Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nyt tulee lauha tuulahdus: Jopa 13 plusastetta – lumisateet vaihtuvat vesisateiksi osassa Lappia
  Uutiset |

  Nyt tulee lauha tuulahdus: Jopa 13 plusastetta – lumisateet vaihtuvat vesisateiksi osassa Lappia

  Lokakuun maisemaa.
  Lämpötilat voivat nousta perjantaina osassa maata jopa 12–13 asteeseen. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Viikki, 30.10.2020

  Sää lämpenee perjantaiksi. Viikonloppuna sateita tulee edelleen etenkin pohjoisessa, kun taas etelässä ja maan keskiosassa on melko poutaista. Sateet ovat tuoneet Lappiin jo paikoin reilusti lunta, mutta loppuviikolla osa sateista tulee vetenä monin paikoin Lapissakin. Myös jäätävät sateet ovat mahdollisia.

  Torstain vastaisen yön ja torstaiaamun kylmin lämpötila mitattiin Inarin Kirakkajärvellä, −20,3 astetta.

  Loppuviikon ajan virtaus käy Suomeen etelän ja lounaan suunnalta. Tämä tuo meille laajalti lauhaa ilmaa.

  Torstaina pohjoisen yli on kulkenut sadealue kohti itää.

  – Sateet ovat olleet laajalti lunta, mutta Oulun korkeudella jo räntää ja vettäkin. Lapissa lunta voi sataa torstain aikana 5–15 senttimetriä, paikallisesti jopa lähemmäs 20 senttimetriä Enontekiön Lapissa. Perjantain vastaista yötä kohti sää lauhtuu. Lumisateen jälkipuolella Lapissakin tulee jo paikoin vettä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Torstaina iltapäivällä läntiseen ja lounaiseen Suomeen leviää vesisateita. Sateet levittäytyvät illaksi etelään ja maan keskivaiheille ja liikkuvat yön aikana itään. 

  Päivän korkeimpia lämpötiloja on torstaina mitattu lounaisimmassa Suomessa ja Ahvenanmaalla, missä on ylletty 10–11 asteeseen.

  Torstain sateiden jälkeen etelään ja länteen virtaa lämpimämpää ilmaa yötä vasten. Perjantain vastaisena yönä 10 asteen tienoille voidaan yltää maan etelä- ja keskiosassa.

  Perjantaina jopa 13 astetta

  Perjantaipäivä on etelässä laajalti poutainen. Aurinkoakin nähdään paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä pohjoisessa Lapissa. Pohjanmaan maakunnissa, Kainuussa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Lapissa tulee vesisateita.

  – Perjantaina päivällä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 9–12 astetta, paikallisesti voidaan yltää 13 asteeseen etelässä. Sateen alueella on 4–10 astetta. Sateen pohjoispuolella Lapissa on viileämpää, lämpötilat ovat pikkupakkasesta muutamaan plusasteeseen, Jenna Salminen ennustaa.

  Katso videolta lähipäivien ennuste!

  Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan säätilastojen mukaan 12–13 asteen lukemat ovat tähän aikaan vuodesta etelässäkin jo harvinaisen korkeita, joillain havaintoasemilla jo poikkeuksellisiakin. Harvinaiseksi sääilmiötä kutsutaan silloin, kun se esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Sääilmiö on poikkeuksellinen, kun se esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. 

  Lauantain vastaisena yönä Lapissa on laajalti pakkasta, selkeimmillä ja heikkotuulisilla alueilla pakkasta voi olla 10–15 astetta.

  Jäätävät sateet mahdollisia loppuviikolla osassa maata

  Viikonloppuna etelässä ja maan keskiosassa on melko poutaista. Pohjoisessa tulee sateita myös lauantain ja sunnuntain aikana, osa sateista on vettä. Lunta on kuitenkin tulossa Pohjois-Lappiin ja ajoittain myös Keski-Lappiin. 

  – Jäätävä sadekin on mahdollista loppuviikon aikana, esimerkiksi Käsivarressa perjantain vastaisena yönä ja lauantaina laajemmin Lapissa. Jäätävän sateen tilanne syntyy, kun pohjoisessa on pakkasilmaa ja etelästä puskee lauhempaa ilmaa pakkasilman päälle, Jenna Salminen sanoo.

  Lauantaina lämpötilat ovat etelän ja lännen 10 asteen puolin ja toisin olevista lukemista Lapin 0–10 pakkasasteeseen.

  Siltamaisema sumussa.
  Loppuviikolla syntyy paikoin sumua. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 25.10.2021

  Sunnuntain vastaisena yönä lauha virtaus voimistuu Lapissa asti. Yölämpötila on laajalti plussalla, pakkasalue kutistuu pohjoiseen Lappiin.

  Sunnuntaina päivällä lämpötilat ovat lounaan noin 10 asteesta pohjoisen Lapin pikkupakkaseen.

  Loppuviikolla sumuja esiintyy öisin ja aamuisin.

  Miltä näyttää ensi viikon sää?

  Ensi viikollakin on liikkeellä sateita.

  – Ensi viikon alkupuolella sateet ovat tämän hetken ennusteen mukaan laajalti vettä, lumisateita tulee lähinnä pohjoisessa Lapissa. Maanantaina 10 asteen lukemat ovat mahdollisia vielä aurinkoisilla alueilla. Tämän jälkeen mennään todennäköisesti melko pilvisissä ja sateisissa merkeissä. Lämpötilat putoavat koko maassa alle 10 asteeseen, Jenna Salminen ennustaa.

  Viime vuonna Suomessa mitattiin uusi marraskuun lämpöennätys 6. marraskuuta 2020, kun Jomalassa Ahvenanmaalla oli peräti 16,6 astetta.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste julki: Näin syystalvi etenee!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 28.10.2021 klo 18.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat