Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Meteorologi: “Ovatko tässä lämpimimmät hetket ennen ensi kevättä?” Tulevan viikon ennusteissa jopa lumi- ja räntäsateita
  Uutiset |

  Meteorologi: “Ovatko tässä lämpimimmät hetket ennen ensi kevättä?” Tulevan viikon ennusteissa jopa lumi- ja räntäsateita

  Syysaurinkoa ja lumisateita.
  Sää on viilenemässä ensi viikoksi. Lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia. Kuvat: Matti Hietala, Vaasa, 8.9.2021 ja Lohtaja, 2.11.2019

  Tällä viikolla mitattavat yli 20 asteen lämpötilat saattavat jäädä korkeimmiksi lukemiksi ennen ensi kevättä, mikäli tämän hetken viitteet sään kehityksestä toteutuvat. Ensi viikolla lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia pohjoisessa, ehkä jopa maan keskiosassa.

  Lämpimän ilman aalto on kulkenut tällä viikolla Euroopassa lännestä kohti itää ja pohjoista. Lämpötilat ovat kivunneet läntisessä Euroopassa paikoin yli 30 asteeseen.

  Suomeen tämä lämpimän ilman tuulahdus on tuonut jo keskiviikkona 20 asteen tienoilla olevia lukemia. Keskiviikon korkein lämpötila oli Jomalassa Ahvenanmaalla mitattu 22,1 astetta. Tätä edellinen 20 asteen ylitys oli elokuun viimeiseltä päivältä. Myös torstain korkein lämpötila mitattiin Jomalassa, 22,8 astetta. Mantereella torstain korkein lukema oli 22,7 astetta, mittauspaikkana Jokioinen.

  Kesäinen häivähdys kestää vielä hetken ennen sään viilenemistä.

  – Kesän ystävät, nauttikaa nyt. Näyttää nimittäin vahvasti siltä, että torstaina, perjantaina ja mahdollisesti lauantaina mitataan ehkä viimeiset 20 asteen ylitykset pitkään aikaan. Tekisi mieli sanoa, että ovatko tässä lämpimimmät hetket ennen ensi kevättä ja kesää. Varmaksi ei kuitenkaan vielä tiedetä, jos syyskuun lopussa tai vielä lokakuussakin tulisi jokin lämmin yllätys, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Tiistaina julkaistun syyskuun kuukausiennusteen perusteella sää olisi kuitenkin jatkumassa tavanomaista syyskuuta viileämpänä.

  Lue myös: Kuukausiennuste: Alkuun vielä pieni pilkahdus kesää – katso, miltä näyttää syyskuun jatko

  Näillä alueilla lämpimintä – perjantain vastainen yö kylmä, viikonloppuna sateita

  Torstaina yli 20 asteen lukemia on mittailtu paikoin etelässä, lounaassa ja Ahvenanmaalla. Salpausselän pohjoispuolella on tullut sateita ja ilma on ollut selvästi viileämpää. Sateet liikkuvat torstain ja perjantain välisenä yönä kohti etelää ja heikkenevät.

  Perjantain vastainen yö on kylmä. Pohjoisessa on monin paikoin pakkasta, paikoin myös Suomenselällä saakka. Halla on mahdollista etelämpänäkin.

  Sää viilenee etelässä torstain lukemista perjantaipäiväksi. Lämpötilat ovat kuitenkin yhä yli 15 asteessa, lounaassa voidaan yltää vielä 20 asteen tienoilla oleviin lukemiin. Muualla maassa lämpötilat ovat laajalti 10–15 astetta. Perjantai on enimmäkseen poutainen, osin aurinkoinenkin.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 10.9.2021.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 10.9.2021.

  Lauantaiksi maan keskiosaan on tulossa laajempia sateita, lisäksi myös etelässä sataa paikoin.

  – Lounaassa, etelässä ja Ahvenanmaalla 20 asteen lukemat voivat vielä olla mahdollisia, mutta eivät yhtä todennäköisiä kuin torstaina, sillä sään yleiskuva on pilvisempi. Keskisen Suomen sateissa lämpötilat jäävät 10 asteen tienoille, pohjoisessa on enimmäkseen poutaa ja 10–15 astetta, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 11.9.2021.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 11.9.2021.

  Sunnuntaina matalapaine etenee lännestä kunnolla Suomen päälle. Sateita tulee laajalti. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat kuitenkin monin paikoin vielä 15 astetta, paikoin ylikin. Pohjoisessa on reilut 10 astetta.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 12.9.2021.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 12.9.2021.

  Myrskypuuskat sekä lumi- ja räntäsateet mahdollisia ensi viikolla

  Matalapaine liikkuu ensi viikon alussa Suomen itäpuolelle ja syvenee.

  – Tässä vaiheessa voi olla potentiaalia myrskypuuskille Keski- ja Pohjois-Suomessa. Varsinkin matalapaineen jälkipuolella kylmä pohjoistuuli näyttää hyvin puuskaiselta.
  Lisäksi on mahdollista, että ensilumi tulisi laajemminkin johonkin päin pohjoista, jos tilanne kylmenee kunnolla. Tämän hetken ennusteissa tiistain vastaisena yönä sateet näyttävät osin lumelta ja rännältä Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Koillismaalla. Päivisin on kuitenkin lämpöasteita, joten lumi ei pysy pitkään maassa, Markus Mäntykannas sanoo.

  Jatkokin vaikuttaa viileältä.

  – Tiistaista eteenpäin näyttää olevan kylmää pohjoisvirtausta. Etelässäkin 10 astetta tekee tiukkaa, pohjoisempana on yleisesti yöpakkasia ja hallaa. Pohjoisvirtaus on sen verran kylmä ja kuiva, että jos kuurosateita syntyy, ne voivat keskisessä Suomessakin olla lunta tai räntää, Markus Mäntykannas toteaa.

  Lue myös: Sateen olomuodon määräytyminen: Miksi sataa lunta, vaikka lämpötila on selvästi plussan puolella?

  Ensi viikon loppupuolellekin ennuste näyttää hyvin maltillisia lämpötiloja.

  – Pääosin jäädään alle 10 asteen. Tämä on vuodenaikaan nähden kylmää. Pakkasöitä on monin paikon ja etelässäkin voi olla hallaa.

  Norjassa syntyi uusi syyskuun lämpöennätys

  Euroopan lämpöisen ilman aalto on ylettynyt myös muun muassa Norjaan ja Ruotsiin. Norjan meteorologinen instituutti kertoo, että Drammenissa mitattiin keskiviikkona syyskuun lämpöennätys, 28,6 astetta. Edellinen syyskuun ennätyslukema oli 28,5 astetta. Tähän lukemaan oli ylletty vuosina 1991, 1958 ja 1906.

  – Torstaina Norjan laaksoissa voidaan paikoin yltää hellelukemiin. Näillä laaksoalueilla voi olla yllättävän lämmintä vaikka keskellä talveakin, sillä alueen omat paikalliset föhn-ilmiöt voimistavat vielä lämpöä. Ruotsin eteläosassakin 25 asteen lukemat voivat olla paikoin mahdollisia tai lähellä lauantaihin asti, Markus Mäntykannas sanoo.

  Alkuviikolla Isossa-Britanniassa yllettiin jopa yli 30 asteeseen. Met Officen mukaan tiistain korkein lämpötila oli 30,7 astetta. Ranskassa ja Espanjassa on ylitetty jopa 35 astetta.

  Suomessa viime vuonna syyskuun lämpimin lukema mitattiin vasta 27. syyskuuta. Silloin Kokemäellä oli 23,5 astetta. Vuonna 2019 suunnilleen tähän aikaan oli puolestaan hellettä. Korkein lämpötila 10. syyskuuta 2019 oli Lappeenrannan 26,2 astetta. 

  Syyskuun lämpöennätys Suomessa on Raumalla 6. syyskuuta 1968 mitattu 28,8 astetta. Syyskuun kylmyysennätys on puolestaan samana vuonna 26. syyskuuta 1968 Sodankylässä havaittu −18,7 astetta.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  10.9.2021: Päivitetty torstain korkeinta lämpötilalukemaa ja ennustetta.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 10.9. klo 10.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat