Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin mennään kohti huhtikuuta – katso kuukausiennuste!
Kuukausiennuste |

Näin mennään kohti huhtikuuta – katso kuukausiennuste!

Joutsenet maaliskuisena aamuna.
Yön ja päivän väliset lämpötilaerot voivat olla kevättalvisin suuria. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 17.3.2023

Lähiviikkoina sää jatkuu vaihtelevana. Etelässä 20. maaliskuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa tavanomaista kylmempi. Sen jälkeen ennuste kallistuu kolmen viikon ajaksi hieman keskimääräistä kylmempään suuntaan. Maaliskuun lopusta ennakoidaan tavanomaista sateisempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 16. maaliskuuta.

– Tulevat viikot ovat kuukausiennusteessa voittopuolisesti ajankohtaan nähden kylmiä, vaikka 20. päivä maaliskuuta alkava viikko onkin etelässä tavanomaista lämpimämpi. Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä enemmän 20. ja 27. maaliskuuta alkavilla viikoilla. Sen jälkeen ennuste ei enää juuri ota sateisiin kantaa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

– Napa-aluetta kiertävä polaaripyörre palaa 20. maaliskuuta alkavan viikon aikana ajankohdalle tavanomaiseksi. Tähän aikaan vuodesta polaaripyörre heikkenee jo luontaisesti kevään valon lisääntyessä, Joanna Rinne sanoo.

Polaaripyörteen heikkeneminen sai aiemmin maaliskuussa aikaan kylmän ilman valahtamisen napa-alueelta etelämmäs.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 16.3.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
20.–26.3.Viikko on eteläisessä Suomessa ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi, mutta pohjoisessa tavanomaista kylmempi. Sateita tulee keskimääräistä enemmän. (Viikko 12)Hyvä
27.3.–2.4.Sää on tavanomaista kylmempää ja sateisempaa koko maassa. (Viikko 13)Kohtalainen
3.–9.4.Kuukausiennuste näyttää hieman ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää säätä, sateisiin ennuste ei ota kantaa. (Viikko 14)Heikko
10.–16.4.Ennusteen signaalit kallistuvat ajankohtaan nähden kylmempään ja kuivempaan säähän. Sää on jo heikosti ennustettavaa. (Viikko 15)Heikko

Maaliskuun 20. päivä alkava viikko: Sateita tulee tavanomaista enemmän

Kuukausiennusteen mukaan 20. päivä maaliskuuta alkavan viikon keskilämpötila on eteläisessä Suomessa ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Pohjoisessa on kuitenkin ajankohdan keskiarvoja kylmempi viikko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ilmamassa on pohjoisessa myös päivittäisennusteiden mukaan voittopuolisesti talvisen kylmää, Joanna Rinne sanoo.

Päivälämpötilat nousevat etelässä plussalle, maan keskiosassa vaihdellaan lämpöasteiden ja pakkasen välillä ja pohjoisessa päivälämpötilat pysyvät pakkasella. Öisin pohjoisessa voi olla selkeinä hetkinä pakkasta jopa 15–30 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sää on 20. maaliskuuta alkavalla viikolla Suomessa matalapainepainotteista. Kuukausiennuste näyttääkin viikolle tavanomaista suurempia sademääriä.

– Suomen yli kulkee sadealueita. Päivittäisennusteiden mukaan sää on vaihtelevaa – maanantaina Suomen yli liikkuu laaja sadealue. Sateet tulevat maanantaina maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, pohjoisessa lumena. Viikon edetessä maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu lumisateita. Lapissa on enimmäkseen kylmää, aurinkoista pakkassäätä, Joanna Rinne ennustaa.

Muualla Euroopassa on 20. maaliskuuta alkavalla viikolla laajalti tavanomaista lämpimämpää. Ero keskimääräiseen on erityisen suuri itäisessä Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sateita kulkee erityisesti Atlantilta Keski-Eurooppaan ja Fennoskandiaan. Aivan eteläisessä ja itäisessä Euroopassa sateita tulee tavanomainen määrä tai tavanomaista vähemmän.

Maaliskuun 27. päivä alkava viikko: Tavanomaista kylmempää ja sateisempaa

Sää jatkuu Suomessa matalapainepainotteisena ja tavanomaista sateisempana 27. maaliskuuta alkavalla viikolla. Koko maassa on kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskiarvoja kylmempää.

– Kylmyys levittäytyy koko Fennoskandiaan. Suuressa osassa Keski-Eurooppaakin lämpötilat ovat ajankohdan keskiarvojen tasolla, lämpimin ilma on väistynyt. Eteläisessä Euroopassa ja Venäjällä on kuitenkin yhä tavanomaista lämpimämpää, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Laajalla alueella Eurooppaa on keskimääräistä sateisempaa. Skandeilla sekä Iberian niemimaan ja Italian suunnalla sateita tulee tavanomaiseen tapaan tai jopa tavanomaista vähemmän.

Huhtikuun 3. ja 10. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu säässä huhtikuun alkupuoliskolla?

Huhtikuun alkupuolelle mentäessä sää muuttuu jo huonommin ennustettavaksi.

– Sää näyttäisi kuitenkin jatkuvan meillä vähän ajankohdan keskiarvoja kylmempänä. Sademääriin ennuste ei enää ota juuri kantaa, mutta 10. huhtikuuta alkavalla viikolla ennuste kallistuu hieman ajankohtaan nähden kuivaa säätä kohti, Joanna Rinne toteaa.

Muunkin Euroopan kartoilta kuukausiennusteen signaalit ovat jo heikenneet.

– Tämä kertoo sään huonosta ennustettavuudesta. Eteläisessä Euroopassa on ennusteen mukaan vielä 3. huhtikuuta alkavalla viikolla hieman tavanomaista lämpimämpää. Fennoskandian suunnalla värit viittaavat tavanomaista kylmempään, mutta Keski-Euroopan kartalla ei enää juuri signaaleja näy. Myöskään sateisiin ennuste ei juurikaan ota kantaa, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 17.3.2023 klo 17.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat