Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Syyskuun viimeinen viikonloppu on harvinaisen lämmin – uusi kuukausiennuste: Lämpö jatkuu vielä lokakuussakin
  Uutiset |

  Syyskuun viimeinen viikonloppu on harvinaisen lämmin – uusi kuukausiennuste: Lämpö jatkuu vielä lokakuussakin

  Utua järven päällä.
  Lähipäivinä osassa maata on aamuisin sumua tai utua. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 20.9.2020

  Alkava viikonloppu on harvinaisen, maan keskiosassa paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Ajankohtaan nähden lämmin sää jatkuu ensi viikollakin.

  Suomeen on virrannut Euroopan itäosasta lämmintä ilmaa ja lämpötila nousi jo eilen torstaina Hyvinkäällä 22 asteeseen. Tänään korkeimmat lämpötilat jäänevät hieman alemmiksi ja paikallisia sateita voi tulla pitkin maata, mutta Lapissa asti asti päästään paikoin 15 asteen vaiheille.

  Ruotsin eteläosaan saapuu tänään matalapaine ja illalla sekä huomenna lauantaina lämmin rintama kulkee hiljalleen Suomen yllä kohti pohjoista. Sateet alkavat lounaassa hajanaisina kuuroina, mutta vähitellen sadealue muuttuu yhtenäisemmäksi. 

  Sadealue yltää Pohjanmaan rannikolta Lappiin asti.
  Sadealue yltää lauantaina Pohjanmaan rannikolta Lappiin asti. Kuva: Foreca

  Lappiin sen sijaan leviää lauantaina lännestä korkeapaine. Lounaan matalapaineen ja pohjoisen korkeapaineen välille jää sadealue, jolla myös pilvisyys on runsasta. Sateita tulee lähinnä osassa Lappia sekä Pohjois-Pohjanmaalla, paikoin myös länsirannikolla. Sunnuntaina korkeapaine väistyy vähitellen itään. Sää on kuitenkin viikonloppuna laajoilla alueilla maan etelä- ja keskiosassa sekä sunnuntaina myös Pohjois-Lapissa aurinkoinen. Aamuisin on paikoin sumua, etenkin maan keski- ja pohjoisosassa.

  Korkeapaineen mukana Lappiin tulee viileämpää ilmaa ja lämpötila jää viikonloppuna sadealueen pohjoispuolella päivälläkin enimmäkseen 4-9 asteeseen. Maan etelä- ja keskiosassa on 16-21 astetta, varsinkin lounaassa lämpötila voi kohota 20 asteen yläpuolelle. Lapin selkeillä alueilla on heikkoa yöpakkasta sunnuntain vastaisena yönä.

  Lämpötila voi nousta paikallisesti jopa yli 20 asteeseen.
  Lämpötila voi nousta paikallisesti jopa yli 20 asteeseen. Kuva: Foreca

  Ensi viikolla edelleen lämmintä

  Maanantaina maan etelä- ja keskiosassa päästään päivällä vielä 17-19 asteeseen ja suuressa osassa Lappiakin 9-14 asteeseen. Sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen, mutta Lapissa pilvisyys on runsaampaa ja paikoin tulee vielä sateita, jotka väistyvät päivän aikana koilliseen.

  Lämmin sää jatkuu vielä maanantain jälkeen. Viikon keskilämpötila on uusimman kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden 3-5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Päivien ylimmät lämpötilat jäävät nyt lähipäiviä alemmiksi, mutta varsinkin etelässä päästään useimpina päivinä 15-17 asteeseen ja Lapissakin monin paikoin 10 asteen yläpuolelle. Keskilämpötilaan vaikuttavat myös yölämpötilat ja ne ovat selvästi tavallista korkeampia, paikoin lähellä 10 astetta. 

  Viikon aikana Venäjän korkeapaineen reuna leviää myös Suomen alueelle. Ruotsin yli kulkee edelleen matalapaineita sateineen ja osa sateesta voi yltää Suomeen asti. Keskimäärin sademäärä jää kuitenkin pieneksi.

  Lue lisää: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Joutsenia järvellä.
  Ensi viikolla on lämmintä ja ajoittain aurinkoistakin. Kuva: Maarit Siitonen, Tuomiojärvi, Jyväskylä, 22.9.2020

  Kuukausiennusteessa lokakuu keskimääräistä lämpimämpi

  Sama suursäätila jatkuu vielä ensi viikon jälkeenkin. Lokakuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla kuukausiennusteen mukaan Suomen itäpuolella on edelleen korkeapaine ja kuivaa, länsipuolella matalapaine ja sateista. Suomi jää näiden alueiden väliin, joten on mahdollista, että yksittäiset päivät vaihtelevat sateisen pilvisistä aurinkoisiin ja poutaisiin.

  Lokakuun puolivälissä korkeapaine painottuu mahdollisesti Euroopan etelä- ja keskiosaan. Suomessa voi jo tulla enemmän sateita, mutta sää jatkuu edelleen lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla keskimääräistä lämpimämpänä.

  Lue seuraavaksi: Tällaista ei joka vuosi nähdä: Syyskuun lopun +20 asteen lukemat ovat harvinaisia, jopa poikkeuksellisia – kahden vuoden takainen lokakuun lämpöennätys meni nyt yllättäen uusiksi

  Anna Latvala

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa