Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Alkuviikolla vaihtelevaa – loppuviikolla komeaa kevätaurinkoa ja jopa +15 astetta!
  Uutiset |

  Alkuviikolla vaihtelevaa – loppuviikolla komeaa kevätaurinkoa ja jopa +15 astetta!

  Huhtikuun aurinkoa Vaasassa.
  Viikon mittaan on odotettavissa laajalti aurinkoisia päiviä. Kuva: Christian Nylynd, Vaasa, 10.4.2021

  Viikon alkupuolella liikkeellä on vesi-, räntä- ja lumisateita, mutta loppuviikko näyttää tämän hetken ennusteen mukaan laajalti poutaiselta ja aurinkoiselta. Maanantaina on ylletty jo yli 17 asteen lämpötilaan. Loppuviikon ennusteissa on paikoin 10–15 asteen lukemia.

  Maanantaina etelässä on ollut keväistä lämpöä, kun lämmin ilmamassa on yltänyt osaan maata. Parikkalassa on mitattu vuoden korkein lämpötila tähän mennessä, 17,2 astetta. Aiempi vuoden korkein lukema oli 23. maaliskuuta Jomalassa Ahvenanmaalla mitattu 14,6 astetta.

  Osassa maata tunnelma on kuitenkin ollut maanantaina toinen. Maan keskiosan yli kohti pohjoista on liikkunut sadealue, joka on tuonut lunta, räntää ja vettä. Illaksi sadealue kulkee Etelä-Lapin ylle, jossa sateet tulevat lähinnä lumena.

  Huhtikuista räntäsadetta Vaasassa.
  Osassa maata on tullut maanantaina räntää ja lunta. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 12.4.2021

  Tiistain vastaisen yön aikana lunta sataa yhä Keski- ja Etelä-Lapissa, maan länsiosassa voi sadella paikoin vettä. Yölämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 3–7 astetta. Lapissa yölämpötila on Etelä-Lapin nollan vaiheilta Pohjois-Lapin paikoin jopa 10 pakkasasteeseen.

  Lue myös: Vuoden lämpimin päivä tähän mennessä: +17 astetta meni rikki – osassa maata tulee lunta

  Sää viilenee alkuun hetkeksi – korkeapaine ja aurinko valtaavat alaa loppuviikoksi

  Sää viilenee tiistaiksi etelässäkin. 

  – Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys vaihtelee. Sää on pääosin poutainen, mutta paikalliset vähäiset sadekuurot ovat mahdollisia etenkin länsirannikolla. Pohjoisessa sää on enimmäkseen pilvinen. Keski- ja Pohjois-Lapin yli kulkee lumisateita, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tiistain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 5–10 astetta, Etelä-Lapissa 0–3 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa −3 ja 1 plusasteen välillä.

  Tiistain jälkeen Suomeen vahvistuu korkeapaine.

  – Keskiviikoksi sää muuttuu lännestä alkaen aurinkoisemmaksi. Paikallista pilvisyyttä ja vähäisiä lumikuuroja, ehkä myös vesikuuroja, liikkuu maan keskiosan yli itään, mutta pääosin sää on kuitenkin aurinkoinen. 

  Lintujen kevätmuuttoa huhtikuussa 2021.
  Lintujen kevätmuutto on käynnissä. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 10.4.2021

  Päivälämpötila on keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 3–7 astetta, maan eteläosassa lämpötila voi paikallisesti nousta 10 asteen lähelle. Pohjoisessa on 1–4 astetta. 

  Myös torstaina sää on suurimmassa osassa maata aurinkoinen, osassa Lappia on kuitenkin pilvisempää. Pohjois-Lapissa sataa paikoin vähän lunta. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 7–11 asteen tienoilla, Lapissa 1–7 astetta.

  Lue myös: Kuukausiennuste: Toiveikas arvio vappuviikosta

  Viikonloppuna 15 astetta etelään?

  Aurinkoinen korkeapainesää kestää tämän hetken ennusteen mukaan ainakin viikonloppuun asti.

  – Lämpötila voi etelässä nousta jopa lähelle 15:tä astetta, maan keskiosassa 10–12 asteeseen ja Lapissakin 5–9 asteeseen. Öisin pakkasta esiintyy kuitenkin yhä suuressa osassa maata. On vielä epävarmaa, jatkuuko korkeapainesää ensi viikolla vai alkaako sää muuttua vaihtelevammaksi. Ennusteet ovat asiasta vielä toistaiseksi erimielisiä, toteaa Joanna Rinne.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa