Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Välimerellä “medikaani" – alkuviikon tulvien jälkeen lisää rankkasateita tulossa
  Uutiset |

  Välimerellä “medikaani" – alkuviikon tulvien jälkeen lisää rankkasateita tulossa

  Välimerellä eteläisessä Italiassa tuli rankkoja sateita lokakuun lopussa 2021.
  Rankat sateet jatkuvat Välimerellä lähipäivinä.

  Välimerellä on tullut viime päivinä erittäin runsaita sateita, jotka ovat aiheuttaneet rajuja tulvia etenkin Sisiliassa. Runsaat sateet sekä tuulinen sää jatkuvat Italian eteläisissä osissa lähipäivinä.

  Voimakas matalapaine on tuonut viime viikonlopusta alkaen rankkoja sateita Välimerellä etenkin Italian eteläisiin osiin, muun muassa Sisiliaan. Sateet ovat aiheuttaneet rajuja tulvia ja maanvyörymiä. Reutersin ja BBC:n mukaan ainakin kaksi ihmistä on menehtynyt Sisiliassa.

  Lisää runsaita sateita on tulossa loppuviikolla.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan Sisilian lounaispuolelle muodostuu torstaina matalapaineen keskus, johon liittyy puuskaista tuulta ja voimakkaita sateita. Sateet saavuttavat Sisilian perjantain vastaisena yönä ja leviävät perjantaina koko Sisiliaan. Sateita leviää perjantaina myös Italian Calabrian alueelle. Sateet heikkenevät vähitellen lauantain kuluessa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Katso ennuste!

  Rajua säätä alueelle tuovaa tilannetta on kutsuttu mediassa ja ennusteissa nimellä medikaani. Medikaani on epävirallinen nimitys Välimerellä muodostuvasta trooppisen myrskyn kaltaisesta tilanteesta.

  Sisiliassa varoitetaan lähipäivinä rankasta sateesta, voimakkaasta tuulesta, tulvista, ukkosista ja suurista aalloista.

  – Ennusteiden mukaan perjantain sademäärä on itäisessä ja pohjoisessa Sisiliassa 60–100 millimetriä, paikoin vettä voi tulla jopa yli 100 millimetriä. Pohjois-Sisiliassa saattaa lauantaina sataa vielä 50 millimetriä lisää vettä, muualla sademäärät jäävät pienemmiksi. Perjantain ja lauantain yhteenlaskettu sademäärä voi Pohjois-Sisiliassa sekä paikoin eteläisessä Calabriassa ylittää jopa 150 millimetriä, Joanna Rinne sanoo.

  Sateiden lisäksi myös tuuli on ajoittain voimakasta. Ennusteissa on itäiseen Sisiliaan perjantain vastaisena yönä lähes 30 m/s myrskypuuskia.

  Italialaisen sääpalveluiden tuottajan Ilmeteon mukaan merivesi on alueella noin 8 astetta ajankohdan keskimääräistä lämpötilaa lämpimämpi.

  – Lämmin pintavesi merellä "ruokkii" kuuro- ja ukkospilviä ja auttaa niitä muodostumaan sekä mahdollistaa pilvien kosteussisällön kasvun rankkoja sateita aiheuttaviksi. Riittävän lämmin merivesi on elinehto trooppisille hirmumyrskyille, kuten hurrikaaneille ja taifuuneille, Joanna Rinne toteaa.

  Runsaita sateita Italian lisäksi myös Espanjaan, Portugaliin ja Ranskaan

  Italian lisäksi runsaita sateita on tulossa paikoin muuallekin eteläisen Euroopan maihin.

  – Espanjassa ja Portugalissa perjantain ja lauantain kahden vuorokauden sademääräksi ennustetaan 60–100 millimetriä laajalle alueelle. Samoina päivinä Etelä-Ranskassa pienellä alueella kahden vuorokauden sademäärä voi olla 100–200 millimetriä. Nämä sateet liittyvät lännestä lähestyvään sadealueeseen. Tämä on eri suursääilmiö kuin medikaani, mutta sademäärät ovat tämänkin yhteydessä suuria, Joanna Rinne toteaa.

  Lähteitä ja lisätietoja:

  BBC: Catania: Two dead as rare storm floods streets of Sicilian city

  Reuters: Fierce cyclonic storm turns squares into lakes in southern Italy

  Accuweather: Deadly medicane walloping southern Italy with flooding rain, strong winds

  Ilmeteo: Meteo: è Storia, si formerà un medicane nel Mediterraneo. Traiettoria aggiornata del Ciclone Mediterraneo

  Ilmeteo: Meteo: da Giovedì il ciclone si rinforzerà e potrebbe diventare un medicane, rischio di Alluvioni. La Traiettoria

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste julki: Näin syystalvi etenee!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 27.10.2021 klo 16.26

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat