Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Lämpötilan jojoilu ja sekaolomuotoiset sateet heikentävät…
Uutiset |

Viikon sää: Lämpötilan jojoilu ja sekaolomuotoiset sateet heikentävät keliä

Lumimyräkkä Nurmeksessa.
Pohjoisessa ajokeliä heikentävät lumisateet, etelässä lämpötilojen ja sadeolomuotojen jojoilu. Arkistokuva: Maija Savolainen, Nurmes

Suomen yli liikkuu tulevien päivien aikana useita sadealueita. Sateita tulee etenkin etelässä, mutta maan pohjoisosakin saa osansa. Sateiden olomuoto vaihtelee päivästä ja alueesta toiseen. Lapissa öiset kolmenkympinkin pakkaset ovat yhä mahdollisia.

Atlantilta lähestyvien matalapaineiden reitti kulkee Suomen yli, mikä tarkoittaa meillä vaihtelevaa säätä. Sateet ja aurinko vuorottelevat. Etelässä on voittopuolisesti sateista, kun taas pohjoisessa nähdään eniten aurinkoa ja kipakoitakin yöpakkasia.

Ajo- ja kävelykelin heikkenemiseen kannattaa varautua sateisilla alueilla. Maan etelä- ja keskiosan sateet ovat sekaolomuotoisia, ja lämpötilojen jojoilu nollan molemmin puolin saattaa muuttaa siistinkin näköiset pinnat jäisiksi. Pohjoisessa keliä heikentävät lumisateet.

Maanantaiksi sateita leviää koko maahan

Laaja sadealue alkaa levitä Suomeen maanantain vastaisena yönä. Yöllä sataa lunta lähinnä Lapissa lännestä alkaen, mutta varhain maanantaiaamuna Pohjois-Pohjanmaan rannikolle, Pohjanmaalle ja Satakunnan seudulle leviää sekaolomuotoisia sateita. Pohjanmaan ja Satakunnan sateet tulevat vetenä, mutta Pohjois-Pohjanmaalla kaikissa olomuodoissa. Pohjois-Suomessa kannattaakin varautua paikoin liukkaaseen tai lumiseen ajokeliin.

Sateita tulee runsaimmin Satakunnasta maan keskiosan yli Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Vedeksi muutettuna sateita tulee maanantain aikana vuorokaudessa 5–15 millimetriä. Sade tulee enimmäkseen vetenä, mutta osa voi tulla räntänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivällä pohjoisen sateet alkavat jo väistyä itään, kun taas maan etelä- ja keskiosaan alkaa levittäytyä sateita laajemmin. Sateet tulevat pääosin vetenä, mutta osin räntänä. Sadealue ylittää maan etelä- ja keskiosaa vähitellen päivän mittaan, idässä sateita tulee vielä seuraavana yönäkin.

Sateiden jälkeen sää muuttuu laajalti selkeäksi, vaikka paikallista pilvisyyttä voi esiintyä etenkin Lapissa.

Maanantain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 2–5 astetta, Lapissa on pakkasta 0–6 astetta. Tiistain vastaisen yön aikana pakkanen kiristyy selkeän, heikkotuulisen sään avustamana niin, että maan etelä- ja keskiosan selkeillä alueilla pakkasta voi olla selvästi yli 10, Lapin selkeillä alueilla 15–30 astetta.

Tiistai on laajalti poutainen, pohjoisessa liikkuu lumisateita

Tiistai on maan etelä- ja keskiosassa sateista välipäivä, ja sää on laajalti aurinkoinen. Pohjoisessa on pilvisempää, ja pienikokoinen lumisadealue liikkuu Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin yli kohti kaakkoa. Myös Pohjois-Karjalassa voi sataa päivällä paikoin räntää tai lunta.

Maan eteläosassa päivälämpötila on tiistaina päivällä 4–6, maan keskiosassa 0–4 astetta ja Lapissa on pakkasta 2–6 astetta.

Keskiviikon vastaisena yönä Suomessa on laajalti selkeää, ja pakkasta maan etelä- ja keskiosassa paikoin yli 10, Lapissa paikoin yli 20 astetta.

Keskiviikko ja torstai tuovat etelään sateita kaikissa olomuodoissa, pohjoisessa aurinkoa

Keskiviikon ja torstain aikana maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu kaksi matalapaineen osakeskusta ja niihin liittyvät sadealueet. Sateista pääosa tulee räntänä tai lumena, mutta etelärannikolla voi sataa ajoittain myös vettä. Kahdessa vuorokaudessa lumi- ja räntäsadetta odotetaan maan eteläosaan enimmillään 10–15 sentin verran.

Maan pohjoisosassa keskiviikko ja torstai ovat aurinkoisia pakkaspäiviä. Torstain ja perjantain vastaisina öinä pohjoisessa voi esiintyä paikoin jopa yli 30 asteen pakkasia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sääennuste 22.–24.3.2023
Sääennuste 22.–24.3.2023 Kuva: Foreca

Viikonloppuna sää on sateista

Loppuviikon ennusteet ovat jo epävarmoja, mutta tämänhetkisten ennusteiden mukaan sää näyttäisi pilvistyvän jälleen pohjoisessakin, ja hajanaisia sateita liikkuu Suomen yli. Ainakin maan eteläosassa sateiden olomuoto vaihtelee.

Joanna Rinne
meteorologi

Lue seuraavaksi: Näin mennään kohti huhtikuuta – katso kuukausiennuste!

 

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat