Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Heinäkuulle helteinen alku – katso uusi kuukausiennuste!
Kuukausiennuste |

Heinäkuulle helteinen alku – katso uusi kuukausiennuste!

Joskus kesän katsotaan alkavan vasta kesäpäivänseisauksesta.
Kesä–heinäkuun vaihde kuluu lämpimässä säässä. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 22.6.2022

Suomeen on levinnyt hyvin lämmintä ilmamassa, ja jo juhannusaattona hellettä oli paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa asti. Lämpö levittäytyy juhannusviikonlopun aikana yhä pohjoisemmaksi. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 23. kesäkuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa lämpimänä vielä heinäkuun puolellakin. 

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 23.6.2022)

ViikkoEnnusteEnnustettavuus
27.6.–3.7.Suomessa viikon keskilämpötila on 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi.
Sademäärä jää tavallista pienemmäksi suuressa osassa maata, mutta Pohjois-Lapissa sadetta voi kertyä vähän tavanomaista enemmän.
Hyvä
4.–10.7.Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi, pienin poikkeama on Lapissa.
Sademäärä on etelässä lähellä tavanomaista, maan keski- ja pohjoisosassa vähän suurempi.
Kohtalainen
11.–17.7.

Viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä tai vähän lämpimän puolella.
Sademäärä on lännessä paikoin vähän tavallista suurempi, pohjoisessa paikoin vähän pienempi.

Heikko
18.–24.7.Viikon keskilämpötila pysyy keskimääräisenä tai vähän sitä lämpimämpänä.
Sademäärä on suuressa osassa maata lähellä tavanomaista.
Heikko

Kesäkuun 27. päivä alkava viikko: Hellettä ja ukkosia

Sulkukorkeapaine vaikuttaa kesä–heinäkuun vaihteessa Fennoskandian ja Baltian alueen säähän. Suomee juhannuksen aikaan levinnyt lämmin ilma pysyttelee pohjolassa tämänhetkisen ennusteen mukaan koko 27. kesäkuuta alkavan viikon ajan. Suomessa viikon keskilämpötila on 4–7 astetta keskimääräistä korkeampi. 

Helleraja eli 25,1 astetta ylittyy viikon mittaan päivittäin laajoilla alueilla. Korkeimmillaan lämpötila voi paikallisesti kohota 30–33 asteeseen. Yölämpötila on paljolti 14–19 astetta, ja järvialueilla jopa trooppiset yöt ovat mahdollisia, eli lämpötila ei tällöin laske edes yöllä 20 asteen alle. Osassa maata onkin edessä tukalan kuumia päiviä.

Tavallinen päivän ylin lämpötila on kesä–heinäkuun vaihteessa vertailukauden 1991–2020 tilastoissa suuressa osassa maata 18–22 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa 14–18 astetta. Tyypillinen yön alin lämpötila on maan etelä- ja itäosassa 10–14 astetta, länsiosassa 10 asteen vaiheilla ja Lapissa 6–10 astetta.

Lue myös: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

Viikon sademäärä on suuressa osassa maata tavanomaista pienempi, mutta Lapin pohjoisosassa voi sataa jopa enemmän kuin tyypillisesti tähän aikaan kesästä. Sateet tulevat kuitenkin kuuroina, joten paikallinen vaihtelu on suurta: saman maakunnankin sisällä voi sekä tulla rankkasateita että osa alueista jäädä poutaisiksi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateiden paikka vaihtelee jo alkuviikon aikana päivästä toiseen. Maanantaina pitkin maata tulee paikallisia sadekuuroja, eniten Länsi-Lapissa, ja mukana on myös ukkosta. Tiistaina ukkoskuuroja tulee laajemmin etelässä ja maan keskivaiheilla, ja keskiviikkona ukkoskuurojen mahdollisuus on varsinkin maan länsi- ja pohjoisosassa. Viikon loppupuolella tulee edelleen kuurosateita, mutta niiden sijainti ja ajoitus tarkentuu myöhemmin.

Lue myös: Ukkostutka – lue, mikä on sen toimintaperiaate ja miten seuraat ukkoskuurojen liikettä

Illalla taivaalla purjehtivat päivän jäljiltä komeat kumpupilvet.
Lähiviikkoina voi nähdä komeita kuuropilviä. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 13.6.2022

Muualla Euroopassa säätilanne jakautuu kahteen osaan. Viikon keskilämpötila on Skandinaviasta Itä-Euroopan kautta aina Välimerelle asti 3–7 astetta keskimääräistä korkeampi, ja sademäärä jää Välimeren ympäristössä sekä Itä-Euroopassa tavanomaista pienemmäksi. Varsinkin Italiassa päivän ylin lämpötila voi pitkin viikkoa kohota edelleen paikallisesti 40 asteeseen. Keski-Euroopassa ylittyy todennäköisesti paikoin 35 astetta.

Sen sijaan Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa sekä paikoin Britteinsaarilla on 0–3 astetta ajankohdan keskimääräistä viileämpää. Euroopan länsiosassa vallitsee myös matalapainesää ja sademäärä on monin paikoin tavanomaista suurempi. 

4. heinäkuuta alkava viikko: Aiempaa sateisempaa säätä

Eurooppa jakautuu heinäkuun ensimmäisellä täydellä viikolla edelleen lämpimään itään ja viileämpään lounaisosaan. Sateen suhteen tilanne kuitenkin jo muuttuu: Fennoskandian pohjoisosassa sekä paikoin Etelä- ja Keski-Euroopassa sademäärä on paikoin tavallista suurempi, Britteinsaarilta Baltiaan yltävällä alueella puolestaan tavallista pienempi.

Suomi jää Keski-Euroopan korkeapaineen ja Suomen luoteispuolella olevan matalapaineen alueen väliin. Maan keski- ja pohjoisosan monin paikoin tavallista suurempi sademäärä viittaa siihen, että luoteen matalapaine vaikuttaa säähän ainakin osan viikkoa. Etelässä sademäärä on tavanomainen. 

Viikon keskilämpötilan poikkeama on Suomessa 0–2 astetta lämpimän suuntaan, vähiten eroa tavalliseen on Lapissa. Viikko ei siis ole enää tämän kuukausiennusteen mukaan yhtä kuuma kuin kesä–heinäkuun vaihteen aika, mutta epävarmuus kasvaa jo ennusteen ensimmäiseen viikkoon verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

11. ja 18. heinäkuuta alkavat viikot: Jatkuuko lämpö?

Euroopassa 11. heinäkuuta alkavan viikon keskilämpötila on laajalti lähellä tavallista tai idässä vähän sitä korkeampi, ja sademäärä jää osassa Etelä- ja Länsi-Eurooppaa tavanomaista pienemmäksi. Ennusteen epävarmuus kasvaa tässä vaiheessa entisestään, mutta myös Suomessa voi olla paikoin vähän tavallista lämpimämpää. 

Sademäärän suhteen Suomi on Skandinavian tavallista sateisemman ja idän vähän kuivemman alueen välissä. 

Aurinkoista ja tyyntä säätä.
Heinäkuun lopussa lämmin sää voi jatkua Euroopassa. Arkistokuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 11.6.2022

18. heinäkuuta alkavalla viikolla Euroopan tavallista kuivemman sään alue laajenee. Skandinavian ja Suomen pohjoisosassa sademäärä on kuitenkin edelleen paikoin tavanomaista suurempi.

Lähes koko Euroopassa heinäkuun toiseksi viimeisen viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden tyypillinen tai sitä korkeampi, myös Suomessa. Pohjois-Euroopan lämpö selittyy mahdollisesti Itä-Eurooppaan ja Venäjälle muodostuvalla korkeapaineella, joka toteutuessaan toisi Suomeen asti lämmintä ilmaa lounaasta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 25.6.2022 klo 13.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat