Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne…
Vuodenaikaisennuste |

Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne – näin meteorologi kommentoi kevään alkua

Osa puista on jo silmuilla Etelä-Suomessa maaliskuussa 2020.
Terminen kevät alkaa pitkän ajan tilastojen mukaan Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa ja Pohjois-Lapissa huhtikuun lopussa. Vuosien välillä voi kuitenkin olla suurtakin vaihtelua. Arkistokuva: Markus Mäntykannas

Kolmen kuukauden ennuste maalis–toukokuulle ennakoi jakson keskilämpötilan jäävän Suomessa melko tavanomaisiin lukemiin. Ennusteen mukaan sademäärät ovat Suomessa jaksolle tavanomaisia tai hieman tavanomaista suurempia. Keski- ja Etelä-Eurooppaan ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää maalis–toukokuun jaksoa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. helmikuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen maalis–toukokuulle.

Suomessa maalis–toukokuun keskilämpötila on ennusteen perusteella laajalti melko lähellä jakson tavanomaista lukemaa.

– Ennusteen mukaan maalis–toukokuu on suuressa osassa Eurooppaa normaalia lämpimämpi. El Niño on lämmittänyt Atlantin pintavesiä päiväntasaajalla, ja tätä lämpöä yltää myös Atlantin Euroopan lounaispuolisille merialueille. Vuodenaikaisennusteessa suurimpia poikkeamia tavanomaista lämpimämpään suuntaan Euroopassa löytyykin esimerkiksi Euroopan lounaisosasta. Pienin poikkeama tavanomaiseen Euroopassa on Pohjoismaissa, missä etenkin Ruotsissa ja Suomessa näkyy viileämpi alue. Täällä keskilämpötilan ennustetaan jäävän melko tavanomaisiin lukemiin, paikoin jopa normaalia alhaisemmaksi. Tämä johtuu kylmästä talvesta, jonka vaikutus yltää vielä kevätkuukausiin. Merivesien lämpötila on lauhoja talvia alhaisempi, lisäksi paksu lumipeite ja sen sulaminen keväällä pitävät maaperän pidempään kylmänä ja kosteana – tämä on omiaan alentamaan keskilämpötilaa. Kevät ei siis välttämättä tule kylmän talven jälkeen kovin aikaisin, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

Pitkän ajan tilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa ja Pohjois-Lapissa huhtikuun lopussa. Viime vuonna terminen kevät alkoi aikaisimmillaan etelärannikolla 14. maaliskuuta ja myöhäisimmillään Käsivarren Lapissa 8. toukokuuta.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista maalis–toukokuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista maalis–toukokuulle 2024 Eurooppaan.

Tuoreen vuodenaikaisennusteen mukaan maalis–toukokuun keskilämpötila on Euroopan eteläosassa 0,5–2 astetta keskimääräistä korkeampi. Keskisessä Euroopassa on ennusteen perusteella laajalti 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Sademäärät Suomessa jaksolle tavanomaisia tai vähän tavanomaista suurempia

Sademäärien osalta suuressa osassa Eurooppaa on ennusteen mukaan hieman keskimääräistä sateisempaa maalis–toukokuun jaksolla.

– Erityisen selvästi näkyvät Portugaliin ja Espanjaan ennustetut runsaat sademäärät. Toisaalta Pohjois-Atlantilla on hieman normaalia vähäsateisempaa, tämä kuivempi alue yltää Skotlannista Norjaan ja Islantiin. Suomessa on sateiden osalta tämän ennusteen mukaan joko tavanomaista tai hieman tavanomaista sateisempaa, Kristian Roine sanoo.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista maalis–toukokuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista maalis–toukokuulle 2024 Eurooppaan.

– Sademäärän jakauma Euroopassa viittaa siihen, että matalapaineiden reitti on keskimääräistä eteläisempi. Pohjois-Atlantille voi syntyä myös korkepainetilanteita, jotka Suomessa helposti johtavat kylmiin pohjoistuuliin, Kristian Roine kertoo.

Sään vaihtelu kevään aikana voi olla suurta Suomessa – El Niño jatkuu maailmalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Lue myös:

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

Nyt maailmalla on käynnissä El Niño -jakso.

– Tyynenmeren pintavedet ovat normaalia lämpimämpiä Tyynenmeren keski- ja itäosassa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2023 kesällä alkanut El Niño on edelleen käynnissä. Ennusteiden mukaan El Niño heikkenee kevään aikana ja loppuu alkukesään mennessä, Kristian Roine toteaa.

Lue seuraavaksi: Mikä on El Niño?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 6.2.2024 klo 14.31

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat