Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sää lämpenee loppuviikolla: Lauhassa aallossa jopa yli 5 plusasteen…
Uutiset |

Sää lämpenee loppuviikolla: Lauhassa aallossa jopa yli 5 plusasteen lukemia – katso viikon ennuste

Pelto suojasäällä.
Sää on tällä viikolla melko harmaata. Kuva: Keijo Väänänen, Taivassalo, 26.2.2024

Koululaisten talvilomakausi jatkuu tällä viikolla ajankohtaan nähden varsin lauhassa, melko pilvisessä sekä ajoittain tuulisessakin säässä. Sää lämpenee loppuviikolla niin, että osassa maata ylletään tämän hetken ennusteen mukaan yli 5 plusasteen lukemiin. Sateet jäävät melko vähäisiksi, mutta niitä tulee paikoin niin vetenä kuin lumenakin.

Sää on lähiaikoina melko harmaata ja ajankohtaan nähden lauhaa.

– Tämän viikon sää on yleisilmeeltään varsin pilvistä ja useina päivinä myös lauhaa. Sää ei ole täysin sateetonta, mutta sateet ovat paikallisia ja enimmäkseen vähäisiä. Viikon lopulla lauha aalto saattaa tuoda eteläiseen Suomeen jopa yli 5 plusasteen lämpötiloja. Myös Lapissa asti lämpötilat nousevat osana päivistä selvästi plussalle. Liukkaita ja jäisiä kelejä on odotettavissa ainakin paikoin, kun lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Näin sääviikko etenee

Tiistaina sää on suuressa osassa maata pilvinen, mutta maan keskivaiheilla pilvipeite voi päivän mittaan rakoilla. Etelässä ja lännessä on ollut monin paikoin utua ja sumua.

Päivälämpötila on tiistaina maan etelä- ja keskiosassa 0–3 plusastetta, pohjoisessa 0–7 pakkasastetta. Pohjois-Lapissa etelätuuli voimistuu päivän edetessä puuskaiseksi.

Tiistain vastaisena yönä lämpötila painuu koko maassa pakkaselle. Yön lämpötilat ovat enimmäkseen 1 ja 6 pakkasasteen välillä. Sulat pinnat ja märät tiet jäätyvät yön aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona sää on laajalti pilvipoutainen, mutta Lappiin leviää päivän ja illan mittaan lounaasta lumisateita.

– Meri-Lapissa lunta voi sataa 5 senttimetrin verran, muuten lumikertymät jäävät enimmillään pariin senttimetriin. Koko maassa puhaltaa etelätuuli. Tuuli on puuskaista etenkin Pohjanmaan seudulla ja maan pohjoisosassa, Joanna Rinne kertoo.

Päivälämpötila on keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 0–2 plusastetta, idässä ollaan −2 ja 2 plusasteen välillä ja pohjoisessa enimmäkseen −3 ja 1 plusasteen välillä.

Ennuste iltapäiville 28.–29.2.2024.
Ennuste iltapäiville 28.–29.2.2024.

Torstaina sää lauhtuu hieman.

– Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–4 plusastetta, Lapissa ollaan enimmäkseen −3 ja 2 plusasteen välillä. Sää on yhä laajalti pilvinen ja poutainen, lounaisessa Lapissa voi sadella päivällä vähän vettä. Etelätuuli on puuskaista koko maassa, erityisesti lännessä ja pohjoisessa.

Loppuviikolla paikoin jopa yli 5 plusasteen lukemia

Perjantaina sää lauhtuu entisestään.

– Sää jatkuu enimmäkseen poutaisena ja pilvipainotteisena. Päivälämpötila nousee koko maassa plussalle, paikoin jopa lähelle 5 plusasteen lukemia. Lauantai muistuttaa tämän hetken ennusteiden mukaan perjantaita. Lämpötila voi enimmillään nousta lauantaina paikoin jopa 5 plusasteen yläpuolelle. Viron puolelle villeimmät ennusteet väläyttelevät jopa 10 plusasteen lukemia, mutta läheskään kaikki ennustemallit eivät nosta lämpötiloja niin korkealle, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tämän vuoden korkein lämpötilalukema Suomessa tähän mennessä on 24. helmikuuta Kokkolassa mitattu 6,2 astetta. Helmikuun lämpöennätys Suomessa on 28. helmikuuta 1943 Helsingin Ilmalassa mitattu 11,8 astetta.

Ennuste 1.–3.3.2024
Ennuste 1.–3.3.2024

Ensi viikon sääennusteissa on vielä epävarmuutta ja erilaisia vaihtoehtoja.

– Sääennuste muuttuu ensi viikon lähestyessä epävarmemmaksi. Ennusteissa on tarjolla mahdollisuuksina ajoittain lauhan sään jatkuminen, sään selvä pakastuminen ja useita vaihtoehtoja siltä väliltä. Vielä ei tiedetä, minkä suunnan sää tämän viikon jälkeen ottaa, Joanna Rinne toteaa.

Lauha sää ja vesisateet ovat nostaneet jokien pintoja ja aiheuttaneet taajamatulvia

Tulvakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen mukaan lauha sää, lumen sulanta ja vesisateet ovat nostaneet jokien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Taajamissa on ollut paikoin hulevesitulvia.

Lätäkkö plussakelipäivänä.
Kaduilla ja teillä on ollut viime aikoina paikoin kunnon vesilammikoita. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 23.2.2024

Etelä-Suomessa jokien vedenkorkeudet ovat nousseet paikoin keskimääräiseen tulvahuippuun. Esimerkiksi Lepsämänjoella ja Perniönjoella vesi on noussut alavimmille pelloille.

Loppuviikolla lämpenevä sää voi nostaa jokien vedenkorkeudet uuteen huippuun.

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Edessä jo keväisiä hetkiä, mutta… – ”Kylmä kyttää ennusteen lopussa”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 27.2.2024 klo 17.38

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat