Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lapin ennätyslumista suuri kevättulva?
Blogi |

Lapin ennätyslumista suuri kevättulva?

Nämä lumet eivät hetkessä sula! 
Lunta on kertynyt pohjoiseen paikoin jopa ennätyksellisen paljon. Kuva: Tarja Tihinen, Syötekylä, 14.4.2020

Vappu lähestyy ja sää jatkuu edelleen vaihtelevana. Huhtikuussa on ollut sekä keväisen lämpimiä että talvisia päiviä; Hattulassa mitattiin jo 17,5 astetta, mutta sateisen talven jäljiltä lumipeite on Lapissa poikkeuksellisenkin korkea.

Lumiraja kulkee tällä hetkellä suunnilleen Nurmeksesta Oulun seudulle, etelämpänä lunta on vain paikoin. Suurimmat lumensyvyydet ovat tänään 27. huhtikuuta seuraavat: Puolanka Paljakka 118 cm, Kittilä Pokka 117 cm ja Inari Saariselkä 116 cm. Lumihanget ovat siis jo laskeneet talven suurimmista, 120–130 cm lukemista, mutta lunta on Lapissa edelleen yli metrin verran Inarissa, Sodankylässä, Kittilässä ja Sallassa sekä Kilpisjärvellä.

Huhtikuun 15. päivä Sodankylän Tähtelässä mitattiin uusi asemakohtainen lumensyvyysennätys, 127 cm. Tänään Tähtelässä on ollut lunta 103 cm, mikä on Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan yli puoli metriä enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan.

Huhtikuun lopussa aurinko lämmittää enemmän kuin vielä kuukausi sitten ja osa sateesta tulee jo pohjoisessakin vetenä, joten lumi alkaa sulaa tähän aikaan vuodesta nopeasti. Vappuna lunta onkin keskimäärin selvästi vähemmän kuin vielä huhtikuun puolivälissä, Tähtelän aseman seudulla alle puoli metriä. Vuosien välinen vaihtelu on ollut kuitenkin 2000-luvullakin suurta.

Lumipeitteen korkeus vappuna Sodankylän Tähtelässä.
Lumipeitteen korkeus vappuaamuna vuosina 2000–2019 kello 9 Sodankylän Tähtelässä. Kuva: Foreca

Suuri lumimäärä pahentaa kevättulvaa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan havaintoja on tilastoitu Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueella vuodesta 1962 alkaen, eikä lumen vesiarvo eli veden määrä neliometriä kohti ole ollut sinä aikana koskaan yhtä suuri kuin nyt. Vesiarvo on korkea myös suuressa osassa muuta Lappia sekä paikoin myös Kainuussa ja Koillismaalla. Nyt, kun lumi alkaa sulaa, nämä vesimäärät valuvat vesistöihin ja tulvavesi aiheuttaa todennäköisesti vahinkoja etenkin Lapissa. Viranomaiset ovat jo varautuneet mahdolliseen suurtulvaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kyröjoki tulvi Pohjanmaalla keväällä 2018.
Kyrönjoki tulvi keväällä 2018. Tänä keväänä Pohjanmaan jokien tulvat ovat jääneet melko pieniksi, mutta pohjoisessa on odotettavissa korkeita tulvavesiä. Kuva: Matti Hietala, Vähäkyrö, 18.4.2018

Tulvan suuruuteen ja tulvahuipun ajoittumiseen vaikuttaa myös lähiviikkojen sää. Pahin tilanne olisi, jos sää lämpenisi nopeasti ja lumi sulaisi lyhyessä ajassa. Viimeisimmän kuukausiennusteen mukaan pohjoisessa on toukokuussa kuitenkin ajankohtaan nähden hieman normaalia viileämpää, mikä voi hillitä sulamista. Näin suuren lumimäärän sulaminen vie joka tapauksessa aikaa, eikä Lapin tulvahuippua ole odotettavissa todennäköisesti vielä muutamaan viikkoon.

Anna Latvala

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat