Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kevään sää: Pitkä ennuste muuttui entistä synkemmäksi – "Vapun sää voi sopia hyvin kotoiluun"
  Uutiset |

  Kevään sää: Pitkä ennuste muuttui entistä synkemmäksi – "Vapun sää voi sopia hyvin kotoiluun"

  Sinivuokkoja Jyväskylässä huhtikuussa 2020.
  Lämpimät ja viileät jaksot ovat vaihdelleet viime viikkoina. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 20.4.2020

  Kevät etenee tuoreen kuukausiennusteen mukaan laajalti keskimääräistä viileämpänä.

  Vappua kohti mennään tavallista huhtikuun loppua koleammissa tunnelmissa.

  – Ensi viikko on edelleen keskimääräistä kylmempi Suomessa. Aiemmassa kuukausiennusteessa toukokuun alussa näkynyt tavallista lämpimämpi jakso on nyt uusimmassa ennusteessa muuttunut kylmemmäksi ja kohti matalapainesäätä. Uudessa ennusteessa pohjoisessa on tavallista kylmempää ja maan etelä- ja keskiosassa melko keskimääräisiä lämpötiloja. Viileä tai lähellä tavallista oleva sää voi jatkua vielä toukokuun puolivälin jälkeenkin, mutta samalla myös ennusteen epävarmuus kasvaa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lämpötilat putoavat viikonlopuksi

  Nyt on alkanut selvästi alkuviikkoa koleampi jakso. Tänä viikonloppuna lämpötilat jäävät maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 3–8 asteeseen ja pohjoisessa 0–4 asteeseen. Öisin koko maassa on pikkupakkasta ainakin ensi viikon alkupuolelle asti.

  – Viikonloppuna sateet ovat yleisimpiä pohjoisessa ja tulevat siellä lähinnä lumena. Maan etelä- ja keskiosassa tulee paikallisia kuurosateita vetenä ja räntänä, sanoo Anna Latvala.

  Tuuli puhaltaa viikonloppuna pohjoisen ja luoteen välistä ja on puuskaista. Voimakkaimmillaan tuuli on pohjoisessa.

  Vappuviikko viileä ja vaihteleva – miltä näyttää vappu?

  Ensi viikkokin alkaa koleana. Sää on vaihtelevaa.

  – Lämpötila nousee etelässä tämänhetkisen ennusteen mukaan alkuviikolla hädin tuskin kymmeneen asteeseen, pohjoisessa 0–5 asteeseen. Pohjois-Lapissa lämpötila voi olla ajoittain päivälläkin hieman nollan alapuolella. Vapun tienoon ennuste elää vielä, mutta ajoittaiset sateet sekä paikoin yli kymmenen asteen lämpötilat ovat mahdollisia. Todennäköisesti aurinkoakin näkyy, mutta nyt pienikin muutos sateiden reitissä ja ajoituksessa voi tuoda vapuksi sadetta. Ei tämä mikään lämmin vappu ole. Vapun sää voi sopia hyvin kotoiluun, toteaa Anna Latvala.

  Tänä vuonna koronaepidemia rajoittaa vapun juhlimista ja kokoontumisia.

  Ensi viikolla Pohjois-Euroopassa liikkuu matalapaineita, jotka tuovat sateita Suomeenkin. Sateet ovat edelleen sekä lunta, räntää että vettä.

  – Loppuviikkoa kohti sateet voivat jo muuttua vetisemmiksi, jos lämpötila nousee pohjoisessakin. Etelässäkin vähäiset lumisateet ovat kuitenkin edelleen mahdollisia ensi viikolla, mutta muuttunevat loppuviikolla epätodennäköisemmiksi, ennustaa Anna Latvala.

  Tilastojen mukaan vapun keskimääräiset ylimmät lämpötilat vaihtelevat maan etelä- ja keskiosan 10–14 asteesta Pohjois-Lapin muutamaan plusasteeseen. Pohjoisessa yöpakkanen on vielä tavallista.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 24.4. klo 16.55

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa