Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kohta hellettä jopa +27 astetta – osassa maata lämpötila uhkaa kuitenkin jäädä syksyiseen kymmeneen asteeseen! Tässä yli sadan paikkakunnan ennuste
  Uutiset |

  Kohta hellettä jopa +27 astetta – osassa maata lämpötila uhkaa kuitenkin jäädä syksyiseen kymmeneen asteeseen! Tässä yli sadan paikkakunnan ennuste

  Aurinko ja lämpö houkuttelivat väkeä rannalle Lohtajalla heinäkuussa 2020. 
  Aurinko ja lämpö houkuttelivat väkeä rannalle Lohtajalla heinäkuussa. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 26.7.2020

  Sää lämpenee osassa maata helteiseksi viikonloppuna. Paikoin voidaan mitata jopa 27 asteen lukemia. Lämpötilaero maan eri osien välillä saattaa kuitenkin olla suuri.

  Torstaina etelässä ja maan keskivaiheilla päivälämpötila on 20 asteen vaiheilla, pohjoisessa ollaan laajalti 15 asteen tienoilla, Oulun ja Kemin ympäristössä 16–20 asteessa. Joitakin sadekuuroja liikkuu lännessä ja pohjoisessa.

  Perjantaina helle eli yli 25 astetta on jo mahdollista paikoin lännessä, muualla maassa ollaan 18–23 asteessa, sateisilla alueilla on viileämpää. Sateita tulee maan keskivaiheilla ja pohjoisessa, illalla sateet painottuvat itään. Sade on paikoin runsasta, ukkonenkin voi jyrähdellä.

  Tuore loppuviikon ennuste tarjoaa viikonlopuksi hellettä paikoin etenkin eteläiseen osaan maata, lounaassa voi olla lauantaina ja sunnuntaina jopa 27 astetta. Uusi ennuste on kuitenkin viilentänyt erityisesti pohjoista Suomea aiemmista ennusteista.

  Ennuste lauantaille 15.8.2020
  Ennuste lauantaille 15.8.2020. Kuva: Foreca

  – Grönlannin yltä Suomen pohjoispuolelle saapuva matalapaine on syventynyt ennusteissa. Syvempi matalapaine saa nyt vedettyä kylmää ilmaa pohjoisesta lähemmäs Suomea, mahdollisesti Lapin ylle. Samalla matalapaine puskee etelästä virtaavaa helleilmamassaa vasten. Tämä saa helleilmamassan leviämisen pitemmälle pohjoiseen tyssäämään uusimmassa ennusteessa. Lauantaina lämpötilat ovat tuoreen ennusteen mukaan Lapissa 16–20 astetta, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lauantaina sateita voi tulla paikoin Lapissa, idässä ja etelässä.

  Sunnuntaina paikoin hellettä etelässä, Pohjois-Lapissa viileää

  Lämmin sää jatkuu sunnuntaina etelässä, kun lämpötilat ovat ennusteen mukaan 22–27 asteessa. Lämpimintä ennustetaan lounaaseen.

  Pohjoisessa viileys näyttää leviävän edelleen sunnuntaina. Lämpötilat olisivat siellä enää Lapin pohjoisosan kymmenen asteen vaiheilta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan 14–18 asteeseen. Maan keskivaiheilla lämpötila olisi 20 asteen tienoilla.

  Ennuste sunnuntaille 16.8.2020
  Ennuste sunnuntaille 16.8.2020. Kuva: Foreca

  Sunnuntai ja maanantai ovat ennusteen mukaan laajalti poutaisia, Lappiin voi ulottua sateita pohjoisesta. Suomea kohti on kuitenkin jo tulossa uusia sateita lounaasta.

  Maanantaina pohjoisen ja maan keskiosan lämpötilat ovat sunnuntaisissa lukemissa. Hellettä saatetaan hätyytellä paikallisesti lounaisessa Suomessa, muuten lämpötilat ovat etelässä 19–24 asteessa.

  Meteorologi Jenna Salminen muistuttaa kuitenkin, että ennuste on muuttunut nopeasti, joten ennusteen kehittymistä ja mahdollisia uusia muutoksia on syytä seurata edelleen.

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.