Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Lumisateet eivät ole vielä ohi – karu lämpötilaennuste vappuviikoksi
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: Lumisateet eivät ole vielä ohi – karu lämpötilaennuste vappuviikoksi

  Vaihtelevaa säätä huhtikuussa 2018.
  Sää on vappua kohti vaihtelevaa. Arkistokuva: Matti Hietala, 29.4.2018

  Aurinkoisen ja lämpimän jakson jälkeen sää on muuttumassa sateisempaan ja viileämpään suuntaan. Osa sateista on lunta ja räntää. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan vappuviikko on Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi.

  Huhtikuun puolivälin jälkeen on jo paikoin ylletty aurinkoisessa säässä jopa 16–18 asteen lämpötiloihin. Nyt säätyyppi on muuttumassa.

  – Pitkän korkeapainejakson jälkeen sää muuttuu meillä matalapainevoittoiseksi ja pysyy sellaisena kuukausiennusteen mukaan myös vappuviikon ajan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  “Lumikuuroja voi öisin tulla aivan etelässäkin”

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen perusteella tämän viikon keskilämpötila on pohjoisessa Suomessa 1–1,5 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, kun taas maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on vuodenajan keskiarvon tasolla. Päivälämpötilat viilenevät vähitellen koko maassa viikon edetessä. 

  Viikko on kuukausiennusteen mukaan vuodenaikaan nähden sateinen.

  – Keskiviikosta lähtien Suomeen alkaakin levitä sateita ja niitä tulee maassamme päivittäin. Sää muuttuu samalla pilvisempään suuntaan. Myös sateiden olomuoto muuttuu lumisemmaksi, viikonloppuna lumikuuroja voi öisin tulla aivan etelässäkin, ennustaa Joanna Rinne.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Muualla Euroopassa 19. huhtikuuta alkava viikko on laajalla alueella vuodenaikaan nähden kylmä, sateisuudessa on vaihtelua.

  – Espanjaan ja Portugaliin odotetaan ajankohtaan nähden runsaita sateita.

  Vappuviikko tavanomaista kylmempi

  Ensi viikolla vietetään vappua. Vappuviikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella Suomessa 1,5–2,5 astetta ajankohdan keskiarvojen alapuolella. 

  – Vappuviikko on ennusteen mukaan sekä Suomessa että koko Keski- ja Pohjois-Euroopassa vuodenaikaan nähden kylmä. Viikon sadekertymän ennustetaan olevan meillä vuodenajan keskiarvon luokkaa, paikoin jopa sitä vähäisempi, Joanna Rinne sanoo.

  Kuukausiennuste ei kuitenkaan ota kantaa yksittäisten päivien, kuten vappuaaton ja vappupäivän säähän. Päiväkohtaiset ennusteet tarkentuvat lähempänä.

  – Tällä hetkellä tarkempi ennuste ei ulotu vielä aivan vappuaattoon ja vappupäivään, mutta näyttää siltä, että sää voisi olla koleaa, osin aurinkoista, mutta kuuroherkkää – iltapäivisin kuuroja voisi tulla etelässäkin asti joko lumijyväsinä tai vetenä. Lämpötilat saattaisivat päivisin etelässä jäädä alle kymmenen, pohjoisessa alle viiden asteen. Tämä oletus perustuu kuitenkin vappua edeltävien päivien säätyyppiin, eli itse vapusta ei vielä ole tarkempaa ennustetta, toteaa Joanna Rinne.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa 0–4 astetta.

  Muualla Euroopassa sää on kuun vaihteen viikolla vuodenaikaan nähden enemmänkin kuivaa kuin sateista, mutta Espanjaan ja Portugaliin odotetaan edelleen keskimääräistä runsaampia sateita.

  Millainen on toukokuun alkupuolisko?

  Toukokuun 3. päivä alkava viikko näyttää kuukausiennusteen mukaan Suomessa vielä pikemmin keskilämpötilaltaan vuodenaikaan nähden kylmältä kuin lämpimältä. 

  – Ero keskiarvoon ei kuitenkaan kartalla ole suuri. Sateisuuteen kuukausiennuste ei enää ota vahvaa kantaa, mutta etelässä on tämän hetken ennusteen mukaan hieman vuodenajan keskiarvoa sateisempaa, pohjoisessa hieman keskiarvoa kuivempaa, Joanna Rinne toteaa.

  Tässä vaiheessa näyttää siltä, että pahin kylmyysaalto väistyy Keski-Euroopasta.

  – Toukokuun 10. päivä alkavalla viikolla värit katoavat kuukausiennustekartalta Suomesta, mikä viittaa siihen, että sää on huonosti ennustettavaa. 

  Kuukausiennustetta varten lasketaan 50 keskenään lähes samanlaisista lähtökohdista lähtevää ennustetta. 

  – Kun ennusteet ovat keskenään hyvin samanmielisiä, kartoilla nähdään yleensä vahvoja värejä, mutta kun värit ennustejakson lopulla laimenevat, kertoo laimeneminen siitä, että 50 osaennusteen joukossa alkaa olla erilaisia näkemyksiä siitä, miten säätilanne kehittyy, kertoo Joanna Rinne.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 20.4. klo 15.53

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa