Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Hyvästi helteet: Suomi vajoaa "siniseen monttuun" – "loppuviikon kartoilla näkyy lomasuunnitelmia uhkaava mysteerimatalapaine"
  Uutiset |

  Hyvästi helteet: Suomi vajoaa "siniseen monttuun" – "loppuviikon kartoilla näkyy lomasuunnitelmia uhkaava mysteerimatalapaine"

  Vikon puolivälin jälkeen Suomi tipahtaa Jäämereltä kurottavan viileän ilmamassan piiriin. Heti Suomen itäpuolella vaeltaa kuitenkin helteistä ilmaa kohti pohjoista.
  Viikon puolivälin jälkeen Suomi tipahtaa "siniseen monttuun" eli Jäämereltä kurottavan viileän ilmamassan kuoppaan. Heti Suomen itäpuolella vaeltaa kuitenkin helteistä ilmaa kohti pohjoista.

  Helteisiin kyllästyneiden huokauksiin vastataan tuota pikaa, sillä Suomen säätila viilenee kertaheitolla alkavan viikon jälkeen. Suomeen pääsee loppuviikolla virtaamaan Jäämereltä selvästi raikkaampaa ilmaa. Helteiset ilmamassat eivät kuitenkaan kauas karkaa, vaan kärkkyvät aivan Suomen itäpuolella. Runsaita sateitakin näkyy ennustekartoilla.

  Maanantaina hellettä eli yli 25 asteen lämpötiloja on mitattu vielä monin paikoin maan etelä- ja itäosassa sekä Pohjois-Suomessa. 30 asteen raja ei kuitenkaan ole enää ylittynyt, eikä ole ylittymässä tällä viikolla. Maanantaina lämpimintä on ollut Heinolassa (Asemantaus), missä mitattiin 28,5 astetta.

  Tiistain jälkeen helteet näyttävät suuressa osassa maata epätodennäköisiltä, ainakin hetken ajan.

  Kuiva luonto on monin paikoin lähipäivinä saamassa kaipaamansa vettä ja kosteutta. Etelärannikolla tilanne ei kuitenkaan näyttäisi kohentuvan ennen tulevaa viikonloppua.

  Viikonlopun sääkartoilla näkyy tällä hetkellä kaksi mielenkiintoista matalapainetta, jotka on merkitty myös yllä näkyvään karttaan.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  "Matalapaineessa on potentiaalia jopa pienimuotoiseksi kesämyräkäksi."

  Mustanmeren matalapaineesta saattaa irtaantua osakeskus Itämeren pohjoisosaan, mikä tietäisi erittäin rankkoja vesisateita Etelä-Suomeen.

  Tiistaina viimeiset hellelukemat hetkeen, runsaita sade- ja ukkoskuuroja liikkeellä

  Tiistaina helleraja ylittynee vielä laajalti maan itäpuoliskolla ja paikoin myös pohjoisessa. Lännessä ja etelässä päivän ylin lämpötila on jo lähellä heinäkuun tavanomaisia lukemia, eli noin 20–23 astetta.

  Reaaliaikaista sade- ja ukkostutkaa kannattaa tarkkailla koko kuluvan viikon aikana, ja tiistainakin siitä on hyötyä. Paikallisia mutta räväköitä sade- ja ukkoskuuroja on liikkeellä jo aamusta lähtien maan länsi- ja pohjoisosassa. Niihin voi erityisesti Pohjanmaan maakunnissa liittyä iltapäivällä voimakkaita ukkospuuskia.

  Länsirannikon edustalla ja samaten myös läntisen ja Pohjois-Suomen sisävesillä liikkuvien kannattaakin seurata pilvien kehitystä ja liikesuuntaa – voimakkaat sade- ja ukkoskuurot liikkuvat lounaasta kohti koillista.

  Tiistaina sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan.
  Tiistaina sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan. Idässä ja paikoin pohjoisessa mitataan vielä hellettä.

  Keskiviikkona viilenee, kuurosateet yhä herkässä

  Keskiviikon aikana helteinen ilmamassa on jättämässä Suomen ja väistyy maamme itäpuolelle. Tämä tarkoittaa suureen osaan maata tyypillisiä heinäkuun lämpötiloja, eli iltapäivällä ollaan 20 asteen tuntumassa tai vähän sen yläpuolella.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Runsaita kuurosateita ukkosineen tulee yhä monin paikoin maan länsi- ja pohjoisosassa. Tuulen käydessä lounaasta aurinkoisinta ja kuivinta on etelärannikon tuntumassa.

  Torstaina puolestaan kuurosateiden painopiste näyttäisi kellahtavan vähän idemmäs. Aurinkoisinta lienee länsirannikolla, kun taas sisämaassa kuurosateita tulee eteläisintä Suomea lukuun ottamatta yleisesti.

  Lämmin heinäkuinen auringonpaiste saattaa hetkessä vaihtua paikalliseen mutta hetkelliseen kaatosateeseen, mikä on keskikesälle hyvin tyypillinen tilanne.

  Torstain ylimmät lämpötilat pysyvät lähellä 20 astetta.

  Katso alta olevalta videolta lähipäivien ennuste tarkemmin!

  Perjantaina Jäämeren kylmää

  Perjantaiksi Suomeen pääsee purkautumaan viileää ilmaa Jäämereltä.

  Tämä näkyy runsaampana pilvisyytenä ja vähenevinä kuurosateina suuressa osassa maata. Päivän ylin lämpötila jää eteläisintä Suomea lukuun ottamatta 15–20 asteen välille.

  Osassa Lappia jäädään paikoin vain 10 asteen vaiheille iltapäivälläkin. Melkoinen pudotus siis heinäkuun ensimmäisistä päivistä, jolloin Lapissakin mitattiin paikoin yli 30 asteen huippuhelteitä.

  Juhannuksena Utsjoen yötöntä yötä vietettiin pilvien kera. 
  Pilvisyys lisääntyy viikon loppupuolella ja sää viilenee. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, arkistokuva

  Loppuviikon kartoilla näkyy lomasuunnitelmia uhkaava "mysteerimatalapaine"

  Tulevan viikonlopun sää on vielä osittain arvoitus, mutta vahvasti näyttää, että matalapaineiden armoilla mennään.

  Tämänhetkisissä ennusteissa näkyy viitteitä Pohjois-Itämerelle muodostuvasta matalapaineen osakeskuksesta, joka voi tuoda Etelä-Suomessa lomailevien riesaksi rankkoja vesisateita, salamointia ja kalseita tuulen puuskia.

  Sadekertymät voivat parissa vuorokaudessa olla jopa yli 30 millimetriä, eli karkeasti ottaen noin puolet heinäkuun normaalista sadekertymästä.

  Salama lyö
  Pohjoiselle Itämerelle voi syntyä viikonlopun kuluessa pienimuotoinen kesämyräkkä. Ennuste on kuitenkin vielä epävarma. Kuva: Pixabay, arkistokuva

  Matalapaineessa on potentiaalia jopa pienimuotoiseksi kesämyräkäksi, joskin ennuste vielä tässä vaiheessa on epävarmaa ja vaatii tarkennusta. Epävarmuuden vuoksi kutsuttakoon toistaiseksi tätä matalapainetta mysteerimatalapaineeksi.

  Lue seuraavaksi: Miten ukkoselta voi suojautua?

  Markus Mäntykannas
  meteorologi

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat