Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Takatalvi jatkuu alkuviikolla – kaakosta saapuva matalapaine tuo sateita…
Uutiset |

Takatalvi jatkuu alkuviikolla – kaakosta saapuva matalapaine tuo sateita kaikissa olomuodoissa 

Takatalvi jatkuu vielä tulevallakin viikolla, kun lisää lumisateita saapuu kaakosta.
Takatalvi jatkuu vielä tulevallakin viikolla, kun lisää lumisateita saapuu kaakosta. Kuva: Kirsi Saajanaho, Lappeenranta, 20.4.2024

Tämän kevään viimeisiä lumisateita ei suinkaan koettu viikonlopun aikana. Kylmä sää jatkuu myös alkuviikolla ja osa saapuvista sateista on lunta maan eteläosaa myöten. Myös jäätävä sade on mahdollista laajalla alueella maanantain ja tiistain aikana.

Tulevaa viikkoa vietetään ainakin aluksi keskimääräistä kylmemmässä sekä varsin sateisessa säässä. Viikon alkupuoliskolla pakkasia koetaan öisin etelässäkin, mutta viikon edetessä ilmamassa Suomen yllä hieman lämpenee.

Maanantaiyöksi sää poutaantuu suurimmassa osassa maata ja lämpötila laskee etelää myöten pakkaselle. Aamuksi maan itäosaan leviää jo kaakosta sateita, joiden olomuoto on enimmäkseen lunta ja räntää. Sadealueen etureunassa sade voi olla myös jäätävää. Pohjoisen ja koillisen välinen tuuli on aamusta alkaen puuskaista maan etelä- ja keskiosassa. 

Iltapäivällä sadealue ulottuu jo Uudeltamaalta Kainuuseen. Idässä sade muuttuu vedeksi, muualla sataa räntää tai lunta. Maan keskivaiheilla ja idässä myös jäätävää tihkua.

Lämpötila on päivällä maan etelä- ja keskiosassa -1…+6 astetta. Lämpimintä on lännessä ja kylmintä maan keskivaiheilla. Pohjoisessa lämpötila pysyy pääosin 0 ja -5 asteen välillä. Illaksi lumisateita leviää myös maan länsiosaan ja Pohjois-Pohjanmaalle. Maan keskivaiheilla jäätävän sateen mahdollisuus kasvaa. 

Maanantain kuluessa lunta kertyy maan lounaisosassa sekä idässä monin paikoin muutamasta sentistä reiluun viiteen senttimetriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaiyönä sateet runsastuvat matalapaineen saapuessa kaakosta maan eteläosaan. Lännessä ja Lapissa sataa lunta pyryttämällä, idässä puolestaan tulee paikoin runsaasti vettä. Maan keskivaiheilta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi tulla reilustikin jäätävää sadetta.

Matalapaineen myötä maan itäosaan virtaa tiistaina lauhempaa ilmaa. Lämpötila kohoaa idässä ja maan keskivaiheilla laajalti +1…+4 asteeseen. Lännessä ollaan nollan vaiheilla ja Lapissa nollasta viiteen astetta pakkasella.

Illaksi matalapaineen keskus siirtyy jo Pohjanmaan seudulle ja kylmempää ilmaa sekä lumisateita kiertyy maan eteläosaan. Tiistain aikana lunta kertyy maan länsiosissa sekä Lapissa laajalti 5–10 cm. Paikoin yli 15 cm kertymätkin ovat mahdollisia.

Lumisateet jatkuvat maan etelä- ja keskiosassa paikoin vielä keskiviikon puolella, mutta päivän edetessä matalapaine väistyy Ruotsin ylle ja etelästä virtaa lauhempaa ilmaa. Keskiviikon kuluessa lämpötila kohoaa pitkästä aikaa koko maassa plussan puolelle. Torstaiyöksi voi kuitenkin vielä pakastua suurimmassa osassa maata.

Loppuviikolla vähän lämpimämpää

Viikon puolivälin jälkeen lämpötilat muuttuvat vähän keväisemmiksi, ja todennäköisimmin lumisateita tulee lähinnä pohjoisessa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina päivälämpötila voi etelässä kohota aurinkoisilla alueilla 10 asteen vaiheille. Maan keskivaiheilla ollaan 5 ja 8 asteen välillä ja pohjoisessa nollan ja 5 asteen välillä.

Loppuviikolla etelästä saattaa saapua Suomeen jälleen matalapaine runsaiden sateiden kera. Maan etelä- ja keskiosassa sateet olisivat sunnuntain ennusteiden valossa pääosin vettä, pohjoisessa osin myös lunta ja räntää.

Pilvisessä ja sateisessa säässä lämpötilat pysyvät pääosin 10 asteen alapuolella, mutta sunnuntaina maan etelä- ja länsiosaan voi saapua lämpimämpää ilmaa. Tällöin aurinkoisilla alueilla voi olla 10–15 asteen lämpötiloja. 

Seuraavan viikon aluksi Suomeen kurkottaa etelästä jo selvästi lämpimämpää ilma, mutta ennuste sen suhteen on erittäin epävarma.

Lue seuraavaksiKevätkukkasia ja lumipyryä – katso huhtikuun säätä kuvina!

Joonas Koskela
meteorologi

Päivitetty 22.4.2024 klo 09.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat