Sääuutiset ja blogi> Tuore marras–joulukuun ennuste: ”Selvä säätyypin muutos, jos ennuste…
Kuukausiennuste |

Tuore marras–joulukuun ennuste: ”Selvä säätyypin muutos, jos ennuste toteutuu”

Pakkasta ja lumisateita.
Kylmän ja melko vähäsateisen jakson jälkeen edessä voi olla käänne sateisempaan suuntaan 20. marraskuuta alkavan viikon edetessä. Sateita voi tulla niin lumena kuin vetenäkin. Kuvat: Christian Nylund, Vaasa, 16.11.2023 ja Keijo Väänänen, Taivassalo, 1.11.2023

Uuden kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaista kylmempiä 20. marraskuuta alkavalla viikolla. Päivittäisennusteissa on kuitenkin näkynyt mahdollisuus, että kylmän ensi viikon alkupuolen jälkeen tulossa olisi jo käänne sateisempaan ja lauhempaan suuntaan. Ainakin osassa maata voi pyryttää viikon edetessä lunta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 15. marraskuuta.

– Uuden kuukausiennusteen mukaan marraskuun loppu menee keskimäärin tavanomaista kylmemmässä säässä, mutta joulukuun alkupuoliskolla oltaisiin lähempänä ajankohdan keskimääräisiä sääolosuhteita, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 15.11.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

20.–26.11.

(Viikko 47)

Viikon keskilämpötila jää selvästi keskimääräistä alhaisemmaksi. Maan etelä- ja keskiosassa sataa keskimääräistä enemmän, pohjoisessa sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä.Kohtalainen

27.11.–3.12.

(Viikko 48)

Tavanomaista kylmemmän sään signaali heikkenee. Sademäärissä ei ole merkittäviä poikkeamia tavanomaiseen.Kohtalainen

4.–10.12.

(Viikko 49)

Viikon keskilämpötilat ja sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä arvoja.Heikko

11.–17.12.

(Viikko 50)

Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista korkeampi. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta.Heikko

Marraskuun puolivälin viikolla pakkasia on mittailtu etelässä asti.

– Kuluva viikko päättyy kylmänä koko maassa. Sateet jäävät vähäisiksi, mutta viikonloppuna 18.–19. marraskuuta paikallisia lumisateita voi tulla niin länsirannikon kuin etelärannikonkin tuntumassa. Hieman runsaampia lumikuuroja liikkuu viikonloppuna Lapin yli kaakkoon, Joonas Koskela ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Marraskuun 20. päivä alkava viikko: Säätyyppi voi muuttua viikon mittaan selvästi

Kuukausiennusteen mukaan 20. marraskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 1–6 astetta keskimääräistä kylmempiä. Pienin poikkeama on etelässä.

– Suomi kuuluu myös 20. marraskuuta alkavalla viikolla ajankohtaan nähden kylmän ilmamassan piiriin. Alkuviikolla lumisateiden mahdollisuus hieman kasvaa Suomen lounaispuolelta liikkuvan matalapaineen takia, Joonas Koskela sanoo.

Pohjoisessa oleva korkeapaine kuitenkin pitää ennusteiden valossa pintansa viikon puoliväliin asti.

– Siitä eteenpäin lännestä lähestyvä laaja matalapaine näyttäisi ottavan Pohjois-Euroopan haltuunsa ja lännestä voi levitä kunnon lumisadealue suureen osaan maata. Samalla lounaasta saattaa kuitenkin virrata selvästi lauhempaa ilmaa, jonka takia sateet muuttuisivat ainakin maan etelä- ja keskiosassa vedeksi. Viikonloppuna 25.–26. marraskuuta lämpötilat voivat nousta plussan puolelle koko Lapin eteläpuolisella alueella, mutta ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta. Tulossa voi kuitenkin olla hyvin kylmä alkuviikko ja vähän vähemmän kylmä loppuviikko – selvä säätyypin muutos viikon puolivälissä, jos ennuste toteutuu.

Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärä on etelässä ja maan keskiosassa keskimääräistä suurempi. Pohjoisessa sademäärä on ajankohdalle tavanomainen.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Keski- ja Etelä-Euroopassa sää on kuukausiennusteen mukaan 20. marraskuuta alkavalla viikolla monin paikoin vähän keskimääräistä lämpimämpää, Pohjois-Euroopassa puolestaan keskimääräistä kylmempää. Sadetta tulee läntisessä Euroopassa tavanomaista vähemmän, keskisessä ja itäisessä Euroopassa tavanomaista enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Espanjassa on mitattu marraskuun puolivälin tienoilla vielä jopa 25–30 asteen lukemia, paikoin yli 30 astettakin.

– Mielenkiintoisin tilanne on Espanjan suunnalla. Marraskuun 13. päivä alkaneen viikon loppu on siellä vielä hyvin lämmin – lämpötilat kohoavat etenkin eteläisessä Espanjassa päivisin vielä monin paikoin 25 asteen yläpuolelle. Marraskuun 20. päivä alkavan viikon alussa pohjoisesta alkaa kuitenkin virrata alueelle selvästi kylmempää ilmaa ja viikon edetessä lämpötilat kylmenevät paikoin jopa 15 asteella. Kesäiset lämmöt vaihtuvat selvästi kylmempiin lukemiin ja vuoristoisilla alueilla voi sataa jopa lunta, Joonas Koskela sanoo.

Marraskuun 27. päivä alkava viikko: Suomessa laajalti vähän tavanomaista kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan 27. marraskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti hieman keskimääräistä kylmempiä.

– Suomen yllä oleva tavanomaista kylmemmän sään signaali heikkenee, mutta edelleen pysytään ennusteen perusteella hieman keskimääräistä kylmemmän sään puolella. Matalapaineet näyttäisivät kulkevan Euroopassa melko pohjoista reittiä, Länsi-Euroopan yllä puolestaan on merkkejä korkeapaineesta. Suomessa ilmavirtaus voisi käydä lännen ja luoteen väliltä. Viikon sademäärässä ei näy meillä merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta, Joonas Koskela sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa maan eteläosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, paikoin lounaisrannikolla, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla 4–6 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa laajalti −2 ja 2 asteen välillä ja pohjoisessa enimmäkseen 0–6 pakkasastetta. Kylmintä on pohjoisessa Lapissa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa 27. marraskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat laajalti lähellä keskimääräisiä.

– Espanjan seudulle voi kuitenkin jälleen alkaa virrata lämpimämpää ilmaa, kun taas osassa Keski-Eurooppaa ja Balkanin niemimaalla on tavanomaista kylmempää. Lännen laaja korkeapaine pitänee sademäärät Euroopassa enimmäkseen keskimääräistä pienempinä tai ainakin tavanomaisina.

Joulukuun 4. päivä alkava viikko: Ajankohdalle tavanomaisia lämpötiloja ja sademääriä

Joulukuun ensimmäisellä täydellä kalenteriviikolla kuukausiennusteen lämpötilakartalla ei näy Suomen kohdalla juurikaan poikkeamaa tavanomaisesta. Myös viikon sademäärä on tämän ennusteen mukaan lähellä tavanomaista.

– Pohjois-Atlantilla voi vallita laaja matalapaineen alue. Euroopassa sää on laajalti hieman keskimääräistä lämpimämpää, mutta mantereen kaakkoisosassa voi olla tavanomaisia lämpötiloja. Sateisinta on Britteinsaarten ympäristössä, muuten sademäärissä ei näy merkittäviä poikkeamia, Joonas Koskela kertoo.

Joulukuun 11. päivä alkava viikko: Paikoin vähän keskimääräistä lämpimämpää?

Joulukuun 11. päivä alkavalla viikolla säätyypissä ei tämän ennusteen perusteella tapahdu suurta muutosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomessa ollaan ennusteen mukaan varsin lähellä ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja, ehkä jopa hieman keskimääräistä lämpimämmällä puolella. Sademäärässä ei näy poikkeamia tavanomaisesta. Muualla Euroopassa on laajalti hieman keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärät ovat sielläkin lähellä keskimääräisiä, lähinnä Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Pohjois-Espanjassa on viitteitä tavanomaista sateisemmasta säästä, Joonas Koskela toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.11.2023 klo 12.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat