Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Melkoinen lumipyryennuste viikonlopuksi: Myrskypuuskia ja näille alueille jopa 10–20 senttimetriä lunta
  Uutiset |

  Melkoinen lumipyryennuste viikonlopuksi: Myrskypuuskia ja näille alueille jopa 10–20 senttimetriä lunta

  Lumisadetta ja korkeita kinoksia Jyväskylässä.
  Lumisateet huonontavat ajokeliä viikonloppuna. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 23.2.2021

  Viikonlopuksi ennustetaan voimistuvaa tuulta ja lumipyryä. Sää kylmenee niin, että loppuviikolla öisin mitataan 10–20 asteen pakkasia.

  Sää on antanut viime viikolla ja tämän viikon alussa esimakua keväästä, mutta loppuviikolla talvinen sää palaa kuvioihin. Viikonlopuksi Suomeen on tulossa matalapaine, joka tuo paikoin runsaita lumisateita. Talvilomalaisten meno- ja paluuliikenteessä on siis odotettavissa huonoa ajokeliä.

  – Lunta tulee ja tuuli puhkuu. Idässä ja osin pohjoisessa lunta sataa tämän hetken ennusteen mukaan lauantain ja sunnuntain aikana yhteensä 5–10 senttimetriä, paikoin jopa 10–20 senttimetriä. Muualla maassa lunta tulee parista senttimetristä viiteen senttimetriin. Lännessä ja etelässä osa sateista on räntää ja mahdollisesti myös vettä, joten lumikertymät ovat vähäisempiä kuin muualla maassa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tuuli voimistuu viikonloppuna niin, että alkuun myrskypuuskia voi olla lännessä ja etelässä, viikonlopun edetessä myös idässä.

  Katso myös: Forecan sade-ennuste

  Lämpötilat putoavat rajusti

  Ennen viikonlopun pyryä nähdään muun muassa aurinkoa ja joitain lumi-, räntä- ja vesisateita. Sää kylmenee lähipäivinä selvästi alkuviikon lukemista.

  – Vielä keskiviikkona plusasteita on mittailtu laajalti Oulun eteläpuolisessa Suomessa. Liikkeellä on hajanaisia lumisateita luoteesta kohti kaakkoa. Maan keski- ja eteläosassa osa sateista on alkuun räntää ja vettä, Jenna Salminen sanoo.

  Katso myös: Forecan sadetutka

  Yöksi sää kylmenee. Torstain vastaisena yönä pakkasta on laajalti 5–10 astetta, pohjoisessa paikoin yli 15 astettakin.

  Torstaina päivällä lämpötilat ovat laajalti pakkasella, lounaassa ollaan nollan vaiheilla. Lumikuurot ovat mahdollisia siellä täällä, etenkin lännessä ja pitkin itärajaa. Paikoin etenkin maan länsipuoliskolla nähdään aurinkoa.

  Perjantain vastaisena yönä pakkanen kiristyy entisestään. Lämpötilat ovat etelän 10 pakkasasteen molemmin puolin olevista lukemista pohjoisen Lapin paikoin 15–20 pakkasasteeseen.

  Perjantai on laajalti poutainen ja aurinkoinen pakkaspäivä. Mereltä voi kuitenkin saapua runsaitakin lumikuuroja Ahvenanmaalle ja lounaan ja lännen rannikon tuntumaan. Etelässä pakkaset ovat 5 asteen molemmin puolin, maan keskiosassa on 5–10 astetta pakkasta, pohjoisessa ollaan 10 pakkasasteen ympäristössä.

  Lauantain vastaisena yönä pakkasta on jälleen laajalti 10–20 astetta, etelässäkin lämpötila voi laskea paikoin 15 pakkasasteen vaiheille. Kylmintä on todennäköisesti idässä.

  Katso videolta lumipyryn ja tuulten ennuste!

   

  Viikonloppuna myrskypuuskia ja lumipyryä – ajokeli huono

  Viikonlopuksi Suomea lähestyy siis luoteesta matalapaine, joka saapuu maan ylle lauantaiksi.

  – Sateita pyyhkii koko Suomen yli lännestä itään, paikoin lumisade on runsasta. Ajokeli on viikonloppuna laajalti huono. Lännessä ja etelässä osa sateesta voi muuttua jälkipuolellaan vetisemmäksi lumisateeksi, rännäksi tai vedeksi, Jenna Salminen toteaa.

  Lännessä ja etelässä käydään lauantaina plusasteilla. Muualla maassa pakkasta on 0–10 astetta, kylmintä on itärajalla ja paikoin Lapissa.

  Yhtenäisempi lumisateen alue väistyy lauantain kuluessa itään, mutta sateen jälkipuolella kehittyy hajanaisia sateita. Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta on laajalti 5–15 astetta.

  – Vielä sunnuntaina on liikkeellä sateiden rippeitä, jotka voivat olla paikallisesti runsaitakin. Sää on kuitenkin jo poutaantumaan ja selkenemään päin. Sää kylmenee niin, että laajalti ollaan pakkasella 0–10 asteen verran, pohjoisessa on mahdollisesti kylmempääkin.

  Yhteensä lunta sataa viikonlopun aikana tämän hetken ennusteen mukaan parista senttimetristä jopa 10–20 senttimetriin, eniten idässä ja paikoin pohjoisessa.

  Tuuli voimistuu lauantain mittaan sunnuntain vastaista yötä kohti. 

  – Tällä hetkellä näyttää, että myrskypuuskat ovat mahdollisia merialueiden lisäksi sisämaan puolella etenkin lännessä ja etelässä. Tuuli käy rannikolla mereltä päin tai rannikon suuntaisesti, joten rannikolla tuntuu voimakkaan tuulen vaikutusta. Idässä tuuli alkaa voimistua sunnuntain vastaisena yönä ja sunnuntaina aamulla. Puuskat ovat idässäkin vähintään kovia, mahdollisesti paikoin myös idässä voi esiintyä myrskypuuskia. Lännessä tuuli alkaa jo heiketä sunnuntaina, Jenna Salminen toteaa.

  Katso myös: Forecan tuuliennuste

  Pakkanen saattaa kiristyä tuntuvasti jälleen maanantain vastaisena yönä, mikäli sää pääsee selkenemään.

  Lue seuraavaksi: Maaliskuun kuukausiennusteessa jäätävä käänne: Lämpötilat romahtavat – “Talvi ei ole vielä väistynyt”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 3.3. klo 17.49

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa