 10–15 plusasteen lukemissa, viikonloppuna mahdollisesti jo pohjoisessakin osassa maata. Maan eteläpuoliskolla voidaan päästä viikonloppuna 15 plusasteen yläpuolellekin. Öisin on kuitenkin yhä laajalti pakkasta. 

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Viikko on suuressa osassa maata tavanomaista kuivempi, mutta pohjoisessa on paikoin tavanomaista sateisempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Alkuviikon sateen rippeitä on vielä viikon puolivälissä liikenteessä, vaikka sää onkin jo monin paikoin poutaista. Loppuviikolla korkeapaine voimistuu. Sää lämpenee ja on laajalti aurinkoista, Jenna Salminen ennustaa.

Muualla Euroopassa viikko on laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi, keskisessä Euroopassa jopa 3–6 astetta tavanomaista kylmempi.

– Selkeässä säässä lämpötilat käväisevät öisin pakkasella ympäri Keski-Eurooppaa ja siellä täällä Länsi-Euroopassa. Päivälämpötila jää monin paikoin alle 10 asteen Euroopan keskivaiheilla. Myös paikoittain syntyvät lumikuurot ovat mahdollisia sisämaassa ja korkeammalla maastossa, Jenna Salminen sanoo.

Lue myös: Alkuviikolla vaihtelevaa – loppuviikolla komeaa kevätaurinkoa ja jopa +15 astetta!

Lämmöllä huhtikuun loppua kohti

Huhtikuun 19. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen perusteella Suomessa laajalti 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi sekä normaalia kuivempi.

– Ensi viikollakin Suomessa on mahdollisuus korkeapaineiden vaikutuksiin. Matalapaineita kuljeskelee kuitenkin lähiympäristössä, joten viikon säähän mahtunee vaihtelua pilvisen ja sateisen sekä poutaisen ja aurinkoisen sään välillä. Suomen tavanomaista lämpimämmän sään takana ovat sekä ajoittain aurinkoinen sää että lähistön matalapaineet, jotka saavat lämmintä ilmaa virtaamaan kohti Suomea, Jenna Salminen toteaa.

Miltä näyttää vappuviikon ennuste?

Vappuviikolle kuukausiennuste näyttää tällä hetkellä Suomeen laajalti 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää sekä tavanomaista kuivempaa säätä, vaikkakin ennusteen epävarmuus kasvaa jo hieman.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa 0–4 astetta.

Toukokuun 3. päivä alkavalla viikolla mahdollisuus keskimääräistä lämpimämmälle säälle jatkuu Suomessa. 

– Korkeapainesään painopiste olisi näillä näkymin siirtymässä etelämmäs Eurooppaan, mikä päästäisi sateita jälleen kulkemaan enemmän Suomen ylitse. Kuukausiennuste enteileekin tässä kohtaa meille hieman sateisempaan päin taittavaa viikkoa, Jenna Salminen toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Huhtikuun aurinkoa Vaasassa.
Lumet ja jäät ovat huvenneet viime viikkoina. Kuva: Christian Nylynd, Vaasa, 10.4.2021

Maan etelä- ja länsiosassa jo laajalti lumetonta

Säätilastojen mukaan näihin aikoihin huhtikuun puolivälin tienoilla lähestulkoon koko maassa on vielä normaalisti lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Nyt maa on lumeton isossa osassa etelää ja osin Länsi-Suomessa, mikä vastaa enemmänkin vapun ajalle normaalia tilannetta. Lämmin sää jatkaa lumen sulatusta, joten vappuna maa voi hyvinkin olla lumeton jo laajemminkin etelässä ja maan keskivaiheilla, ellei viikon sisäinen vaihtelu tuo viileämpää hetkeä ja lumisempaa sadetta hunnuttamaan maisemaa juuri sitten tuon vapun h-hetken alla tai kohdalla. Silloin tällöin tätäkin sattuu, mutta vielä on vaikea näin tarkkaan mennä sanomaan vapusta. Viikon yleiskuva on kuitenkin tällä hetkellä ennusteissa lämmin ja vähäsateinen. Pohjoisempana lunta riittää vielä reippaasti sulatettavaksi, Jenna Salminen sanoo.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 13.4.2021 klo 16.57

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat