Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Loppuviikon sää: Lumisade vaihtuu jopa +8 asteeseen – katso milloin tulee lunta ja missä on lämpimintä
  Uutiset |

  Loppuviikon sää: Lumisade vaihtuu jopa +8 asteeseen – katso milloin tulee lunta ja missä on lämpimintä

  Joutsenia Virroilla marraskuun harmaassa säässä.
  Loppuviikon sää on laajalti harmaata. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 27.11.2020 

  Lämpötilat sahaavat lähiaikoina edestakaisin. Viikonlopuksi Suomeen virtaa lauhaa ilmaa niin, että lämpötila käväisee nollan yläpuolella ainakin Keski-Lapissa asti. Sitä ennen lumisateita tulee paikoin lounaisessa Suomessa saakka.

  Etelänpuoleinen virtaus jatkuu Suomessa. Loppuviikko on laajalti pilvinen ja tuulinen. Sateita tulee ajoittain, alkuun laajalti lumena, myöhemmin laajemmin vetenä.

  – Nyt viikonloppuna Venäjän korkeapaineen ja Länsi-Euroopan matalapaineen välistä työntyy lämmintä ilmaa kohti pohjoista. Suomessakin lämpötilan nollaraja vetäytyy väliaikaisesti Pohjois-Lapin tienoille. Kun vielä perjantaina Lounais-Suomessa sataa lunta, niin lauantaina ja sunnuntaina Sodankylän ja Inarinkin tienoilla asti osa sateesta tulee vetenä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Torstaina ja perjantaina sateita tulee kaikissa olomuodoissa

  Torstaina pilvisyys on laajalti runsasta. Hajanaisia ja heikkoja lumisateita tulee paikoin sisämaassa.

  – Lapin länsiosaan leviää mereltä lumisateita, rannikolla voi tulla lisäksi vettä tai räntää. Myös muualla länsirannikolla voi sadella lunta tai vettä, sanoo Anna Latvala.

  Ennuste torstai-iltapäiväksi 3.12.2020.
  Ennuste torstai-iltapäiväksi 3.12.2020.

  Päivälämpötila on torstaina laajalti 0–4 pakkasastetta, rannikoilla ollaan lähellä nollaa tai asteen, pari nollan yläpuolella. Maan etelä- ja keskiosassa eteläkaakkoinen tuuli on kohtalaista, pohjoisessa etelälounainen tuuli on kohtalaista tai jopa navakkaa.

  Perjantain vastainen yö on edelleen pilvinen ja tuulinen. Lämpötila on enimmäkseen 0–6 pakkasastetta, viileintä on pohjoisessa.

  Perjantaina ajoittaisia sateita leviää maan länsiosaan.

  – Sade tulee aluksi Lounais-Suomessakin lumena, mutta muuttuu illalla lounaasta alkaen vesisateeksi. Illan ja yön aikana lumisateita alkaa tulla paikoin pohjoisessa ja idässäkin. Idässä sadealueen jälkipuolella osa sateesta on vettä.

  Etelän ja kaakon välinen tuuli on perjantaina kohtalaista, etenkin rannikoilla puuskaistakin.

  Lämpötila on perjantaina päivällä etelässä enimmäkseen 0–2 plusastetta, maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa 0–3 pakkasastetta ja pohjoisessa 2–6 pakkasastetta.

  Ennuste perjantai-iltapäiväksi 4.12.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäiväksi 4.12.2020.

  Lauantain vastaisena yönä lämpötila nousee etelässä ja lännessä 1–4 plusasteeseen. Idässä lämpötila on enimmäkseen lähellä nollaa ja pohjoisessa on 1–6 pakkasastetta.

  Viikonloppuna jopa +8 astetta – sää lauhtuu Lapissa saakka

  Lauantaina sateita tulee pääasiassa pohjoisessa. Maan etelä- ja keskiosassa voi tulla vielä joitakin hajanaisia sateita, yhä yleisemmin vetenä.

  – Myös pohjoisessa sateen olomuoto muuttuu sään lauhtuessa. Aluksi sataa lunta, mutta Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sataa tämän hetken ennusteen mukaan jo päivällä vettä. Illan kuluessa vesisadetta voi tulla Keski-Lapissa asti, mutta samalla sateet myös heikkenevät ja muuttuvat paikallisemmiksi, toteaa Anna Latvala.

  Lauantaina Lapin lumikertymä jää enimmäkseen 2–5 senttimetriin.

  Ennuste lauantai-iltapäiväksi 5.12.2020.
  Ennuste lauantai-iltapäiväksi 5.12.2020.

  Lämpötila on lauantaina päivällä lounaassa jo 4–6 astetta, muualla etelästä Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan laajalti 1–4 astetta. Lämpötilan nollaraja kulkee iltapäivällä suunnilleen Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin. Tämän linjan pohjoispuolella on 0–4 pakkasastetta.

  Lauantai-illan aikana sää lauhtuu entistä laajemmin.

  – Lämpötila voi nousta lounaisrannikolla ja lounaisessa saaristossa 5–8 asteeseen. Yöllä etelässä ja lännessä on enimmäkseen 2–5 astetta, idässä 1–4 ja suuressa osassa pohjoista 0–2 plusastetta. Pohjois-Lapissa on 0–10 pakkasastetta.

  Lue myös: Marraskuussa murskattiin lämpöennätyksiä ja kuukausi oli myrskyisä – jo 42 myrskypäivää tänä vuonna

  Sunnuntaina eli itsenäisyyspäivänä sää on edelleen pilvistä ja melko tuulista. Pohjoiseen ja länsirannikolle leviää lännestä uusia sateita, muualla maassa sateet jäävät heikoiksi ja paikallisiksi.

  – Sade on laajalti vettä pohjoisessakin. Osa sateesta tulee vetenä Keski-Lapissa, mahdollisesti myös Pohjois-Lapissa asti, ennustaa Anna Latvala.

  Ennuste itsenäisyyspäivän iltapäiväksi 6.12.2020.
  Ennuste itsenäisyyspäivän iltapäiväksi 6.12.2020.

  Lämpötila on sunnuntaina päivällä etelässä ja lännessä plussalla 3–6 astetta, idässä ja laajalti pohjoisessa on 0–4 plusastetta. Lapin luoteis- ja pohjoisosassa on 0–6 pakkasastetta. Maanantain vastainen yö on Lapin pohjoisosaa lukuun ottamatta lauha.

  Sää viilenee ensi viikolla

  Ensi viikolla sää muuttuu hiljalleen koko maassa viileämmäksi, vaikka eteläinen ilmavirtaus näyttääkin jatkuvan.

  – Pilvisyys muuttuu alkuviikosta vaihtelevammaksi. Maanantaina selkeämmillä alueilla sää on jo viileämpää, maan etelä- ja keskiosassa lämpötila laskee selkeillä alueilla vähitellen nollaan tai vähän pakkasen puolelle. Pohjoisessa tulee maanantaina edelleen lumi- ja vesisateita. Lämpötila on pohjoisessa monin paikoin lähellä nollaa tai hieman plussalla, näillä näkymin Lapin pohjoisosassa on tosin edelleen muuta pohjoista kylmempää, toteaa Anna Latvala.

  Maanantain jälkeen maan etelä- ja keskiosassakin voi olla sisämaassa päivisin pikkupakkasta.

  Lue myös: Toivonkipinä heräsi: Uusi kuukausiennuste valaa toivoa joulun ihmeestä, katso ennuste tammikuulle saakka!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa