Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Käänne säähän näkyvissä – tällainen on maaliskuun kuukausiennuste
Kuukausiennuste |

Käänne säähän näkyvissä – tällainen on maaliskuun kuukausiennuste

Aurinkoinen kevättalven päivä Saariselällä.
Maaliskuun sää on ennusteen mukaan tavanomaista vähäsateisempaa tai sademäärät ovat ajankohdalle tavanomaisia. Arkistokuva: Markku Kuisma, Saariselkä, 19.3.2022

Kuukausiennusteen mukaan Suomessa on edessä käänne keskimääräistä lauhemmasta säästä keskimääräistä kylmempään säähän maaliskuun edetessä. Jo 4. maaliskuuta alkavalla viikolla etenkin yöt kylmenevät selvästi.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 28. helmikuuta. Sen mukaan 4. maaliskuuta alkava viikko on Suomessa tavanomaista maaliskuun alkua lämpimämpi, mutta sen jälkeen ennusteessa näkyy keskimääräistä kylmempää säätä koko maaliskuun ajan.

Tämän viikon lopulla edessä on jo vähän käännettä myös hieman valoisampaan säähän.

– Lauhan harmaa sää alkaa pikkuhiljaa antaa periksi. Loppuviikon aikana aurinko vähintään näyttäytyy suuressa osassa maata. Etelänpuoleinen tuulikin heikkenee vähitellen. Lämpötila on perjantaina ja viikonloppuna päivisin yleisesti 0–5 plusastetta, lauantaina paikoin maan länsiosassa ollaan 6 plusasteen tienoilla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Ensi viikolla korkeapaine vahvistuu Suomeen. Lämpötilat laskevat hiukan niin, että päivisin lämpötilat vaihtelevat pikkupakkasesta suojasäähän, mutta öisin on laajalti pakkasta.

Napa-aluetta kiertävällä polaaripyörteellä voi olla osuutta Suomen mahdollisesti viileään maaliskuun jatkoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Stratosfäärissä polaaripyörre heikkenee ensi viikolla ja osassa ennusteita jakautuu myöhemmin kahtia. Polaaripyörteen heikkeneminen lisää kylmän sään todennäköisyyttä. Tämä sopii myös kuukausiennusteessa näkyvään tavanomaista kylmempään maaliskuun loppuun. Myöhemmin nähdään, toipuuko pyörre enää vai onko tämä sen jokakeväinen lopullinen hajoaminen, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 28.2.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

4.–10.3.

(Viikko 10)

Sää on keskimääräistä lämpimämpää ja vähäsateisempaa.Hyvä

11.–17.3.

(Viikko 11)

Viikon keskilämpötila on tavanomaista kylmempi tai lähellä tavanomaista. Sademäärä on hieman keskimääräistä pienempi.Kohtalainen

18.–24.3.

(Viikko 12)

Viikko on tavanomaista kylmempi. Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen.Kohtalainen

25.–31.3.

(Viikko 13)

Keskimääräistä kylmempi sää voi jatkua. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Maaliskuun 4. päivä alkava viikko: Vielä tavanomaista lauhempaa säätä – öisin kuitenkin paikoin reippaitakin pakkasia

Maaliskuun 4. päivä alkavalla viikolla koululaisten talvilomia vietetään Opetushallituksen mukaan muun muassa Joensuun, Kajaanin, Kuopion, Oulun ja Rovaniemen kouluissa.

Kuukausiennusteen mukaan viikko on Suomessa tavanomaista lauhempi. Viikon keskilämpötilat ovat etelässä 1–2 astetta ja pohjoisessa jopa 3–7 astetta keskimääräistä lauhempia. Sateita tulee tavanomaista maaliskuun alkupuolta vähemmän. Sateita tulee niin lumena kuin vetenäkin.

Ennusteen mukaan Pohjois-Eurooppaan vahvistuu korkeapaine.

– Suomessa on välillä keväisen aurinkoisia päiviä. Sateet jäävät viikon aikana vähiin.
Kokonaisuutena viikko on siis ennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpi, mutta päivän ja yön välinen vaihtelu kasvaa. Lämpötila laskee öisin niin, että etelässä on viikon puolivälissä näillä näkymin paikoin 10 pakkasasteen vaiheilla olevia lukemia ja pohjoisessa selkeillä alueilla 10–20 pakkasastetta, Anna Latvala sanoo.

Päivisin on kuitenkin selvästi lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Päivästä ja paikasta riippuen viikon mittaan on heikkoa pakkasta tai 0–5 astetta nollan yläpuolella olevia lukemia.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Ennusteen perusteella Espanjassa ja Portugalissa viikon keskilämpötilat ovat 4. maaliskuuta alkavalla viikolla melko tavanomaisia, paikoin alueella sataa keskimääräistä enemmän. Yleisesti muualla Euroopassa on kuitenkin keskimääräistä lämpimämpää ja vähäsateista.

– Suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on Euroopan pohjois- ja itäosassa. Välimeren rannikoiden lisäksi myös Itä-Euroopassa on alkuviikolla paikoin 15–20 astetta, varsinkin Unkarissa, Serbiassa ja Romaniassa. Loppuviikosta lämpötila kuitenkin laskee alueella, Anna Latvala kertoo.

Maaliskuun 11. päivä alkava viikko: Käännös keskimääräistä kylmempään suuntaan mahdollinen Suomessa

Ennusteen mukaan laaja korkeapaine siirtyy 11. maaliskuuta alkavalla viikolla Islannin ja Grönlannin tienoille.

– Suomeen virtaa näillä näkymin kylmempää ilmaa pohjoisesta. Sää siis viilenee. Kuukausiennusteesta toiseen on kuitenkin vielä vaihdellut, missä kohtaa maaliskuuta muutos tarkkaan ottaen tapahtuu, joten 11. päivä maaliskuuta alkavan viikon ennuste on muuttunut tavanomaista lämpimämmästä tavanomaista kylmempään suuntaan, Anna Latvala toteaa.

Tilastollisesti päivän ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maaliskuun puolivälissä jo maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin hieman nollan yläpuolella. Oulun korkeudella ollaan tyypillisesti lähellä nollaa ja Lapissa vähän pakkasella.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen perusteella Keski- ja Etelä-Euroopassa 11. maaliskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat laajalti tavanomaista lämpimämpiä. Lounais-Euroopassa Portugalissa ja Espanjassa on tavanomaista sateisempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maaliskuun 18. päivä alkava viikko: Suomessa edelleen keskimääräistä kylmempää

Ennusteen mukaan Islannin ympäristön korkeapaine pysyy paikallaan 18. maaliskuuta alkavalla viikolla.

– Suomessa vallitsee pohjoisvirtaus. Viikko on näillä näkymin keskimääräistä kylmempi, mutta sademäärä on tavanomainen, Anna Latvala kertoo.

Matalapaineiden reitti kulkee Euroopassa Keski-Euroopan kautta itään. Pohjoisessa Euroopassa on tavanomaista kylmempää, eteläisessä Euroopassa vähän tavanomaista lämpimämpää.

Maaliskuun 25. päivä alkava viikko: Ei suurempia muutoksia suursäätilanteeseen

Näyttää siltä, että suursäätilanteeseen ei ole tulossa suurempia muutoksia 25. maaliskuuta alkavalla viikolla.

– Tavanomaista kylmempi sää voi jatkua meillä edelleen. Sademäärässä ei ole poikkeamaa kumpaankaan suuntaan, Anna Latvala sanoo.

Säätilastojen mukaan maaliskuun lopussa Suomessa enää Pohjois-Lapissa on päivisin heikkoa pakkasta, muulla maassa ollaan jo keskimäärin plussan puolella. Maan etelä- ja keskiosassa on tyypillisesti päivisin ylimmillään 2–6 plusastetta. Öisin on kuitenkin vielä keskimäärin pakkasta koko maassa.

Euroopan kaakkoisosassa tavanomaista lämpimämpi sää saattaa jatkua 25. maaliskuuta alkavalla viikolla. Länsi- ja Keski-Euroopassa on paikoin tavanomaista sateisempaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 29.2.2024 klo 17.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat