Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Supervilkas hurrikaanikausi Atlantilla: Myrskyjen nimet loppuivat – mikä…
Blogi |

Supervilkas hurrikaanikausi Atlantilla: Myrskyjen nimet loppuivat – mikä avuksi?

Hurrikaani riepottelee Key Westin aluetta Floridassa Yhdysvalloissa.
Atlantilla on tänä vuonna ollut runsaasti hurrikaaneja. Arkistokuva: Pixabay

Atlantin tämän vuoden hurrikaanikausi on ollut niin vilkas, että etukäteen nimettyjen myrskyjen lista on loppunut kesken kauden. Perjantaina jouduttiinkin turvautumaan harvoin käytettyyn ratkaisuun.

Trooppiset myrskyt ja hurrikaanit saavat Atlantilla nimensä etukäteen päätettyjen nimilistojen mukaan. Nimilistat etenevät aakkosten a-kirjaimesta w-kirjaimeen saakka. Nimilistalla on 21 nimeä. Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoo, että kirjaimia q, u, x, y ja z ei käytetä nimeämisessä, sillä niille on hankala keksiä nimiä.

Tällä kaudella myrskyjä liukuhihnalla

Tämän kauden ensimmäinen nimetty myrsky Atlantilla oli Arthur ja listan viimeinen on Wilfred. Tällä hetkellä nimettynä on jo listan viimeinen myrsky Wilfred. Perjantaina jouduttiin turvautumaan harvoin käytettyyn erikoisratkaisuun, kun Wilfredin jälkeenkin syntyi jo myrsky. Portugalin rannikolla oleva myrsky sai nimekseen Alpha. Meksikonlahdella etenevä myrsky puolestaan on saanut nimen Beta.

Atlantin nimetyt myrskyt 2020
   
ArthurHannaOmar
BerthaIsaiasPaulette
CristobalJosephineRene
DollyKyleSally
EdouardLauraTeddy
FayMarcoVicky
GonzaloNanaWilfred

Tänä vuonna myrskyjä on siis ollut jo niin paljon, että listan nimet loppuivat. On harvinaista, että 21 nimeä ei riitä, mutta tällaisia tilanteita varten on määritelty, että seuraavaksi käyttöön otetaan kreikkalaiset aakkoset. Näin on tapahtunut vain kerran aiemmin, kertoo WMO. Tämä oli vuonna 2005, jolloin Atlantilla oli ennätysmäärä nimettyjä myrskyjä. Vuonna 2005 riehuivat muun muassa tuhoisat hurrikaanit Katrina, Rita ja Wilma. Nämä nimet poistettiin käytöstä. Vuonna 2005 kreikkalaisista aakkosista käyttöön ehti kuusi kirjainta.

Tänä vuonna kreikkalaisista aakkosista ovat siis jo käytössä Alpha ja Beta, seuraava myrsky on Gamma ja niin edelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kreikkalaiset aakkoset otettiin käyttöön Atlantin hurrikaanikaudella 2020
    
AlphaEtaNuTau
BetaThetaXiUpsilon
GammaIotaOmicronPhi
DeltaKappaPiChi
EpsilonLambdaRhoPsi
ZetaMuSigmaOmega

Atlantin myrskyjen nimien listat kiertävät kuuden vuoden sykleissä eli nimet toistuvat säännöllisesti. Listoilla on sekä naisten että miesten nimiä. Alkuun käytössä oli vain naisten nimiä, mutta vuodesta 1979 myös miesten nimiä, kertoo WMO. Mikäli myrsky on erittäin tuhoisa, se poistetaan listoilta ja tilalle valitaan uusi nimi. Kuitenkin mikäli kreikkalaisten aakkosten ollessa kyseessä jokin näistä hurrikaaneista on erityisen tuhoisa, nimeä ei poisteta kreikkalaisten aakkosten nimilistoilta, vaan sitä voidaan käyttää uudelleen.

Myrskyjen nimeämistä käytetään, jotta ne olisi helppo tunnistaa esimerkiksi varoituksissa.

Atlantin hurrikaanikausi kestää virallisesti marraskuun loppuun, mutta hurrikaaneja voi esiintyä vielä myöhemminkin.

Miksi hurrikaanikausi on nyt näin vilkas Atlantilla?

Trooppisia hirmumyrskyjä ruokkii muun muassa lämmin merivesi, joka antaa hirmumyrskyille energiaa.

– Atlantin hurrikaanikauden ajan Atlantin pintavesi on pysynyt pitkään ja isossa osaa myrskyjen tyypillistä rataa keskimääräistä lämpimämpänä. Tämä rata kulkee Afrikan länsipuolelta kohti Karibiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Myös tulevina viikkoina meriveden ennustetaan olevan tavanomaista lämpimämpää. Myrskyjen keskusten kohdalla syvemmältä merestä voi päästä ja on päässyt kuitenkin ajoittain ja paikallisesti kumpuamaan viileämpääkin vettä pintaan, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Laajalla alueella Meksikonlahdelta Etelä-Amerikan pohjoisrannikolle pintavesi on 28–32 astetta eli yli rajan, jotta hurrikaanit muodostuvat ja pysyvät hengissä. Myös Etelä-Amerikan pohjoispuolelta Afrikan länsiosaan lämpötila pintavedessä osuu myrskyjen kehitykselle suotuisaan 26–30 asteen haarukkaan.

Hurrikaani Laura rantautumisen jälkeen 27.8.2020
Voimakas hurrikaani Laura iski Yhdysvaltoihin elokuun lopussa. Kuva: Foreca

Yhdysvaltain kansallinen valtameren ja ilmakehän tutkimuslaitos NOAA on todennut, että tällä hetkellä elämme La Niña -aikaa, joka on 75 % todennäköisyydellä jatkumassa tulevaan pohjoisen pallonpuoliskon talveen asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– La Niñan odotetaan vaikuttavan myös tulevaan talveen. Tämä on samalla yksi vaikuttava tekijä käynnissä olevaan Atlantin hurrikaanikauteen ja sen aktiivisuuteen, arvioi Jenna Salminen.

Lue myös: Mikä on La Niña ja miten se syntyy?

La Niñan aikaan tyypillinen piirre on, että Tyynellämerellä merivesi on pinnalla normaalia viileämpää, mutta toinen Atlantin hurrikaaneihin vaikuttava piirre on, että korkeammalla ilmakehässä puhaltavat tuulet heikkenevät Atlantin hurrikaanien elinalueella.

– Tämä saa aikaan sen, että tuuliväänne eli tuulen muutokset voimakkuuden ja suunnan suhteen ilmakehän eri korkeuksilla ovat Atlantilla heikompia tai vähäisempiä. Kun muodostuneen La Niña -olosuhteiden tuuliolot eivät ole voimakkaasti "vääntäneet" muodostuvia myrskyjä hajalle, niitä on päässyt muodostumaan useampia. Myös voimakkailla myrskyillä on paremmat mahdollisuudet kehittyä, sanoo Jenna Salminen.

Lue seuraavaksi: Hurrikaani – mikä se on missä niitä esiintyy?

18.9.2020 kello 20.30: Päivitetty juttua – Alpha-myrsky nimettiin illan aikana.

19.9.2020 kello 11.15: Päivitetty juttua – myös Beta-myrsky on nimetty.

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 19.9.2020 klo 11.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat