Sääuutiset ja blogi> Näin alkusyksy etenee – katso uusi neljän viikon kuukausiennuste!
Kuukausiennuste |

Näin alkusyksy etenee – katso uusi neljän viikon kuukausiennuste!

Laajoilla järvialueilla myös aallot voivat kasvaa kovalla tuulella.
Syyskuun loppupuolen sää on ajoittain tuulista ja sateista. Arkistokuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 20.9.2022

Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen laajalti tavanomaista lämpimämpää syyskuun loppua ja lokakuun alkupuoliskoa. Osassa Lappia voi kuitenkin olla alkuun tavanomaista viileämpää. Tällä viikolla sateita tulee keskimääräistä enemmän lähes koko maassa – osa sateista on Lapissa jo lunta ja räntää. Edessä on myös tuulisia hetkiä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 17. syyskuuta. Sen mukaan lähiviikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä, mutta pohjoisessa Lapissa lähellä keskimääräisiä tai tällä viikolla paikoin jopa tavanomaista kylmempiä.

– Syyskuu jatkuu yleisesti ajankohtaan nähden melko lämpimässä säässä, vaikka väliin mahtuu toki viileitäkin päiviä. Pitkiä kylmiä jaksoja ei ole kuitenkaan nyt näköpiirissä. Syyskuun loppuosan sää on tuulinen ja ajoittain sateinen, kun matalapaine toisensa jälkeen kulkee lähialueilla. Pelkästään tällä viikolla edessä on lumipyryä, mahdollinen syysmyrsky, ajoittain yli 20 asteen lämpötiloja ja runsasta sadetta – ei tosin samaan aikaan eikä joka puolella Suomea, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lue myös: Syysmyrsky ja lumipyry Suomeen: ”Hurjimmissa ennusteissa lumikertymät ovat jopa 15 senttimetristä lähemmäs 40 senttimetrin lukemia”

– Lämpötilat eivät varsinkaan maan etelä- ja keskiosassa ole vielä tällä viikolla kovinkaan syksyisiä, mutta muuten sään yleiskuva on jo selvästi muuttunut kesäisestä. Sen verran tässä on nyt matalapaineita ja sateita liikkeellä. Syksy etenee, mutta hiljakseen. Syyskuun viimeisellä ja lokakuun ensimmäisellä viikolla Euroopassa vahvistuu jälleen korkeapaine, ja sateet kulkevat pohjoisempaa reittiä. Suomi saa niistä osansa, mutta sää jatkuu tavanomaista lämpimämpänä, Anna Latvala jatkaa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 17.9.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

18.–24.9.

(Viikko 38)

Viikko on Suomessa monin paikoin 2–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lapissa on kuitenkin paikoin keskimääräistä kylmempää. Sää on tavanomaista sateisempi lähes koko maassa.Hyvä

25.9.–1.10.

(Viikko 39)

Viikon keskilämpötila on laajalti 1–3 astetta tavanomaista korkeampi, Pohjois-Lapissa tavanomainen. Sademäärä on pohjoisessa keskimääräistä suurempi, maan etelä- ja keskiosassa lähellä keskimääräistä.Kohtalainen

2.–8.10.

(Viikko 40)

Viikko on hieman keskimääräistä lokakuun alkua lämpimämpi. Sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä tai paikoin vähän tavanomaista suurempia.Kohtalainen

9.–15.10.

(Viikko 41)

Sää voi jatkua tavanomaista lämpimämpänä. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Syyskuun 18. päivä alkanut viikko: Lumipyryä, tuulta ja kesäistä lämpöä

Kuukausiennusteen mukaan alkanut viikko on Suomessa laajalti tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi. Sää on ajoittain myös tuulista, jopa myrskyisää viikon keskivaiheilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella laajalti 2–5 astetta keskimääräistä korkeampi. Pohjoisessa Lapissa on kuitenkin vähän keskimääräistä kylmempää.

– Päivälämpötilat ovat etelässä välillä 15 asteen vaiheilla, välillä taas voidaan mennä 20 asteeseen. Tiistaista torstaihin Lapissa pysytellään enimmäkseen 0–10 asteessa, mutta perjantaina ja lauantaina voi paikoin ylittyä 15 astetta, Anna Latvala sanoo.

Maanantaina tehdyn ennusteen mukaan viikon lämpimin päivä on perjantai, jolloin korkeimmat lämpötilat ovat jopa 20–23 asteessa. Sitä ennen ennusteissa on myrskyä, runsaita vesisateita ja lumipyry.

– Suomessa kulkee yksi syvä matalapaine tuulineen ja sateineen viikon puolivälissä, ja loppuviikolla matalapainesää jatkuu. Tiistain ja keskiviikon matalapaine tuo runsasta sadetta Lappiin, ja paikoin sen lomassa pyryttää myös lunta. Maan etelä- ja keskiosassa sadekertymä vaihtelee enemmän paikan suhteen. Seuraavat laajemmat sateet tulevat näillä näkymin viikonloppuna, Anna Latvala ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Yölämpötilat riippuvat paljolti tuulesta ja pilvisyydestä, mutta ajoittaiset pikkupakkaset painottuvat tällä viikolla Lappiin. Perjantain, lauantain ja sunnuntain lämmin ilmamassa ja tuuli pitävät yölämpötilat korkeina loppuviikolla, jopa yli kymmenessä asteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantaina on syyspäiväntasaus. Säätilastojen mukaan syyspäiväntasauksen aikaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa vielä noin 14 astetta, maan etelä- ja keskiosassa Oulun korkeudelle asti 10–14 astetta ja pohjoisempana 6–10 astetta.

– Mahdolliset 20 asteen lämpötilat ovat siis tähän aikaan vuodesta reippaasti keskiarvoja korkeampia, Anna Latvala sanoo.

Muun Euroopan osalta laaja matalapaineen alue levittäytyy tällä viikolla Pohjois-Atlantilta Eurooppaan.

– Hurrikaani Leen jäänteet sulautuvat osaksi Länsi-Euroopan tienoilla pyörivää matalapainetta. Sää on tavanomaista sateisempaa Välimeren rannikolta Fennoskandiaan, tavanomaista kuivempaa puolestaan Mustanmeren ympäristössä ja Venäjällä. Itä-Euroopassa on 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Pyreneiden niemimaalla, Islannissa ja Irlannissa on puolestaan 0–3 astetta keskimääräistä kylmempää.

Syyskuun 25. päivä alkava viikko: Tavanomaista lämpimämpää säätä Suomeen

Syyskuun 25. päivä alkavalla viikolla Etelä- ja Keski-Eurooppaan alkaa vahvistua korkeapaine, joka sysää matalapaineet pohjoisemmalle reitille. Tavanomaista sateisempi sää painottuu Euroopan pohjoisosaan.

– Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 0–3 astetta tavanomaista syys–lokakuun vaihdetta lämpimämpi. Sateita kuitenkin tulee lännestä Suomeen, eniten tämän kuukausiennusteen mukaan pohjoiseen. Samalla melko tuulinen sää voi jatkua, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Lähes koko Eurooppa on kuukausiennusteen perusteella vuodenaikaan nähden vähän tavanomaista lämpimämpi ensi viikolla. Islannissa on keskimääräistä viileämpää.

Lokakuun 2. ja 9. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää lokakuun alkupuoliskon sää?

Kuukausiennusteen mukaan suursäätilassa ei ole suurta muutosta 2. lokakuuta alkavalla viikolla. Suomessa ja muuallakin Euroopassa sää voi olla edelleen laajalti vähän ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää. Sademäärien ennakoidaan olevan Suomessa lähellä tavanomaisia tai hieman tavanomaista suurempia.

– Euroopan keski- ja eteläosassa on pääasiassa vähän tavanomaista kuivempaa, pohjoisessa Euroopassa paikoin sateisempaa, Anna Latvala kertoo.

Lokakuun 9. päivä alkavalla viikolla korkeapaine siirtyy tämän kuukausiennusteen mukaan vähän idemmäksi Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Itä-Euroopassa sademäärä saattaa jäädä tavanomaista pienemmäksi, läntisessä Euroopassa taas sitä suuremmaksi. Sää voi kuitenkin jatkua keskimääräistä lämpimämpänä sekä Suomessa että muualla Euroopassa, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun jakso Suomessa – katso syksyn ja alkutalven pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat