Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Joulukuun kuukausiennuste: Hurja signaali kuun alussa – musta vai valkea…
Kuukausiennuste |

Joulukuun kuukausiennuste: Hurja signaali kuun alussa – musta vai valkea joulu? Näin meteorologi kommentoi tilannetta nyt

Luminen marraskuun aamu Turussa.
Marraskuun loppu toi lunta koko maahan. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 29.11.2023

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan joulukuu alkaa selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmemmässä säässä. Ennusteen perusteella viikon keskilämpötilat ovat Suomessa itsenäisyyspäivän viikolla jopa 6–11 astetta keskimääräistä kylmempiä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 29. marraskuuta.

Tuoreessa kuukausiennusteessa Suomessa näkyy hurja poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan 4. joulukuuta alkavalla viikolla. Ennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat jopa 6–11 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä.

– Sää jatkuu selvästi tavanomaista kylmempänä. On jopa mahdollista, että kylmä ilma pitää Suomea otteessaan koko loppuvuoden ajan. Joulukuun jälkipuoliskon ennuste on kuitenkin jo hyvin epävarma. Joulukuun 4. päivä alkavalla viikolla Suomessa on vähäsateista, sen jälkeen ennustetut sademäärät ovat pari viikkoa ajankohdalle tavanomaisia. Vuoden viimeisellä viikolla kartalla näkyy viitteitä sään muuttumisesta sateisemmaksi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 29.11.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
4.–10.12. (Viikko 49)Sää on Suomessa huomattavasti tavanomaista kylmempää ja vähäsateista.Hyvä
11.–17.12. (Viikko 50)Sää on edelleen keskimääräistä kylmempää. Sademäärältään viikko on tavanomainen.Heikko
18.–24.12. (Viikko 51)Sää ennustettavuus heikkenee, mutta näyttää mahdolliselta, että tavanomaista kylmempi sää jatkuu yhä. Sademäärissä ei näy poikkeamaa keskimääräisiin sademääriin.Heikko
25.–31.12. (Viikko 52)Tavanomaista kylmempi sää saattaa vielä jatkua. Sää muuttuu ajankohtaan nähden sateiseen suuntaan.Heikko

Joulukuun alkupäivinä 1.–3. joulukuuta sää on laajalti pilvistä, lumisateita on liikkeellä paikoin. Pakkasta on päivisin maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 7–12 astetta, Lapissa perjantaina ja lauantaina 10–20 astetta ja sunnuntaina enimmäkseen 5–10 astetta. Öisin pakkasta on koko maassa laajalti 10–20 astetta, maanantain vastaisena yönä 5–15 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joulukuun 4. päivä alkava viikko: Jopa 6–11 astetta tavanomaista kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan sää on huomattavasti ajankohdan keskiarvoja kylmempää niin Suomessa kuin laajalla alueella Euroopassa ja Venäjällä 4. joulukuuta alkavalla viikolla.

– Suomessa viikon keskilämpötilan ennustetaan olevan maan etelä- ja keskiosassa jopa 10–11 astetta tavanomaista kylmempi ja pohjoisessa 6–10 astetta tavanomaista kylmempi, Joanna Rinne sanoo.

Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä joulukuun alkua pienempiä.

Päivittäisennusteiden mukaan pääosin pilvinen pakkassää jatkuu.

– Ennusteiden välillä on kuitenkin eroja siinä, kiristyykö pakkanen entisestään marras–joulukuun vaihteen viikon lukemista vai pysytäänkö samankaltaisissa lämpötiloissa. Osa ennusteista näyttää iltapäiville pääosin 10–18 pakkasasteen lukemia ainakin viikon alkupuolella, mutta osa ennusteista näyttää pakkasen kiristyvän. Pääosin sää on vähäsateista, mutta osa ennusteista tuo viikon lopulla Suomeen laajan lumisadealueen, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Suuressa osassa muutakin Eurooppaa sää on siis kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kylmä ilma levittäytyy Euroopassa laajalle alueelle. Tavanomaista lämpimämpää on vain paikoin eteläisessä ja läntisessä Euroopassa. Pohjoinen kylmä ilmamassa on puskenut Atlantilta leviävät sadealueet hyvin eteläiselle reitille, ja sateita tulee tavanomaista enemmän Britteinsaarilta eteläiseen Eurooppaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Vyöhykkeen pohjoispuolella sademäärät ovat vähäisiä tai ajankohdalle tavanomaisia, Joanna Rinne toteaa.

Joulukuun 11. päivä alkava viikko: Suomessa 1–3 astetta tavanomaista kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan 11. joulukuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä kylmempiä. Sateita tulee ennusteen perusteella ajankohdalle tavanomaisia määriä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa sää jatkuu ennusteen mukaan keskimääräistä kylmempänä pohjoisessa ja itäisessä Euroopassa sekä osin keskisessä Euroopassa. Läntisessä ja eteläisessä Euroopassa on paikoin tavanomaista lämpimämpää.

– Sadealueiden reitti painottuu yhä läntiseen ja eteläiseen Eurooppaan, vaikka Italiassa ja Balkanilla on viitteitä myös vähäsateisen sään suuntaan, Joanna Rinne toteaa.

Joulukuun 18. päivä alkava viikko: Jouluaaton viikolla ainakin osassa Suomea voi olla edelleen tavanomaista kylmempää

Jouluaattoviikon osalta kuukausiennusteissa on ollut vielä vaihtelua. Aiemmin ennuste on näyttänyt tavanomaisia tai osaan maata hieman tavanomaista lauhempia viikon keskilämpötiloja jouluaattoviikolle, mutta tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat olisivat tavanomaista kylmempiä tai tavanomaisia.

– Jouluaattoviikolla sää näyttäisi tämän ennusteen mukaan jatkuvan viikkokeskilämpötilaltaan ajankohtaan nähden kylmänä etenkin Suomen eteläpuoliskolla. Viikon sisällä sää voi vaihdella suurestikin, mutta näillä näkymin näyttäisi mahdolliselta, että joulun tienoo voisi olla valkea jopa koko maassa. Mikäli kuitenkin esimerkiksi jouluaattoviikko alkaisi hyvin kylmänä ja lauhtuisi jouluaattoa kohden, muutos ei olisi kuukausiennusteessa nähtävissä. Siksi tulevan joulun väriä on vielä mahdoton ennustaa varmuudella. Varovaisen optimistisesti voi kuitenkin jo sanoa, että talvisen sään jatkuminen jouluun asti on koko maassa mahdollista, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat jouluaaton tienoilla maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen −2 ja 2 asteen välillä, idässä 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa 0–8 pakkasastetta.

Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.
Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.

Sademääriltään jouluaaton viikko on ennusteen mukaan Suomessa tavanomainen.

– Muun Euroopan osalta sadealueiden reitti näyttää väistyvän Välimeren suunnalta. Sateiden liikkuminen pohjoisemmaksi viittaa siihen, että valtavan kylmän pohjoisen ilmamassan suursäätilanne voi olla muuttumassa. Pohjoinen kylmä ilmamassa todennäköisesti vetäytyy pohjoisemmaksi, Joanna Rinne pohtii.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joulukuun 25. päivä alkava viikko: Miltä näyttää vuoden viimeinen viikko?

Joulukuun 25. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteen signaalit lämpötilakartalla ovat jo hyvin heikkoja Suomen osalta.

– Joulupäivänä alkavalla viikolla ennuste kallistuu kuitenkin Suomen suunnalla yhä pikemmin kylmään kuin lämpimään suuntaan, vaikka värit kartalla ovat jo heikkoja. Suuressa osassa Eurooppaa sää kääntyy ennusteen mukaan jo ajankohtaan nähden lämpimään suuntaan. Myös sateita on odotettavissa tavanomaista runsaammin Euroopassa laajalla alueella, myös Suomessa. Ennusteissa ei kuitenkaan vielä näy kovin selkeää kuvaa siitä, mihin suuntaan säätyyppi on Suomen osalta muuttumassa, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 30.11.2023 klo 19.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat