Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Suomen mittaushistorian toukokuun lämpöennätys säästyi nipin napin – idässä peräti +30,8 astetta!
  Uutiset |

  Suomen mittaushistorian toukokuun lämpöennätys säästyi nipin napin – idässä peräti +30,8 astetta!

  Tuomi kukki järven rannalla Hatanpään arboretumissa.
  Itäisessä Suomessa on mitattu keskiviikkona paikoin hellelukemia. Arkistokuva: Pirjo Räisänen

  Maan itäpuolella Venäjällä on liikkeellä erittäin kuumaa ilmaa ja tätä kuumaa ilmaa pääsi keskiviikkona Suomen itäosaan. Lämpötila nousi paikallisesti jopa yli 30 asteeseen ja lähelle Suomen toukokuun lämpöennätystä.

  Keskiviikon korkein lämpötila kello 19.15 mennessä on Ilomantsin Pötsönvaaran havaintoasemalla mitattu 30,8 astetta. Tämä on vuoden korkein lukema tähän mennessä ja lähellä Suomen toukokuun lämpöennätystä. Suomen mittaushistorian toukokuun lämpöennätys on 31,0 astetta. Se on mitattu 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärven Ingermaninkylässä.

  Lieksan Lampelan ja Kuhmon Kalliojoen havaintoasemilla on ollut keskiviikkona 30,2 astetta.

  – Mustanmeren ja Kaspianmeren suunnalta lähtenyt ilma on kulkenut Länsi-Venäjällä mantereen poikki ja on erittäin kuivaa ja kuumaa. Lämpötila ampaisi keskiviikkona nousuun Suomen itäosassa ja jatkoi aurinkoisessa säässä nousuaan päivän mittaan, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Vuoden aiempi korkein lämpötila tähän mennessä oli Ylivieskassa 13. toukokuuta mitattu 28,7 astetta.

  Edellisen kerran toukokuussa on ylitetty 30,0 astetta vuonna 2014. Silloin, tasan seitsemän vuotta sitten 19. toukokuuta Heinolassa oltiin lähellä toukokuun lämpöennätystä, kun päivän korkein lämpötila oli sama kuin nyt keskiviikkona, 30,8 astetta. Lisäksi samana vuonna 24. toukokuuta Mikkelissä oli 30,5 astetta.

  Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys on 37,2 astetta. Se on mitattu Liperissä Joensuun lentoasemalla 29. heinäkuuta 2010.

  Runsaita sateita ja ukkosia liikkeellä – helle hiipuu loppuviikolla, Lappiin lunta

  Kontrasti idän ja muun maan välillä on ollut keskiviikkona suuri. Suomi on idän lämpimän ja lännen viileämmän ilman välissä. Sateita on tullut keskiviikkona maan länsipuoliskolla etelästä pohjoiseen, sateet ovat olleet paikoin runsaita. Sateissa on mukana myös ukkosta. Lämpötilat ovat jääneet sateen alueella 10 asteen tienoille, paikoin alemmaksikin.

  Lue myös: Vaarallisen voimakkaat ukkoset lähestyvät Suomea: "Tilanne voi kehkeytyä vakavaksi ja aiheuttaa vahinkoa"

  Helle hiipuu loppuviikolla. Vielä torstaina idässä voidaan yltää yli 20 asteeseen, loppuviikolla korkeimmat lukemat ovat paikoin ja etenkin itärajan läheisyydessä 20 asteen tienoilla. Sateita ja paikallisia ukkosia on liikkeellä myös viikon edetessä. Pohjoisessa sää viilenee niin, että osa sateista on lunta ja räntää.

  – Loppuviikolla Lapin pohjoisosaan voi sataa jopa 15–25 senttimetriä lunta. Räntä- ja lumisateet ovat mahdollisia myös Lapin keskiosassa. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa osa sateista voi olla räntää, sanoo Jenna Salminen.

  Tuuli voimistuu ajoittain viikon matalapaineiden yhteydessä.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Toukokuu jatkuu vetisenä – katso ensimmäinen vilkaisu juhannusviikkoon

  19.5.2021: Päivän korkeinta lämpötilaa päivitetään päivän mittaan.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 19.5. klo 20.53

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat