Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso…
Vuodenaikaisennuste |

Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Jouluvaloja lumettomassa Helsingissä.
Pitkän ennusteen mukaan joulu–helmikuun jakson keskilämpötila on Suomessa 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Arkistokuva: Joanna Rinne, Helsinki, 16.12.2020

Kolmen kuukauden ennuste joulu–helmikuulle ennakoi Suomeen tavanomaista lauhempaa ja sateisempaa talvea.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. marraskuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen joulu–helmikuulle.

– Vuodenaikaisennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso joulukuusta helmikuuhun on tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi niin Suomessa kuin lähes koko Euroopassa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennuste näyttää, että joulu–helmikuun jakson keskilämpötila olisi Suomessa 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi. Muun Euroopan osalta poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on suurin itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa ja pienin läntisessä Euroopassa.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista joulu–helmikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpää.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista joulu–helmikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpää.

Suomen säälle tyypilliseen tapaan meillä on kuitenkin odotettavissa vaihtelevaa säätä. Myös kylmät pakkasjaksot ovat mahdollisia.

– Kolmen kuukauden keskiarvoissa on tämän ennusteen perusteella odotettavissa, että talvesta tulee meillä pikemmin tavanomaista lauhempi ja sateinen kuin kuiva ja kylmä. Ennusteessa on kuitenkin kyse keskiarvoista, ja hetkellinen sää voi vaihdella paljonkin, Joanna Rinne muistuttaa.

Terminen talvi alkaa pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimäärin lähes koko Lapissa jo lokakuun puolella, maan itä- ja keskiosassa enimmäkseen 1.–21. marraskuuta ja etelässä ja lännessä vasta marraskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin ulottuvalla ajanjaksolla.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Keskimääräistä sateisempaa talvisäätä Suomeen

Ennusteen perusteella matalapainetoiminta on joulu–helmikuun jakson aikana tavanomaista talvea vilkkaampaa laajalti pohjoisessa Euroopassa Britteinsaarten suunnalle keskittyen.

– Hetkittäisenä toteutuessaan tämänkaltainen säätilanne viittaisi Suomessa lauhojen eteläisten ja lounaisten ilmavirtauksien yleisyyteen, ja vaikka vuodenaikaisennuste on vahvasti säätä keskiarvoistava, ennusteen perusteella on odotettavissa, että lauhaa ja sateista säätä saattaisi olla meillä joulu–helmikuussa usein, Joanna Rinne sanoo.

Suuressa osassa Eurooppaa joulu–helmikuun sademäärä on ennusteen mukaan tavanomaista suurempi.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista joulu–helmikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Ennuste näyttää Suomeen laajalti tavanomaista sateisempaa talvea.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista joulu–helmikuulle 2023–2024 Eurooppaan. Ennuste näyttää Suomeen laajalti tavanomaista sateisempaa talvea.

Entä mitä tämän ennusteen perusteella voitaisiin ennakoida Suomen talven lumista?

– Aiempina vuosina, joina ilmavirtaukset ovat käyneet meillä pääosin Atlantilta päin, maan eteläosassa lumet ovat jääneet vähiin ja ne ovat sulaneet herkästi pois. Maan keskiosassa ovat vuorotelleet lumi- ja vesisateet ja Lappiin on tullut tavanomaista runsaammin lunta, mutta harvemmin kireitä pakkasjaksoja, Joanna Rinne toteaa.

Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.
Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

Säätilastojen mukaan pysyvä lumi tulee pohjoisessa Lapissa keskimäärin jo lokakuun loppupuoliskolla, mutta lännessä ja etelässä laajalti vasta joulukuun loppupuoliskolla, rannikoilla paikoin vasta tammikuun puolella.

Lue myös:

Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

ENSO-kierrossa on parhaillaan menossa El Niño -vaihe.

– Vuodenaikaisennusteen mukaan El Niño -vaihe on tämän vuoden lopulla huipussaan ja alkaa heikentyä vähitellen ensi vuoden edetessä. ENSO-neutraaliin vaiheeseen saatettaisiin edetä ensi kevään ja kesän vaihteessa, Joanna Rinne toteaa.

El Niño -ilmiö nostaa tyypillisesti maapallon keskilämpötilaa.

Lue seuraavaksi: Mikä on El Niño ja miten se syntyy?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 17.11.2023 klo 09.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat