Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Tältä näyttää jatko – selvä signaali Suomeen…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Tältä näyttää jatko – selvä signaali Suomeen pariksi viikoksi

Lauhaa ja liukasta maaliskuun säätä Helsingissä.
Sää on vaihtelevaa, osassa maata lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 14.3.2023

Kuukausiennusteessa näkyy tälle ja ensi viikolle selviä signaaleja tavanomaista sateisemmasta säästä Suomeen. Sateita tulee niin vetenä, räntänä kuin lumenakin. Lämpötilojen osalta ennusteessa on sekä hieman keskimääräistä kylmempää että paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpää. Osassa maata on tämän ennusteen valossa vähitellen toivoa keväästä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 13. maaliskuuta. Näkyvissä on pariksi viikoksi keskimääräistä enemmän sateita Suomeen. Sateita tulee eri olomuodoissa.

– Uuden kuukausiennusteen mukaan kuluva viikko ja ensi viikko menevät tavanomaista sateisemman sään vallitessa. Atlantilta pääsee saapumaan matalapaineita sateineen melko jatkuvalla syötöllä. Välillä on odotettavissa kuitenkin poutaisempiakin hetkiä, sanoo Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Sää näyttää siis vaihtelevalta. Lämpötilojen osalta välillä osassa maata voi olla vähän keväisempää, ajoittain taas talvisempaa.

– Etelässä alkaa olla varmaankin kevään alku aika lähellä, jos ei ennusteisiin tule mitään radikaaleja muutoksia. Lämpötila sahaa kuitenkin nyt nollan molemmin puolin, joten tilanteesta on vaikea sanoa vielä tarkemmin. Sateita tulee mitä todennäköisemmin kuitenkin yhä etelässäkin sekä lumena että vetenä. Paljon riippuu matalapaineiden reiteistä, eikä mitään kovin varmaa pysty sanomaan edes loppuviikon sateiden olomuodoista, Joonas Koskela toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun loppupuolella ja pohjoisessa Lapissa huhtikuun loppupuolella. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvämmin nollan asteen yläpuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 13.3.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
13.–19.3.Sää on keskimääräistä sateisempaa. Pohjoisessa on tavanomaista kylmempää, etelässä viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista lämpimämpi.Hyvä
20.–26.3.Sää jatkuu keskimääräistä sateisempana. Etelässä ja idässä on hieman tavanomaista lämpimämpää, Lapissa vähän keskimääräistä kylmempää.Kohtalainen
27.3.–2.4.Sää voi olla koko maassa vähän tavanomaista kylmempää. Sademäärissä ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta.Heikko
3.–9.4.Suomen yllä ei ole merkittäviä poikkeamia ajankohdan keskimääräisestä säästä.Heikko

Maaliskuun 13. päivä alkanut viikko: Sää on vaihtelevaa – sateita lumena, räntänä ja vetenä

Lämpötilojen osalta Suomi jakaantuu kahtia kuluvalla viikolla.

– Lapissa pakkassää jatkuu. Viikon keskilämpötila on siellä kuukausiennusteen mukaan noin 2–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Etelässä puolestaan lämpötila vaihtelee suojasään ja pakkasen välillä. Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on etelässä lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä lämpimämpi, Joonas Koskela kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan Suomessa tällä viikolla keskimääräistä maaliskuun puolivälin tienoota enemmän.

– Atlantilta ulottuu Pohjois-Eurooppaan matalamman ilmanpaineen alue. Lounaasta saapuvien matalapaineiden myötä lumi- ja vesisateita on odotettavissa eri puolilla maata. Poutaisimmat hetket painottunevat viikon puolivälin kieppeille, kun Suomen yllä on hetken aikaa korkeapaineen selänne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lounaasta saapuvat matalapaineet nostavat etelästä ajoittain varsin lauhaa ilmaa Suomeen.

– Lämpötila kohoaa tiistaina etelässä paikoin yli +5 asteen. Paikoin +5 asteen lukemat ovat mahdollisia myös loppuviikolla, Joonas Koskela sanoo.

Yölämpötiloissakin on viikon mittaan vaihtelua. Pakkasia on yhä laajalti, mutta tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikon vastaisena yönä idässä ja sunnuntain vastaisena yönä maan eteläpuoliskolla on paikoin plussaa. Etenkin perjantain vastainen yö on kylmä: Lapissa pakkasta voi olla 15–30 astetta ja etelämpänä 5–15 astetta.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä aivan lounaisimmassa Suomessa 2–4 plusastetta, laajalti maan etelä- ja keskiosassa −2 ja 2 asteen välillä ja pohjoisessa −6 ja 2 asteen välillä.

Muualla Euroopassa sää on kuluvalla viikolla laajalti 1–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

– Tällä viikolla Euroopassa on jo monin paikoin varsin keväisiä lämpötiloja. Eri puolilla Eurooppaa päivälämpötilat kohoavat ajoittain 15 asteen vaiheille. Espanjassa päästään hetkittäin ja paikoin yli 25 asteen.

Viime viikonloppuna ja maanantaina Espanjassa mitattiin muutamilla paikkakunnilla jo yli 30 asteen lukemia.

Sateissa on Euroopan alueella vaihtelua tällä viikolla.

– Pohjois-Euroopan lisäksi keskimääräistä sateisempaa on osassa Länsi-Eurooppaa Atlantin matalapaineiden vaikuttaessa myös siellä.

Maaliskuun 20. päivä alkava viikko: Suomessa yhä tavanomaista sateisempaa

Maaliskuun 20. päivä alkavalla viikolla suursäätilassa ei näytä tapahtuvan merkittävää muutosta.

– Matalamman ilmanpaineen alue ulottuu yhä Atlantilta Pohjois-Eurooppaan. Sää on ennusteen mukaan Suomessa edelleen keskimääräistä sateisempaa. Myös lämpötilapoikkeamien osalta tilanne on varsin samanlainen kuin 13. maaliskuuta alkaneella viikolla. Pohjoisessa Suomessa on paikoin hieman keskimääräistä kylmempää ja etelässä ja idässä keskimääräistä lämpimämpää. Poikkeamat eivät kuitenkaan ole kovin suuria, Joonas Koskela sanoo.

Todennäköisesti matalapaineiden reitti kulkee Suomen yli myös ensi viikolla.

– Ajoittain tulee sateita ja etelässäkin sade tulee vielä sekä lumena että vetenä. Nämä matalapaineet myös tuovat mukanaan lauhempaa ilmaa maan eteläosaan. Etelässä lämpötila varmasti vaihtelee vielä pakkasten ja plusasteiden välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Myöskään muun Euroopan osalta säätyypissä ei näy merkittäviä muutoksia 20. maaliskuuta alkavalla viikolla edeltävään viikkoon verrattuna.

– Euroopassa on ennusteen mukaan laajalti tavanomaista lämpimämpää, Keski-Euroopan pohjoisosassa myös tavanomaista sateisempaa. Välimerellä sateet jäävät vähäisemmiksi.

Maaliskuun 27. päivä alkava viikko: Koko Suomessa vähän keskimääräistä viileämpää

Maaliskuun 27. päivä alkavalla viikolla koko Suomessa on kuukausiennusteen mukaan hieman keskimääräistä kylmempää. Sademäärien signaalit heikkenevät.

– Sademäärässä ei näy enää merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta ja selkeä signaali Atlantilta saapuvista matalapaineista häviää, Joonas Koskela kertoo.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Muualla Euroopassa tavanomaista lämpimämpi sää jatkunee monin paikoin, mutta signaali on jo edellisviikkoja heikompi. Sademäärä on laajoilla alueilla lähellä keskimääräistä tai ainakaan merkittäviä poikkeamia ei juurikaan ole näkyvissä.

Huhtikuun 3. päivä alkava viikko: Värit kuukausiennusteen kartoilla heikkenevät

Huhtikuun 3. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteen kartoilla ei ole enää juurikaan merkkejä keskimääräisestä eroavasta säästä. Sään ennustettavuus heikkenee.

– Suomen yllä ei näy enää merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta säästä. Myös Euroopan yllä signaalit heikkenevät, mutta hieman tavanomaista lämpimämmän sään mahdollisuus on olemassa monin paikoin. Euroopan itäosassa voi myös tulla vähän keskimääräistä enemmän sateita, Joonas Koskela toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 16.3.2023 klo 14.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat