Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Melkoinen säämaanantai: Tuulituhoriski lähes koko maassa, lumisateita, Jäämereltä koleaa ilmaa
  Uutiset |

  Melkoinen säämaanantai: Tuulituhoriski lähes koko maassa, lumisateita, Jäämereltä koleaa ilmaa

  Talvimyrsky Helsingin Uunisaaressa
  Maanantaina on odotettavissa jopa myrskypuuskia maallakin. Arkistokuva: Foreca

  Sää ei maanantaina jää huomaamattomaksi, kun tuuli voimistuu, ja sateita, jopa lunta tulee taivaan täydeltä. Kolea ilma alkaa puhaltaa Suomeen Jäämeren suunnalta rytinällä.

  Maanantain tapahtumarikasta sääpäivää on pohjustettu jo viikonloppuna. Matalapaineen keskus on liikkunut Norjan ja Ruotsin yli kohti Suomea niin, että maanantain aikana se väistyy jo Suomen yltä Suomen itäpuolelle.

  Matalapaine on tuonut mukanaan pilviä, sateita, tihkua ja laajalle alueelle sumua. Maanantaina matalapaineen jälkipuolella voimistuu jopa tuulituhoja aiheuttava tuuli.

  Tuuli voimistuu maa-alueillakin jopa myrskypuuskiksi asti

  Maanantaisen myräkän keskituuli on ennusteissa myrskylukemia heikompi, mutta vaarallisen voimakkaita puuskia, jopa myrskypuuskia, esiintyy maan etelä- ja keskiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

  Maanantaina aamulla tuuli ei ole vielä voimistunut vaaralliseksi asti, vaan voimistuminen tapahtuu aamupäivän aikana niin, että suuressa osassa maata voimakkaimman tuulen aika on iltapäivällä. Itä-Suomessa voimakkaimmat puuskat havaitaan hieman illemmalla, muualla tuuli alkaa illan aikana jo vähitellen heiketä.

  Yön aikana tuuli heikkenee koko maassa, mutta vain jonkin verran – sää tuntuu tuuliselta vielä tiistainakin. Puuskien voimakkuus on kuitenkin laskenut maanantaisia alhaisemmaksi.

  Ennusteiden mukaan maa-alueiden puuskat ovat maanantaina maan etelä- ja keskiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla voimakkaimmillaan luokkaa 15–21 m/s.Todelliset voimakkaimmat havaitut tuulenpuuskat saattavat käytännössä olla vielä hieman tätä voimakkaampia. Tuulituhojen mahdollisuuden rajaksi on määritelty 15 m/s.

  Keskituuli on ennusteissa voimakkaimmillaan Perämerellä, jossa tuulen voimakkuus on enimmillään vajaat 20 m/s eli myrskyrajan alapuolella. On silti mahdollista, että jopa myrskylukemia havaitaan keskituulessakin yksittäisillä Perämeren säähavaintoasemilla hetkellisesti.

  Ilmatieteen laitos on antanut sekä maanantaille läntiseen Suomeen että tiistaille Pohjois-Pohjanmaalta Itä-Suomeen vaarallisen tuulen varoituksia ja laajalle alueelle mahdollisesti vaarallisen tuulen varoituksen.

  Ensilumen mahdollisuus välähtää jo maanantaiaamuna

  Sateita tulee matalapaineeseen liittyen maanantaina aamulla suurimmassa osassa Suomea. Päivän edetessä sateet alkavat väistyä aluksi maan länsiosasta, vähitellen yhä idempää.

  Kilpisjärven seudulla sateet muuttuvat jo maanantain vastaisen yön aikana osin lumeksi, ja onkin mahdollista, että Suomessa mitattaisiin virallinen ensilumi jo maanantaina.

  Maanantaiaamuna saatetaan jo mitata ensilumihavainto Kilpisjärvellä.
  Maanantaiaamuna saatetaan jo mitata ensilumihavainto Kilpisjärvellä. Kuva: Foreca

  Ollakseen määritelmän mukainen virallinen ensilumi, lunta on mitattava lumimäärämittauksia tekevällä säähavaintoasemalla vähintään sentin kerros aamuyhdeksältä (talviaikaan siirtymisen jälkeen aamukahdeksalta). Kilpisjärven säähavaintoasemalla tämä määritelmä saattaa mahdollisesti täyttyä jo maanantaiaamuna.

  Tiistaita kohden sateet väistyvät maan etelä- ja keskiosasta lähes kokonaan, mutta maan pohjoisosassa sateet jatkuvat. Tiistain vastaisena yönä ja tiistaiaamuna lumisateita on odotettavissa vesisateen seassa Käsivarren Lapin lisäksi laajalla alueella Länsi-Lapissa, joten tiistaiaamuna ensilumihavainto on myös mahdollinen, jos sitä ei vielä maanantaina saada.

  Lapissa autoilevien kannattaa varautua tiistaiaamuna paikallisesti hyvinkin liukkaaseen ajokeliin.

  Jäämeren suunnalta virtaa Suomeen koleaa ilmaa, ajokelissä aamuliukkauden riski

  Elokuinen aamusumu.
  Aamusumujakin voi koleina aamuina paikoin esiintyä. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Virrat

  Pohjoiseen kääntynyt ilmavirtaus pysyy koko maassa pohjoisenpuoleisena myös viikon edetessä. Viimeisetkin sateet väistyvät meiltä alkuviikon jälkeen, ja sen jälkeen on odotettavissa poutaista, osin aurinkoista ja osin pilvistä syyssäätä, joka on hyvinkin koleaa.

  Yleisesti viikon aikana maan eteläosan lämpötilat pysyvät 10–13 asteen tuntumassa, muualla maassa pysytään yksinumeroisissa lukemissa.

  Öisin voi esiintyä pakkasta ainakin maanpinnan tuntumassa siellä täällä pilvisyydestä riippuen. Teillä liikkujien kannattaakin varautua siihen, että aamuisin voi paikoitellen olla liukasta, vaikka yleisesti ajokeli olisi normaali.

  Lue myös: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat