Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna pyryttää ja paljon: Runsaat lumisateet jämähtävät Suomen ylle päiviksi, varo jäätävää sadetta – lämpötilaerot jopa yli 35 astetta
  Uutiset |

  Viikonloppuna pyryttää ja paljon: Runsaat lumisateet jämähtävät Suomen ylle päiviksi, varo jäätävää sadetta – lämpötilaerot jopa yli 35 astetta

  Takatalvi Jyväskylässä huhtikuussa 2019.
  Lumisade huonontaa ajokeliä viikonloppuna. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

  Lumisateita vyöryy Suomeen sadealue toisensa perään lähipäivinä. Lumikertymät ovat ennusteiden mukaan loppuviikolla laajalla alueella jopa 30 senttimetriä. Lämpötilaerot ovat suuria. Osassa maata tulossa on myös vesisateita ja jäätävää sadetta.

  Koululaisten talvilomakausi on pyörähtämässä käyntiin. Viikonlopun liikenteessä on syytä varautua jopa erittäin huonoon ajokeliin, sillä lunta on tulossa laajalti. Kolmen vuorokauden lumikertymäennusteet perjantaista sunnuntaihin ovat jopa 30 senttimetriä Kaakkois-Suomesta maan keskiosaan, Oulun seudulle ja Länsi-Lappiin ulottuvalla laajalla alueella. Lumi painuu kasaan niin, että ennusteen mukaan lumipeite kasvaa loppuviikolla näillä alueilla noin 20 senttimetriä.

  Lämpötilaerot eri puolilla Suomea ovat suuria. Perjantaiaamuna Utsjoella oli −36,7 astetta, kun taas lounais- ja länsirannikolla oltiin pikkupakkasella, Ahvenanmaalla plusasteilla.

  – Suomi kuuluu viikonvaihteen ajan Venäjällä olevan hyvin kylmän, arktisen ilmamassan, sekä Keski-Euroopasta meille työntyvän lauhan ilman väliseen rintamavyöhykkeeseen. Kylmä ilmamassa yltää etenkin Pohjois-Suomen itäosaan, toisaalta lounaan lauha ilma levittäytyy viikonloppuna Lounais-Suomeen, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Kainuussa, Koillismaalla sekä Itä-Lapissa pakkasta on lähipäivinä jopa 20–30 astetta, lauantaiaamuna paikoin jopa yli 30 astetta. Lounaisrannikolla lämpötila on puolestaan kohoamassa nollan yläpuolelle.

  Runsaat lumisateet valtaavat Suomen

  Perjantaina lumisateita on tullut jo yleisesti maan keski- ja pohjoisosassa.

  – Runsainta lumisade on Pohjanmaalta Keski-Suomen maakunnan pohjoisosaan ulottuvalla alueella, missä vuorokauden lumikertymä on lauantaiaamuun mennessä 10–20 senttimetriä, Kristian Roine ennustaa.

  Katso videolta lumisateiden ennuste!

  Lauantaina sekä sunnuntain vastaisena yönä lumisateita tulee myös maan eteläosassa, eniten Kaakkois-Suomessa. 

  – Lunta kertyy vuorokaudessa Kaakkois-Suomesta maan keskiosaan ulottuvalla alueella 10–15 senttimetriä, myös Länsi-Lapissa lunta tulee paikoin 15 senttimetriä. Lounais-Suomessa sekä länsirannikolla sää lauhtuu päivällä muutamia asteita plussalle, samalla sateen olomuoto muuttuu vedeksi. Sunnuntaiyönä suojaa on myös Uudenmaan länsiosassa.

  Jäätävät sateet liukastuttavat teitä

  Sunnuntaina lännestä saapuu Suomeen jälleen uusi säärintama sateineen.

  – Sen vesi- ja lumisateita tulee päivällä maan länsiosassa. Illalla ja maanantain vastaisena yönä lumisateet runsastuvat ja liikkuvat maan itä- ja pohjoisosaan, Kristian Roine sanoo.

  Lämmin ilmamassa sekä kaakosta puhaltava tuuli saavat aikaan jäätäviä vesisateita maan etelä- ja länsiosassa. Jäätävät sateet liukastuttavat teitä ja jalankulkuväyliä.

  – Todennäköisimpiä jäätävät sateet ovat sunnuntai-iltana, mutta vielä maanantaiaamuna niitä voi esiintyä. Lämpötila laskee maanantaiksi Lounais-Suomessa jälleen pakkaselle, lukuun ottamatta aivan rannikkoa.

  Ajokeli on viikonlopun ajan huono tai jopa erittäin huono. 

  – Aluksi keliä huonontavat lumisateet, sunnuntaina myös jäätävät sateet. Lounais-Suomessa sään pakastuessa maanantaiksi märät tienpinnat jäätyvät, Kristian Roine toteaa.

  Lue myös: Jäätävä sade on petollinen: Ajokeli muuttuu vaaralliseksi ja pinnat jäätyvät

  Sunnuntaina ja maanantain vastaisen yön aikana eniten lunta tulee Kaakkois-Suomesta Etelä-Savoon ja maan keskiosaan ulottuvalla alueella, missä lunta kertyy 10–20 senttimetriä.

  Ennusteissa näkyy useita lumisadealueita myös ensi viikolla.

  Lue seuraavaksi: Kevättalven kuukausiennuste tuo rajun muutoksen: Tältä näyttää talvilomien sää

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 21.2. klo 16.30

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa