Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Loppuviikon pyryn uusi ennuste: Lumisateita laajalle alueelle – ensi…
Uutiset |

Loppuviikon pyryn uusi ennuste: Lumisateita laajalle alueelle – ensi viikon alussa kärkkyy jo seuraava lumisadealue

Huhtikuun lumipyry Helsingissä.
Lumisateet huonontavat ajokeliä loppuviikolla. Kuva: Markus Mäntykannas, 5.4.2024

Loppuviikolle ennustettu matalapaine saattaa tuoda lunta laajalti Lapin eteläpuoliselle alueelle, näillä näkymin kuitenkin eniten maan itäosaan ja Kainuuseen, missä lunta voi tulla paikoin jopa 10–15 senttimetriä. Öisiä pakkasia on loppuviikon mittaan etelässä asti, Lapissa pakkasta voi olla jopa yli 20 astetta. Pohjoisessa ja idässä pakkasta on yleisesti päivisinkin. Ensi viikon alussa ennustekartoilla näkyy jo seuraava matalapaine, joka saattaa tuoda jälleen lunta osaan maata.

Loppuviikoksi ennustettu ja kaakosta saapuva lumisateen alue ulottuu tuoreessa ennusteessa aiemmin ennustettua laajemmalle alueelle maan etelä- ja keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Lumisateen reitti voi kuitenkin yhä muuttua.

– Kolea sää jatkuu vähintään tämän viikon ajan. Loppuviikolla Suomea kaakon suunnalta lähestyvän matalapaineen reitti on edelleen epävarma. Suurin todennäköisyys lumisateelle, jopa pyrylle, on maan itäosassa ja pienin länsirannikolla sekä Lapissa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lumisade huonontaa ajokeliä perjantain ja lauantain mittaan. Perjantain ja lauantain aikana eniten lunta on tämän hetken ennusteen mukaan tulossa itään ja Kainuuseen, paikoin jopa 10–15 senttimetriä.

– Tuoreen ennusteen perusteella lumisateen määrä on perjantaina maan itäosassa enimmäkseen 1–10 senttimetriä. Lauantaina kertymä on maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla myöskin 1–10 senttimetriä, paikoin Kainuussa voidaan mennä 15 senttimetriin. Tämän hetken ennusteen perusteella Uudellamaalla ei puhuta monesta senttimetristä, mutta määrät voivat vielä muuttua. Lounais- ja länsirannikolla sekä Lapissa ei välttämättä tule ollenkaan lunta.

Lämpötilat riippuvat matalapaineen ja sateiden lopullisesta sijainnista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Näillä näkymin maan itä- ja pohjoisosassa loppuviikko mennään päivisinkin enimmäkseen pikkupakkasessa tai nollan tienoilla. Lumisateisin skenaario toisi päiväpakkasia paikoin maan etelä- ja länsiosaankin, Anna Latvala sanoo.

Öisiä pakkasia etelässä saakka – Lapissa voi olla jopa yli 20 pakkasastetta

Keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin vesi- sekä lumisateita, jotka väistyvät päivän kuluessa hiljalleen lounaaseen.

Torstain vastainen yö on kylmä.

– Yöllä pakkasta on etelässä 0–5 astetta, maan keskiosassa pilvipeitteen rakoillessa paikoin 5–10 astettakin ja pohjoisessa 10–20 astetta, Lapissa saattaa olla paikoin vähän kylmempääkin, Anna Latvala toteaa.

Torstaina maan etelä- ja keskiosassa sää on monin paikoin puolipilvinen tai pilvinen, jokunen yksittäinen vesi- tai lumikuuro voi olla vielä liikkeellä. Pohjoisessa on laajalla alueella selkeää.

Päivälämpötila on torstaina etelässä ja lännessä 0–6 plusastetta, idässä ja pohjoisessa on laajalti 0–6 pakkasastetta. Perjantain vastainen yö on jälleen kylmä. Pakkaslukemat ovat samaa luokkaa kuin torstain vastaisena yönä.

Lumipyryä perjantain ja lauantain mittaan – tuuli voimistuu

Perjantaina koillistuuli voimistuu suuressa osassa maata. Pilvisyys lisääntyy kaakosta alkaen, mutta Lapissa on päivällä aurinkoista. Päivälämpötila on etelässä ja lännessä enimmäkseen 0–5 plusastetta, idässä ja pohjoisessa on 0–5 pakkasastetta.

– Perjantaina loppuiltapäivällä ja illalla maan itäosaan alkaa levitä kaakosta lumisateita, jopa pyrynä. Lumisateet saattavat levitä yön aikana maan länsiosan puolelle, etelässäkin voi sadella paikoin lounaassa asti, Anna Latvala kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain vastaisena yönä pakkasta on jälleen koko maassa. Pakkaslukemat vaihtelevat etelän 1–6 asteesta Lapin 10–20 asteeseen.

Katso videolta pyryn ja lämpötilojen ennuste!

Lauantain lumisateiden reitti on vielä epävarma.

– Keskiviikkona tehdyn ennusteen mukaan lumisateet ovat lauantaina mahdollisia monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Pilvisyys lisääntyy Lapissakin, mutta siellä on näillä näkymin enimmäkseen poutaista, Anna Latvala sanoo.

Tuuli heikkenee lauantain aikana hitaasti etelästä alkaen.

– Sateiden vuoksi myös päivälämpötilojen ennuste on tavallista epävarmempi. Suuressa osassa maata on kuitenkin näillä näkymin pikkupakkasta, mutta lounaassa ja Uudellamaalla pysytään todennäköisesti 0 ja 5 plusasteen välillä, lämpimintä olisi lounaisrannikolla.

Sunnuntain vastainen yö on edelleen pakkasyö. Tämänhetkisessä ennusteessa pakkasta on enimmäkseen 1–10 astetta, Lapissa paikoin vähän enemmän.

Sunnuntaina jo poutaisempaa – lunta voi tulla vielä paikoin

Sunnuntaina voi paikallisesti sataa vielä vähän lunta, mutta sunnuntai on jo selvästi poutaisempi päivä kuin lauantai.

– Päivällä lämpötila nousee jo vähän, etelässä ja lännessä on enimmäkseen 0–5 plusastetta. Paikoin pohjoisessa asti voidaan mennä nollan yläpuolelle, mutta yleisesti idässä ja pohjoisessa on 0–5 pakkasastetta, Anna Latvala ennustaa.

Uusia lumisateita ensi viikon alussa – osa sateista vettä

Ensi viikon alussa seuraava matalapaine lähestyy jo kaakosta.

– Tämänkin matalapaineen ajoitus ja reitti tarkentuvat lähempänä, mutta osaan maata voi tulla vesi- ja lumisateita. Lämpötila nousee hitaasti, joten edessä on vielä melko koleita päiviä, Anna Latvala toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Alkuun hyytävää ilmaa Jäämereltä – katso vapun yli ulottuva ennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.4.2024 klo 15.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat