Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Syyskuun jatko: Vielä mahdollisuus jopa +20 asteeseen – kartoilla myös yöpakkasta, räntää ja lunta
  Uutiset |

  Syyskuun jatko: Vielä mahdollisuus jopa +20 asteeseen – kartoilla myös yöpakkasta, räntää ja lunta

  Syyskuun tunnelmaa.
  Syyskuun tunnelmaa. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 18.9.2019

  Sää jatkuu vaihtelevana, mutta on lämpenemässä osassa maata ensi viikon mittaan.

  Viikonloppu on etelässä melko poutainen, pohjoisessa ja maan keskivaiheilla on liikkeellä ajoittain sateita. Myös tuuli puhaltaa viikonloppuna.

  – Lauantaiaamu valkenee laajalti poutaisena ja aurinkoisena. Pohjoisessa, etenkin Lapin pohjois- ja itäosassa, on paikka paikoin pilvisempää, sadekuurotkin ovat mahdollisia. Päivällä pilvisyys lisääntyy muuallakin. Jokunen sadekuuro voi kehittyä maan keskivaiheilla, aurinkoisinta on länsirannikolla, etenkin Perämeren rannikolla, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lauantaina kovia puuskia voi esiintyä monin paikoin. Tuuli heikkenee illalla lännestä alkaen.

  Päivälämpötila on lauantaina laajalti 10–15 astetta, Koillismaalla ja Lapissa 5–10 astetta. Käsivarren päässä Kilpisjärven tienoilla on paikoin viileämpää.

  Sunnuntain vastaisena yönä pohjoisessa on paikka paikoin yöpakkasta. Kilpisjärven suunnalle voi yltää sateita. Vesisateiden lisäksi myös räntä- ja lumisateet ovat siellä mahdollisia.

  Millainen on sunnuntain sää?

  Sunnuntaiksi pilvisyys lisääntyy.

  – Sunnuntain aikana rintama sateineen pyyhkäisee pohjoisen ja maan keskivaiheen yli lännestä itään ja voimistaa tuulta. Sade on laajalti vettä, mutta pohjoisosassa Lappia myös räntäsade on paikallisesti mahdollista. Etelässä on enimmäkseen poutaista. Yksittäiset kovat puuskat ovat mahdollisia lännestä Pohjois-Pohjanmaalle sekä Käsivarressa, toteaa Jenna Salminen.

  Syksy on sienten aikaa.
  Kuva: Joanna Rinne

  Sunnuntain päivälämpötila on laajalti etelässä ja maan keskivaiheilla 10–15 astetta ja Pohjois-Karjalasta Etelä-Lappiin 5–10 astetta. Pohjoisempana Lapissa lämpötila on päivällä enimmäkseen viiden asteen vaiheilla tai hieman sen alapuolella.

  Myös maanantain vastaisena yönä Lapissa esiintyy yöpakkasta.

  Ensi viikolla vielä mahdollisuus +20 asteen lukemille

  Ensi viikon säästä ennustetaan hyvin vaihtelevaa. Sää näyttää kuitenkin lämpenevän, kun matalapaineet pyöräyttävät Suomeen lämpimämpää ilmaa.

  Sateita on liikkeellä, mutta välillä on laajati poutaa. Etelässä lämpötila on alkuviikosta kohoamassa yli 15 asteen, kymmenen asteen raja kipuaa puolestaan pohjoisemmaksi Lappiin.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan ainakin etelässä voi vielä olla mahdollisuus 20 asteen lämpötiloille viikon puolivälin jälkeen, kunhan sijaitsemme matalapaineiden myllerryksessä aaltoilevan ilmamassarajan lämpimällä puolella, sanoo Jenna Salminen.

  Lapissakin voidaan ensi viikon puolivälin jälkeen yltää 15 asteen vaiheille.

  Lue myös: Syksyn värit loistavat jo: Saanan ympärillä hehkuu nyt komea ruska

  Maanantaille ennustetaan uutta, maan pohjoisosan ylittävää sadealuetta. Sadetta voi yltää myös maan keskivaiheille, etelässä maanantai on laajalti poutainen. Maanantain sateet ovat yleisesti vettä. Lounaistuuli voimistuu koko maassa. Läntisillä merialueilla puuskat voivat lähestyä myrskylukemia, maa-alueilla voi olla kovia puuskia.

  Ruskan värejä Lapissa syyskuun alkupuolella, jolloin terminen syksy oli alkanut jo osassa Lappia.
  Kuva: Foreca

  Kuukausiennusteen mukaan ensi viikon sademäärä on laajalti tavanomaista suurempi. Viikon keskilämpötilojen osalta viikosta ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää etelästä Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalle alueelle.

  Lue myös: Supervilkas hurrikaanikausi Atlantilla: Myrskyjen nimet ovat loppumassa – mikä avuksi?

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.9. klo 23.23

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa