Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lunta sulanut etelässä kohisten – katso, paljonko lunta lähti ja miltä näyttää jatkossa!
  Uutiset |

  Lunta sulanut etelässä kohisten – katso, paljonko lunta lähti ja miltä näyttää jatkossa!

  Lumet sulivat Helsingin keskustassa vauhdilla viikonloppuna. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, 22.1.2021
  Lumet sulivat Helsingin keskustassa vauhdilla viikonloppuna. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, 22.1.2021


  Lumipeite on etelässä ohentunut, paikoin lumet ovat jopa hävinneet kokonaan. Muualla Suomessa puolestaan lunta on tullut lisää. Tulevina päivinä sää vähitellen kylmenee, ja lumisateet alkavat etelässäkin taas jäädä maahan. Maan keski- ja pohjoisosassakin lumipeite saa vielä lisää täydennystä.

  Lumipeite on huvennut etelässä mittausasemilla, ja ainakin pääkaupunkiseudulla kivitalokeskustan kaduilla lumesta suuri osa on jo paikoin kadonnut. Samaan aikaan maan keski- ja pohjoisosassa lunta on satanut paikoin lisää, ja pakkanen on Lapissa ollut jopa kireää.

  Eteläisen Suomen lauhtuminen on johtunut siitä, että Suomen itäpuolinen korkeapaine on heikentänyt otettaan, ja Atlantin matalapaineet ja niihin liittyvät sateet ja lauhan ilman aallot ovat päässeet kulkeutumaan Suomeen.

  Lauha sää, jonka seurauksena lumet ovat etelässä sulaneet, jatkuu vielä muutaman päivän, mutta pian pakkaset voittavat. Lapissa puolestaan kireimmät pakkaset väistyvät maltillisempien tieltä. Sadealueet tulevat lähipäivinä pyyhkimään Suomen yli yksi toisensa jälkeen. Suurin osa sateista tulee lumena, mutta maan eteläosassa sataa ennusteiden mukaan myös räntää tai ajoittain jopa vettä.

  Lumipeite on etelässä huvennut kymmenellä sentillä muutamassa päivässä

  Lämpötilat ovat paikoin etelässä nousseet jopa +5 asteen yläpuolelle, ja muutaman päivän aikana lumipeite on madaltunut kymmenellä sentillä. Ahvenanmaalla lumipeite on hävinnyt mittausasemilta kokonaan. Alla taulukoissa Helsinki Kaisaniemen, Turku Artukaisen ja Jomala Jomalabyn havaintoasemien kunkin päivän ylin lämpötila ja korkein mitattu lumensyvyys 21.–24.1.

  Helsinki Kaisaniemi

   Ylin lämpötila (°C)Lumensyvyys (cm)
  21.1.-1,434
  22.1.+3,134
  23.1.+3,629
  24.1.+3,123

   

  Turku Artukainen

   Ylin lämpötila (°C)Lumensyvyys (cm)
  21.1.+1,127
  22.1.+4,027
  23.1.+4,723
  24.1.+1,817

   

  Jomala Jomalaby

   Ylin lämpötila (°C)Lumensyvyys (cm)
  21.1.+5,212
  22.1.+5,93
  23.1.+5,30
  24.1.+3,40

  Samojen päivien aikana Suomen lumisimmaksi paikaksi nousi Puolangan Paljakka, jossa sää lauhtui yli kymmenestä pakkasasteesta nollan tuntumaan. Samaan aikaan Paljakan lumimäärä nousi 49 sentistä 61 senttiin.

  Lähipäivinä lumi- ja räntäsateet huonontavat ajokeliä lähes päivittäin

  Suomen yli liikkuu lähipäivien aikana useita räntä- ja lumisadealueita. Ajoittaiseen huonoon ajokeliin kannattaa varautua koko maassa.

  Aivan etelärannikolla sateet tulevat räntänä, lumena ja osin vetenäkin, maan keskiosassa pääosassa lumena, mutta räntääkin voi esiintyä. Pohjoisen sateet ovat silkkaa lunta.

  Lämpötilat laskevat vähitellen maan eteläosassa, mutta nousevat Lapissa. Tiistaina sää on lämpimimmillään illalla, siksi lämpötilakarttojen tiistai kuvastaa iltalämpötilaa, muissa kuvissa näytetään iltapäivän tilannetta.

  Pakkasraja maanantaina 25.1.2021
  Pakkasraja maanantaina 25.1.2021
  Pakkasraja tiistaina 26.1.2021
  Pakkasraja tiistaina 26.1.2021
  Pakkasraja keskiviikkona 27.1.2021
  Pakkasraja keskiviikkona 27.1.2021
  Pakkasraja torstaina 28.1.2021
  Pakkasraja torstaina 28.1.2021

  Aivan eteläisimmässä Suomessa plussalla voidaan käväistä vielä keskiviikkona, mutta torstaina jo koko maassa on pakkasta päivälläkin. Lapissa maanantai on selvästi kylmin päivä, pakkasta odotetaan olevan käsivarren Lapissa jopa yli 30 astetta. Koko Lapissa ei kuitenkaan ole näin kylmää, esimerkiksi Meri-Lapissa pysytään maanantainakin 10 pakkasasteen tienoilla.

  Helmikuun alkaessa lämpötilat romahtavat ennusteiden mukaan etelässäkin

  Sää näyttää Suomessa kehittyvän reilun viikon päästä kylmään suuntaan: paukkupakkaset saattavat palata eteläänkin. Jäämeren puolelta pohjoisesta alkaa voimistua Pohjois-Euroopan, myös Suomen, ylle korkeapaine, joka pakottaa liikkuvat matalapaineet ja niihin liittyvät lauhan ilman aallot Suomen eteläpuolelle. Vaikka sademäärät silloin vähenevät, loppuviikon eli tammikuun viimeisten päivien sateet tulevat etelässäkin jo täysin lumena. Lunta on siis odotettavissa lisää koko maahan.

  Lue lisää: Tämä tiedetään nyt lopputalven säästä – uudesta kuukausiennusteesta harmaita hiuksia meteorologille

  Joanna Rinne

  Päivitetty 24.1. klo 20.21

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa