Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pakkanen kiristyy viikonloppuna osassa maata, lunta satelee paikoin –…
Uutiset |

Pakkanen kiristyy viikonloppuna osassa maata, lunta satelee paikoin – ensi viikon alussa laajalti 10–20 pakkasastetta

Luminen marraskuun maisema Turussa.
Lähipäivien sää on enimmäkseen poutaista, mutta melko pilvistä, paikoin tulee heikkoja lumisateita. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 30.11.2023

Viikonloppuna pakkanen kiristyy maan etelä- ja keskiosassa. Vähäisiä lumisateita tulee viikonlopun mittaan ja ensi viikolla siellä täällä. Tämän hetken ennusteen mukaan itsenäisyyspäivää vietetään ensi viikon keskiviikkona laajalti 10–20 asteen pakkasissa.

Talvinen sää on vallannut Suomen.

– Loppuviikon sää on enimmäkseen pilvinen, paikoin tulee vähäisiä lumisateita. Maan etelä- ja keskiosassa pakkanen kiristyy lähipäivinä perjantain lukemista. Lapissa pakkaset puolestaan lauhtuvat hieman sunnuntaiksi, mutta kiristyvät sen jälkeen uudelleen. Tuuli on enimmäkseen heikkoa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Perjantaina lunta satelee siellä täällä maan etelä- ja keskiosassa.

– Lunta kertyy maan itäosassa 2–3 senttimetriä, lännessä senttimetrin verran ja pohjoisessa on poutaisempaa. Pakkasta on perjantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta, Lapissa 8–22 astetta.

Lauantain vastaisena yönä pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 9–12 astetta ja Lapissa 12–18 astetta, selkeillä alueilla paikallisesti enemmänkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikonloppuna enimmäkseen pilvipoutaa, paikoin tulee vähäisiä lumisateita

Lauantaina sää on enimmäkseen pilvinen, vaikka pilvipeite voi rakoilla paikallisesti etenkin länsirannikon suunnalla sekä maan keskivaiheilla.

– Paikalliset vähäiset lumisateet ovat mahdollisia, mutta enimmäkseen sää on poutainen. Pakkasta on laajalti 7–14 astetta, Lapissa enimmäkseen 13–17 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Katso videolta ennuste maanantaille asti!

Sunnuntaina heikkoja lumisateita leviää tämän hetken ennusteen mukaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suunnalle.

– Lisäksi etelärannikolle voi levitä mereltä vähäisiä lumikuuroja, mutta enimmäkseen päivä on kuitenkin pilvipoutainen. Pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa laajalti 10–13 astetta. Lapissa pakkaset lauhtuvat 4–9 asteeseen.

Ensi viikon alussa päivisin enimmäkseen 10–20 pakkasastetta

Ensi viikon alkupuolella edessä on laajalti yli 10 pakkasasteen lukemia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Enimmäkseen pilvipoutainen sää jatkuu ensi viikon alussa, mutta vähäiset lumisateet ovat siellä täällä yhä mahdollisia. Maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on laajalti 10–15 astetta. Lapissa pakkaslukemat kiristyvät alle 10 asteesta 15 ja 20 asteen välimaastoon. Yli 20 asteen pakkasetkin voivat olla mahdollisia, jos pilvipeite rakoilee ja tuuli on riittävän heikkoa, Joanna Rinne sanoo.

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan ensi viikon keskiviikkona.

– Itsenäisyyspäivä on tämän hetken ennusteen mukaan enimmäkseen poutainen pakkaspäivä koko maassa, vähäisiä lumisateita voi tulla paikoin. Pakkasta on päivälläkin laajalti 10–20 astetta ja tuuli on heikkoa. Jos pilvipeite rakoilee Lapissa sopivasti, pakkasta voi siellä olla päivällä jopa enemmänkin.

Ensi viikon loppupuolen ennusteet ovat vielä vaihdelleet suuresti.

– Osa ennusteista näyttää pakkasen jopa kiristyvän entisestään, osa taas näyttää sään lauhtuvan selvästi. Vielä ei tiedetä, kumpaan suuntaan sää muuttuu, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Joulukuun kuukausiennuste: Hurja signaali kuun alussa – musta vai valkea joulu? Näin meteorologi kommentoi tilannetta nyt

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 1.12.2023 klo 19.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat