Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kaksi lumipyryä vyöryy Suomeen: Tänne loppuviikolla jopa 25–30 senttimetriä lunta – myös vesisateita kartoilla! Katso ennuste
  Uutiset |

  Kaksi lumipyryä vyöryy Suomeen: Tänne loppuviikolla jopa 25–30 senttimetriä lunta – myös vesisateita kartoilla! Katso ennuste

  Lumi kinostui kaduille Helsingissä Toini-pyryssä.
  Lumi kinostui kaduille Helsingissä Toini-pyryssä. Tällä viikolla lisää lunta on tulossa laajoille alueille. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 12.1.2021

  Viikon sääennusteissa näkyy jo kaksikin uutta lumipyryä. Laajalla alueella lunta voi tulla 10–30 senttimetriä kolmen vuorokauden aikana torstaista lauantaihin, ajoittain sade voi kuitenkin olla vettä maan etelä- ja keskiosassa. Lumipyryn lisäksi myös lauhtuminen ja sulaminen huonontavat ajokeliä.

  Alkuviikolla tulee paikoin vähäisiä lumisateita tai jäätävää tihkua. Viikon ensimmäistä laajempaa lumipyryä odotetaan Suomeen torstain vastaisena yönä, toista pyryä perjantaina. Sää lauhtuu etelässä ja lounaassa paikoin plusasteille, vesisateitakin tulee paikoin.

  Torstaina alkavan myräkän yhteydessä sää on myös tuulinen.

  – Myrskyä ei ole ennustettu, mutta on mahdollista, että ainakin myrskypuuskia tulee kaakkoistuulessa esiintymään. Kovimpien tuulien alueita on vielä liian aikaista sanoa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Kolmen vuorokauden lumikertymäennuste torstaista lauantaille 21.–23.1.2021 maanantaina 18.1.2021 tehdyn ennusteen mukaan. Muutokset ennusteeseen ovat yhä mahdollisia.
  Kolmen vuorokauden lumikertymäennuste torstaista lauantaille 21.–23.1.2021 maanantaina 18.1.2021 tehdyn ennusteen mukaan. Muutokset ennusteeseen ovat yhä mahdollisia.

  Alkuviikolla paikoin vähäisiä lumisateita ja jäätävää tihkua

  Tiistaina sää on maan etelä- ja keskiosassa pilvinen, paikalliset vähäiset lumisateet ja jäätävät tihkusateet ovat mahdollisia. Pohjoisessakin sää on enimmäkseen pilvistä, mutta poutaista. Aurinko voi kuitenkin näyttäytyä paikoin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuntumassa sekä Pohjois-Lapissa. Tiistaina pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa 2–7 astetta ja Lapissa 10–20 astetta.

  Keskiviikkoaamuna pilvipeite rakoilee maan etelä- ja länsiosassa sekä pohjoisessa, muualla on enimmäkseen pilvistä. Maan keskivaiheilla satelee paikoin vähän lunta. Maan etelä- ja keskiosassa on 5–9 pakkasastetta, Lapissa 10–20 pakkasastetta. Iltaa kohden pilvisyys lisääntyy.

  Ei yksi vaan kaksi lumipyryä, ajokeli huono – vesisateita osaan maata

  Torstain vastaisena yönä Suomeen leviää lounaasta lumipyry.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan lunta tulee torstaina laajalla alueella maan etelä- ja keskiosassa. Etelärannikolla ja aivan lounaassa sade muuttuu iltaa kohden osin vedeksi. Perjantaiksi sadealue liikkuu maan pohjoisosan ylle ja samalla heikkenee. Perjantain aikana maan etelä- ja keskiosaan leviää lännestä uusi lumipyry, jonka yhteydessä maan etelä- ja lounaisosassa voi tulla vesisateita. Lauantaina sadealue liikkuu pohjoisemmaksi. Vettä voi sataa paikoin maan keskiosassakin, Joanna Rinne ennustaa.

  Vuorokausittaiset lumikertymäennusteet torstaista lauantaille 21.–23.1.2021 maanantaina 18.1.2021 tehdyn ennusteen mukaan.
  Vuorokausittaiset lumikertymäennusteet torstaista lauantaille 21.–23.1.2021 maanantaina 18.1.2021 tehdyn ennusteen mukaan.

  Kolmen vuorokauden lumikertymät torstaista lauantaille voivat olla laajalti 10–30 senttimetriä.

  – Ennusteiden mukaan torstaina etelässä sataa lunta 5–20 senttimetriä, maan keskiosassa jopa 15–30 senttiä. Perjantaina lunta tulee etelässä 1–5 senttimetriä, maan keskiosassa 10–20 ja pohjoisessa 2–10 senttimetriä. Sade ei ulotu kuin eteläiseen Lappiin, sen pohjoispuolella on poutaa. Lauantaina etelässä sateet tulevat vetenä, maan keskiosassa tulee 1–10 senttimetriä lunta ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuntumassa 15–30 senttimetriä. Lapissa lunta sataa 2–10 senttimetriä, Pohjois-Lapissa ei juuri lainkaan, Joanna Rinne sanoo.

  Ennusteessa on kuitenkin ollut isoja muutoksia vielä viime päivien aikana, joten mahdollisuus muuttumiselle on edelleen olemassa.

  Toini-pyry toi lumisateita Helsinkiin tammikuussa 2021.
  Toini-pyry toi runsaita lumisateita viime viikolla. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 12.1.2021

  Lauhimmillaan lämpötilat voivat olla torstaista lauantaihin etelässä ja lounaassa 0–2 plusastetta. Samaan aikaan maan keski- ja pohjoisosassa pakkasta on yli 15 astetta, Pohjois-Lapissa jopa yli 25 astetta.

  – Mikäli etelän vesisateet toteutuvat, luvassa voi olla aika kamala ajokeli lauhtumisen ja sulamisen takia. Etelässä ja lounaassa katoille kertyneet lumikuormat muuttuvat raskaammiksi ja aiheuttavat putoamisvaaran, toteaa Joanna Rinne.

  Sateiden jälkeen sää näyttäisi pakastuvan jälleen myös maan eteläosassa.

  Lue seuraavaksi: Lopputalven ennuste julki: Uskomattoman sitkeä asetelma jämähtää päälle – "Pahoin pelkään, että mitä käy keväälle"

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.1. klo 15.57

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa