Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kevättalven kuukausiennuste tuo rajun muutoksen: Tältä näyttää talvilomien sää
  Uutiset |

  Kevättalven kuukausiennuste tuo rajun muutoksen: Tältä näyttää talvilomien sää

  Laskettelijoita Himoksella.
  Sää on koululaisten ensimmäisellä talvilomaviikolla vaihtelevaa. Kuva: Maarit Siitonen, Himos, Jämsä, 31.1.2021

  Helmikuu on edennyt pitkälti melko poutaisessa ja kylmässä sekä ajoittain aurinkoisessa pakkassäässä. Nyt säätyyppi on vaihtunut sateisempaan, pilvisempään ja lauhempaan suuntaan. 

  Suomi sijaitsee lähiviikkoina idän kylmän ja lännen lauhemman ilman välissä. Edessä on ajoittain isoja lämpötilaeroja maan eri osien välillä. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila olisi ensi viikolla maan länsiosassa hieman tavanomaista lämpimämpi, maan itäpuoliskolla hieman tavanomaista kylmempi.

  Tänä viikonloppuna Suomeen on leviämässä runsaita lumisateita. Osassa länttä ja etelää lämpötilat kohoavat viikonlopun mittaan plusasteille, joten osa sateista on vettä, paikoin myös jäätävää sadetta. Sateet jatkuvat myös ensi viikolla. Koululaisten ensimmäisen talvilomaviikon eli 22. helmikuuta alkavan viikon sää on hyvin vaihtelevaa ja tavanomaista sateisempaa.

  – Suomen yli itään liikkuu viikon mittaan kaikkiaan neljä matalapainetta tai sadealuetta. Sateet tulevat pääosin lumena, sillä lämpötila on aluksi laajalti pakkasella. Torstain ja perjantain aikana Suomeen virtaa lauhaa ilmaa. Lämpötila kohoaa suojan puolelle maan etelä- ja länsiosassa, missä tulee myös vesi- tai tihkusateita, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Kissa ja lumikinokset Ylöjärvellä.
  Kinokset kasvavat monin paikoin lähiaikoina, osassa maata tulee kuitenkin myös vesisateita. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 30.1.2021

  Myös jäätäviä sateita esiintyy useana päivänä. Ensimmäisen talvilomaviikon viikonlopuksi sää näyttää jälleen kylmenevän pakkaselle länsirannikkoa lukuun ottamatta.

  Millainen on maaliskuun ennuste?

  Koululaisten talvilomia vietetään porrastetusti kolmen viikon aikana helmi–maaliskuussa.

  Kuukausiennusteen perusteella maaliskuun ensimmäisellä viikolla Suomi on edelleen Venäjällä olevan kylmän ilmamassan sekä Skandinaviaan leviävän tavanomaista lauhemman ilmamassan välissä. Norjassa sekä Ruotsissa viikko on ennusteen mukaan normaalia lämpimämpi, Venäjällä on tavanomaista kylmempää. Suomessa viikon keskilämpötila olisi laajalti lähellä tavanomaista, kuten myös maaliskuun toisella viikolla. Sademäärät ovat ennusteen perusteella maaliskuun ensimmäisellä viikolla keskimääräisiä tai hieman tavanomaista vähäisempiä, maaliskuun toisella viikolla keskimääräisiä.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmi–maaliskuun vaihteessa maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, Ahvenanmaalla paikoin 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 2–8 pakkasastetta.

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikkojen keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Viikonloppuna pyryttää ja paljon: Runsaat lumisateet jämähtävät Suomen ylle päiviksi, varo jäätävää sadetta – lämpötilaerot jopa 35 astetta

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 21.2. klo 16.36

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa