Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuumuus on yltynyt: Tiistaina mitattiin vuoden uusi lämpöennätys –…
Uutiset |

Kuumuus on yltynyt: Tiistaina mitattiin vuoden uusi lämpöennätys – jo yli 29 astetta

Lämmintä toukokuun säätä Vaasassa.
Lämmin sää on vallannut alaa Suomessa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 26.5.2024

Tiistaina mitattiin kuluvan vuoden toistaiseksi korkein lämpötila.

Tiistain ylin lukema oli Heinolassa Asemantauksen havaintoasemalla mitattu 29,2 astetta. Se on vuoden tähän asti korkein lämpötila. Turussa, Kankaanpäässä ja Kokemäellä oli tiistaina 28,8 astetta ja Lappeenrannassa 28,7 astetta.

– Erityisen lämmin sää johtuu pohjoiseen Eurooppaan pitkäkestoisesti ”jämähtäneestä” korkeapaineesta ja siitä, että samalla Suomeen on levinnyt etelän puolelta ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ilmamassaa. Lämpimän ilmamassan ja korkeapaineen tuoman aurinkoisen sään seurauksena lämpötilat ovat päässeet nousemaan Suomessa laajalla alueella helteisiksi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Vuoden aiempi korkein lämpötila oli viime lauantaina 25. toukokuuta Salossa mitattu 28,8 astetta.

Kuumuus jatkuu, paikoin tulee sade- ja ukkoskuuroja – toukokuisten hellepäivien ennätys menossa rikki

Lämmin sää jatkuu myös viikon edetessä. Jopa 30 asteen raja voi rikkoutua paikallisesti tällä viikolla. Viikon sää on enimmäkseen poutaista ja aurinkoista, mutta paikoin tulee myös sade- ja ukkoskuuroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tässä toukokuussa on tiistai 28. toukokuuta mukaan lukien ollut jo 13 hellepäivää. Toukokuisten hellepäivien ennätys vuodesta 1961 alkavissa Ilmatieteen laitoksen tilastoissa on 14 hellepäivää vuodelta 2018. Tämä ennätys on rikkoutumassa tänä vuonna, kun hellettä ennustetaan nyt joka päivälle toukokuun loppuun asti. Hellepäiväksi katsotaan päivä, jolloin vähintään yhdellä Suomen havaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta.

Toukokuun lämpöennätys Suomessa on 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä mitattu 31,0 astetta. Vuosina 2014 ja 2021 käytiin lähellä ennätystä, kun toukokuun korkein lämpötila oli 30,8 astetta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

28.5.2024: Päivitetty tiistain korkeimpia lämpötiloja.

Päivitetty 28.5.2024 klo 18.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat