Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lämpö jatkuu loppuviikolla, varaudu rankkasateeseen, salamointiin ja…
Uutiset |

Lämpö jatkuu loppuviikolla, varaudu rankkasateeseen, salamointiin ja rakeisiin – ensi viikolla iso muutos säähän

Salamointia Lappajärvellä elokuussa 2018.
Sade- ja ukkoskuurot yleistyvät loppuviikolla. Arkistokuva: Anne Keskivinkka

Sää jatkuu kuumana viikonloppua kohti mentäessä. Sade- ja ukkoskuurot kuitenkin yleistyvät. Sade voi olla paikoin rankkaa, joten taajamatulvat ovat mahdollisia. Ukkosten yhteydessä voi tulla myös rakeita. Ensi viikolla sää saattaa viilentyä rajusti.

Helleaalto jatkuu Suomessa lähipäivinä. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Sääkartoilla on kuitenkin myös räväköitä sade- ja ukkoskuuroja.

– Loppuviikolla sää on monin paikoin helteisen lämmin, mutta sade- ja ukkoskuurot yleistyvät viikonloppua kohti. Sää on enimmäkseen heikkotuulinen, mutta ukkoskuurojen yhteydessä tuuli voi olla hetkittäin puuskaista. Ukkosten yhteydessä myös raekuurot ovat mahdollisia. Viikon vaihtuessa korkeapaine alkaa vähitellen väistyä itään, ja sää viilenee tuntuvasti, toteaa Forecan meteorologi Sara Salonen.

Ennen viilenemistä lämpötilat kipuavat kuitenkin paikallisesti jopa 28–29 asteen lukemiin.

Tämän viikon sadekuuroista vettä voi tulla paikoin runsaita määriä lyhyessä ajassa. Jopa taajamatulvat ovat mahdollisia.

– Sadekertymät ovat loppuviikon kuurosateissa muutamasta millimetristä 10–30 millimetriin – ja nämä sadekertymät voivat tulla hyvinkin lyhyen ajan sisällä. Loppuviikolla ukkosia esiintyy alkuviikkoa suuremmalla alueella, Sara Salonen sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina sade- ja ukkoskuuroja tulee etenkin maan etelä- ja keskiosassa, perjantaina lännessä ja pohjoisessa

Torstaina sade- ja ukkoskuuroja kehittyy yleisesti maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen.

– Päivälämpötila on torstaina yleisesti 20–28 astetta. Lämpimintä on aurinkoisilla alueilla maan eteläosasta Oulun seudulle ulottuvalla alueella. Kesäinen lämpö leviää aina Pohjois-Lappiin asti. Kuurosateista johtuen lämpötiloissa voi kuitenkin olla suuria paikallisia eroja, Sara Salonen kertoo.

Ukkospuuskat ovat torstaina mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa.

Torstai-illan aikana kuurosateet vähitellen heikkenevät. Perämeren ja Suomenlahden rannikoilla voi muodostua paikoin sumua tai sumupilveä. Perjantain vastaisena yönä lämpötila on enimmäkseen 10–15 astetta.

Katso videolta ennuste lauantaille asti!

Perjantaina päivä alkaa suurelta osin aurinkoisena, mutta kuuropilviä alkaa jälleen kehittyä monin paikoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Yksittäiset sade- ja ukkoskuurot ovat iltapäivästä alkaen mahdollisia suuressa osassa maata, yleisimmin maan länsi- ja pohjoisosassa. Tuuli on heikkoa, mutta ukkospuuskat ovat paikoin mahdollisia. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 24–29 astetta, pohjoisessa puolestaan Pohjois-Pohjanmaan länsiosan ja Kainuun 23–27 asteesta Pohjois-Lapin 18–23 asteeseen, Sara Salonen ennustaa.

Perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana yksittäisiä sade- ja ukkoskuuroja on liikkeellä vielä Lapissa, mutta muualla sää poutaantuu ja selkenee. Yölämpötila on enimmäkseen 12–17 astetta, Pohjois-Lapissa ollaan 10 asteen molemmin puolin.

Lakkiaispäivänä monin paikoin sadekuuroja ja ukkosta – lämpötilat jopa 29 asteessa

Lauantaina vietetään lakkiaisia, valmistujaisia ja koulujen päättäjäisiä.

– Lauantaina sää jatkuu lämpimänä, mutta kuuropilviä nousee taivaalle jälleen suuressa osassa maata. Sadekuuroja ukkosineen kehittyy päivän mittaan monin paikoin, ja ukkospuuskat ovat jälleen mahdollisia. Päivälämpötila on enimmäkseen 23–29 astetta, Pohjois-Lapissa 15–20 astetta. Lämpimintä on maan etelä- ja länsiosan aurinkoisilla alueilla. Kuurosateissa lämpötila voi jäädä paikallisesti alemmaksi, Sara Salonen kertoo.

Sunnuntaina korkeapaineen selänne on vähitellen väistymässä Suomen yltä itään.

– Säässä ei kuitenkaan vielä sunnuntaina tapahdu suurta muutosta. Osassa Lappia pilvisyys on kuitenkin jo aiempaa runsaampaa. Kuurosateita ja ukkosia kehittyy yleisesti suuressa osassa maata. Tukalimmat helteet ovat jäämässä suuressa osassa maata jo taakse, mutta sää on vielä kesäisen lämmin. Päivälämpötila on enimmäkseen 20–26 astetta – aurinkoisilla alueilla on mahdollista, että lämpötila voi paikallisesti nousta vielä 26–28 asteeseen. Pohjois-Lapissa on enimmäkseen 14–19 astetta.

Ennuste iltapäiville 2.–3.6.2024.
Ennuste iltapäiville 2.–3.6.2024.

Ensi viikolla edessä voi olla raju viileneminen

Maanantaina luoteistuuli voimistuu Suomessa. Pilvisyys lisääntyy.

– Sää viilenee vähitellen. Suomea lännestä lähestyvä matalapaine tuo alkuviikolla lisää sateita suureen osaan maata. Ukkonenkin voi vielä paikoin jyrähtää, Sara Salonen toteaa.

Päivälämpötilat ovat maanantaina yleisesti 18–24 astetta, Pohjois-Lapissa on 10–17 astetta.

– Tämän hetken ennusteen mukaan 20 astetta ylittyy tiistaina vielä maan itäosassa ja kaakossa, mutta lounaassa, lännessä ja pohjoisessa jäädään 15–20 asteen vaiheille, Pohjois-Lapissa 8–15 asteeseen. Viikon edetessä on mahdollista, että 20 asteen lukemat jäävät taakse, mutta näin pitkälle menevä ennuste on jo epävarma, Sara Salonen sanoo.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 30.5.2024 klo 08.19

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat