Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun…
Vuodenaikaisennuste |

Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso – vaisu viesti Suomeen

Sinivuokkoja Nokialla huhtikuussa 2021.
Suomen säälle ovat ominaisia suuret vaihtelut. Myös kevään mittaan on odotettavissa vuoroin kylmempää ja vuoroin lämpimämpää säätä. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 16.4.2021

Uuden kolmen kuukauden ennusteen mukaan huhti–kesäkuun jakso on Suomessa keskilämpötilaltaan lähellä keskimääräistä. Sademäärät ovat ennusteen perusteella tavanomaisia tai hieman keskimääräistä pienempiä. Tällekin jaksolle on kuitenkin odotettavissa Suomelle tyypillistä vaihtelevaa säätä: ajoittain kylmempiä ilmavirtauksia pohjoisesta, ajoittain puolestaan lämpimämpiä kevään ja alkukesän säitä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. maaliskuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen huhti–kesäkuun jaksolle.

Vuodenaikaisennusteen sanoma Suomeen on tällä kertaa melko vaisu, sillä ennustekartoilla ei näy vahvoja merkkejä tavanomaisesta poikkeavasta säästä. Jakson keskilämpötilan ennakoidaan olevan Suomessa lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia.

– Vuodenaikaisennusteen mukaan sää on huhti–kesäkuun jaksolla Suomessa sekä keskilämpötilaltaan että sademäärältään lähellä tavanomaista. Helmikuun alussa tehtyyn huhti–kesäkuun ennusteeseen verrattuna uusi ennuste on selvästi viileämmällä kannalla, mutta silti tavanomaista kylmempää säätä ei olisi tämän ennusteen mukaan odotettavissa, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista huhti–kesäkuulle 2023 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista huhti–kesäkuulle 2023 Eurooppaan.

Suomen tyypillisesti vaihtelevassa säässä on myös kevään ja alkukesän mittaan odotettavissa erilaisia jaksoja.

– Ilmanpaine-ennusteen mukaan korkeapaineen painopiste on Pohjois-Atlantilla ja sieltä ulottuu heikompi korkeamman ilmanpaineen signaali Suomen ylle ja Suomen kaakkoispuolelle. Mikäli korkeapaine pysyttelee Pohjois-Atlantilla, ovat viileämmät pohjoisenpuoleiset ilmavirtaukset mahdollisia Pohjois-Euroopan alueella. Toisaalta korkeapaineen ollessa Suomen yllä tai itäkaakossa, olosuhteet ovat otolliset lämpimälle kevätsäälle ja alkukesän säälle, Joonas Koskela sanoo.

Muualle Eurooppaan ennuste näyttää laajalti 0–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää huhti–kesäkuun jaksoa, paikoin Norjaan ja Turkkiin ennakoidaan 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Suomen itäpuolella Venäjällä on merkkejä tavanomaista viileämmästä säästä.

Sateita tulee ennusteen mukaan Suomessa huhti–kesäkuussa tavanomainen määrä tai hieman tavanomaista vähemmän

Ennusteen perusteella sademäärät ovat Suomessa huhti–kesäkuun jaksolla lähellä ajankohdan tyypillisiä sademääriä tai hieman keskimääräistä pienempiä.

– Sademääräennuste tukee näkemystä vähän heikommasta matalapainetoiminnasta ja korkeapaineen sijainnista Pohjois-Euroopan lähistöllä. Ennusteen mukaan sademäärä jää Suomessa paikoin hieman keskimääräistä alhaisemmaksi, etenkin maan länsiosassa sekä pohjoisessa. Muualla ei näy poikkeavaa signaalia, eli sateita on odotettavissa jokseenkin tavanomainen määrä, Joonas Koskela toteaa.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista huhti–kesäkuulle 2023 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista huhti–kesäkuulle 2023 Eurooppaan.

Muun Euroopan osalta merkkejä tavanomaista sateisemmasta säästä on esimerkiksi paikoin Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Portugalissa. Hieman tavanomaista kuivempaa on paikoin etenkin pohjoisessa ja kaakkoisessa Euroopassa. Monin paikoin sademäärät ovat kuitenkin Euroopassa lähellä tavanomaisia.

El Niño -jakso alkamassa

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen.

Ennusteiden perusteella pitkään kestäneen La Niña -jakson jälkeen on alkamassa El Niño -jakso.

– Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää vahvasti siltä, että tilanne on kääntymässä El Niñon puolelle kesään mennessä, Joonas Koskela sanoo.

El Niño -vaiheessa Tyynenmeren pintalämpötila on laajalla alueella päiväntasaajan tienoilla keskimääräistä lämpimämpi. Tyypillisesti maapallon keskilämpötila on El Niño -aikoina lämpimämpi kuin La Niña -jaksojen aikana.

Lue myös:

Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta. Kolmen kuukauden ennuste voikin toteutua monella tavalla. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

Marraskuun alussa tehty talven ennuste joulu–helmikuulle näytti Suomeen laajalti yli 2 astetta keskimääräistä lämpimämpää talvea. Joulu–helmikuun jakso oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli etelässä, lännessä ja Pohjois-Lapissa laajalti 1–2 astetta tavanomaista lauhempaan suuntaan, idässä ja pohjoisessa oli laajalti 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Lue seuraavaksi: Suomen sää eri vuodenaikoina

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat