Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tällainen on helmikuun tyypillinen sää Pekingin olympialaisissa: Kilpailijoilla edessään neljä ohittamatonta haastetta
  Blogi |

  Tällainen on helmikuun tyypillinen sää Pekingin olympialaisissa: Kilpailijoilla edessään neljä ohittamatonta haastetta

  Olympialaiset
  Kiinassa järjestettävät talviolympialaiset kisataan Pekingin ympäristössä kolmella eri paikkakunnalla 4. helmikuuta alkaen. Arkistokuva: Pixabay

  Talviolympialaiset 2022 järjestetään useammassa eri pisteessä Pekingin ympäristössä. Tapahtumapaikoilla vallitsee vähäluminen ja mantereinen talvi-ilmasto, mutta paikallinen vaihtelu kisaolosuhteissa tulee olemaan suurta. Kilpailijat joutuvat selviytymään seuraavasta neljästä haasteesta: lumenpuute, huono ilmanlaatu, Gobin autiomaasta leijaileva hiekka ja suuret lämpötilan vaihtelut.

  Arvaamattomasta koronatilanteesta huolimatta Kiinassa järjestetään suunnitelmien mukaisesti talviolympialaiset 4.–20. helmikuuta välisellä ajanjaksolla. Kisaympäristöinä toimivat Kiinan pääkaupunki Peking, sen luoteispuolella oleva Yanqingin olympiakylä sekä Hebein maakunnasta löytyvä reilun neljän miljoonan asukkaan kaupunki Zhangjiakou

  Peking toimii talviolympialaisten kiintopisteenä ja siellä on tarkoitus järjestää avajaiset, lehdistötilaisuudet ja päättäjäiset. Pekingissä järjestettävät kisaosiot pitävät sisällään mm. curlingin, jääkiekon, pikaluistelun, lumilautailun ja jääkiekon. 60 kilometrin päässä sisämaassa Yanqingissa kisataan alppihiihdon ja kelkkailun merkeissä. 160 kilometrin päässä Zhangjiakoussa järjestetään maastohiihto ja lasketteluosiot. Zhangijakoussa kilpaillaan korkeimmillaan 1800 metriä merenpinnan yläpuolella.

  Olympiakylät sijaitsevat Pekingin ympäristössä. Yanqing sijaitsee n. 60 ja Zhangjiakou n. 160 kilometriä Pekingin luoteispuolella. Mitä kauemmas sisämaahan mennään, sitä mantereisemmaksi talvi-ilmasto käy. Helmikuun keskimääräinen sademäärä on alueella neljästä viiteen millimetriä.
  Olympiapaikkakunnat sijaitsevat Pekingin ympäristössä. Yanqing sijaitsee n. 60 ja Zhangjiakou n. 160 kilometriä Pekingin luoteispuolella. Mitä kauemmas sisämaahan mennään, sitä mantereisemmaksi talvi-ilmasto käy. Helmikuun keskimääräinen sademäärä on alueella neljästä viiteen millimetriä ja vuorokauden keskilämpötila pakkasen puolella. Kuva: Foreca

  Neljä haastetta ja miljoonien litrojen vesitarve

  Paikallinen kisanjärjestäjä mainostaa alueen talviolympiailmastoa "fantastiseksi", mutta meteorologin syynissä kisaympäristöstä löytyy ainakin neljä haastetta, jotka voivat aiheuttaa kisaajille ylimääräisiä sydämentykytyksiä:

  • Lumitilanne kisapaikoilla on tällä hetkellä erittäin heikko, sillä luonnonlunta on joko hyvin vähän tai ei lainkaan.
  • Pekingin ympäristössä ilmanlaatu on ajoittain erittäin huono ilmansaasteiden vuoksi.
  • Pohjois-Kiinan ja Mongolian puolella sijaitsevalta Gobin autiomaalta voi ajelehtia tuulen mukana hiekkaa, mikä heikentää näkyvyyttä ja suksiluistoa.
  • Vuorokauden sisäinen ja eri korkeuksien välinen lämpötilavaihtelu on suurta. Tämä pitää huomioida esimerkiksi freestyle- ja maastohiihdossa, sillä varsinkin alemmissa korkeuksissa lumi saattaa pehmetä voimakkaassa iltapäiväauringossa. Zhangijakoussa hiihdetään enimmillään 1800 metrin korkeudessa, missä voi olla 10 astetta kylmempää kuin laaksoalueella.

  Kisamiljöön huono ilmanlaatu ja "hiekkamyrskyt" ovat myös huomionarvoisia uhkatekijöitä. Pohjoisempaa Gobin autiomaasta käyvä voimakkaampi ilmavirtaus voi kuljettaa mukanaan hiekkahiukkasia ja värjätä kisaympäristön kellertäväksi. Hiekkaista ilmaa on raskasta hengittää, eikä siinä suksikaan tahdo luistaa. Kisa-aluetta varjostavat myös Pekingin ympäristössä leijailevat saastepilvet, jotka heikentävät ilmanlaatua varsinkin heikkotuulisina päivinä, kun ilma ei pääse sekoittumaan. Hiekkahiukkaset ja ilmansaasteet voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kisailijoille ei-toivottuja hengitystieoireita.

  Myös lumenpuute on ohittamaton haaste. Pohjoisimman kisapaikan Zhangjiakoun keskimääräinen sadekertymä helmikuussa on vedeksi muutettuna vain neljä millimetriä. Lumitilanne ei tule merkittävästi kohenemaan alueella ennen kisojen alkua, joten väistämättä joudutaan turvautumaan keinolumeen. Lumitykit nielevät yhdellä kisapaikalla pahimmassa tapauksessa jopa yli 100 miljoonaa litraa vettä, jotta ne ehtivät sylkeä tarpeeksi lunta hiihtäjille ja laskettelijoille. Haluaako joku laskea tämän tykityksen energiankulutuksen?

  Eräänlaisena geneerisenä haasteena onkin olympialaisten kestävyys: se on ajan saatossa huonontunut Nature-lehden mukaan. Peking ei tule muodostamaan tässä poikkeusta, sillä olympialaisten ympäristökuormitus tulee olemaan merkittävä, ehkä jopa yksi kaikkien aikojen suurimmista. Huonon lumitilanteen paikkaamiseksi tarvittava veden määrä on hälyttävän suuri. Herääkin kysymys, miksi kisapaikaksi ei valittu jotain muuta kohdetta, missä lunta on luonnostaan enemmän?

  Pekingin ympäristössä luonnonlunta on tällä hetkellä niukasti, eikä suuria lumikertymiä ole vastaisuudessakaan odotettavissa. 
  Talviolympialaisten 2022 kisaympäristössä luonnonlunta on tällä hetkellä niukasti, eikä suuria lumikertymiä ole vastaisuudessakaan odotettavissa. Tältä näyttää paikallisen webkameran mukaan Yanqingin kisapaikan itäpuolella Kiinanmuurilla. Kuvankaappaus: Webcam Galore, Huanghuacheng, 25.1.2022

  Kylmä ja kuiva talvi-ilmasto, lumikertymä niukka

  Pekingin talviolympialaisten kisapaikat kuuluvat mantereiseen ilmastotyyppiin, jossa sademäärät saavuttavat huippunsa kesäkuukausina monsuunin johdosta, mutta talvet ovat kuivia, kylmiä ja täten hyvin niukkasateisia.

  Talvikuukausien keskilämpötila on kisapaikkakunnilla pakkasen puolella, mutta kesät ovat hyvin kuumia ja kosteita. Esimerkiksi Pekingissä sydäntalven keskilämpötila vastaa karkeasti ottaen Tukholman talvilämpötilaa, kun taas 160 kilometrin päässä Zhangjiakoussa vuorokauden keskilämpötila vastaa Suomen Vantaata helmikuussa. Kesällä kisa-alueen keskilämpötila kohoaa Välimeren lomakohteiden tasolle, mutta ilma tuntuu runsaan ilmankosteuden ja paikallisen monsuunin vuoksi erittäin tukalalta.

  Vuorokauden sisäinen vaihtelu sydäntalven lämpötiloissa on suurta – aivan kuten Suomessakin kevättalvella. Pekingin ympäristössä aurinko paistaa helmikuussa yhtä korkealta kuin Suomessa huhtikuussa. Öisin on tyypillisesti kipakkaakin pakkasta, mutta päivisin aurinko lämmittää ja pehmentää lunta. Iltapäivän lämpimimmän ja yön kylmimmän hetken välinen lämpötilaero voi olla yli 15 astetta.

  Olympialaisten hankikantoa voisikin Kiinassa verrata siihen, mitä se meillä Suomen Lapissa on keskimäärin huhtikuussa. Aamulla hanki on yöpakkasten jäljiltä kova, mutta iltapäivän auringonpaiste pehmentää hankea. Auringonsäteilyn voimakkuus on nyt Pekingin leveysasteilla samaa luokkaa, mitä se tulee olemaan Suomessa huhtikuussa.

  Helmikuun keskimääräinen sää ja ennätyslukemat Pekingissä (vertailukausi 1986–2015)
  Vuorokauden keskilämpötila (°C)0,4
  Vuorokauden keskimääräinen ylin lämpötila (°C)5,8
  Vuorokauden keskimääräinen alin lämpötila (°C)–4,3
  Helmikuun lämpöennätys (°C)25,6
  Helmikuun kylmyysennätys (°C)–27,4
  Keskimääräinen sademäärä (mm)5
  Sadepäiviä keskimäärin (kpl)2,3
  Keskimääräinen UV-indeksi3

  Pääkaupungissa Pekingissä helmikuun keskilämpötila on ilmastollisella vertailukaudella 1986–2015 ollut 0,2 astetta ja päivän ylin keskimääräinen lämpötila 5,8 astetta. Hiihto- ja mäkihyppylajit onkin täten parempi kisata kauempana sisämaassa korkeammassa ilmanalassa Zhangijakoussa, missä vuorokauden keskilämpötila on vertailukaudella 1971–2000 ollut –5 astetta ja päivän keskimääräinen ylin lukema 1,5 astetta.

  Helmikuun keskimääräinen sää ja ennätyslukemat Zhangijakoussa (vertailukausi 1971–2000)
  Vuorokauden keskilämpötila (°C)–5
  Vuorokauden keskimääräinen ylin lämpötila (°C)1,5
  Vuorokauden keskimääräinen alin lämpötila (°C)–10
  Helmikuun lämpöennätys (°C)18,2
  Helmikuun kylmyysennätys (°C)–21,9
  Keskimääräinen sademäärä (mm)4,1
  Sadepäiviä keskimäärin (kpl)2,5
  Keskimääräinen UV-indeksi3

  Talvisadanta on erittäin niukkaa ja vähäinenkin määrä lunta voi sydäntalven lämpöaallossa sulaa silmänräpäyksessä, sillä Pekingissä on äärimmillään mitattu helmikuussa suomalaisittain hellettä, 25,8 astetta, ja Zhanjikoussakin 18,2 astetta.

  Ilmastotilastojen lähteenä toimii Kiinan ilmatieteen laitos CMA. Ilmastotilastoja ei ollut saatavilla Yanqingin osalta.

  Seuraa kisapaikkojen sääennusteita ja viimeisimpiä Pekingin säähavaintoja Forecan sivuilta:

  Kiinan vuorilla.
  Helmikuu on Manner-Kiinassa kylmää ja kuivaa aikaa. Lunta ei Pekingin ympäristössä tyypillisesti paljoa ole. Arkistokuva: Pixabay, Yunnan

  Lue seuraavaksi: Tällaisessa säässä Suomi jatkaa mitalijahtia Pekingin olympialaisissa – loppuviikon ennusteissa isoja käänteitä näkyvissä

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 9.2.2022 klo 17.39

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat