Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kylmyys väistyy – toukokuun puolivälissä Suomeen…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Kylmyys väistyy – toukokuun puolivälissä Suomeen aurinkoisia kevätpäiviä

Vappuaaton valkovuokko
Kylmä sää väistyy Suomesta, ainakin hetkeksi. Kuva: Juhani Peltonen, Harittu, 30.4.2024

Edessä on hetkittäin jopa kesäistä lämpöä, kun Suomeen vahvistuu toukokuun puolivälissä korkeapaine. Touko–kesäkuun vaihteessa pohjoisessa voi kuitenkin olla edelleen paikoin tavallista viileämpää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n julkaiseman kuukausiennusteen mukaan keväinen koleus hellittää suuressa osassa maata, ja ainakin ajoittain 13. toukokuuta alkavalla viikolla puhaltaa leppeä lounaistuuli. 

Aiempiin ennusteisiin verrattuna tilanne on toukokuun puolivälin tienoilla muuttunut lämpimämpään suuntaan. Takana on suursäätilanne: tämän kuukausiennusteen perusteella Länsi-Euroopassa on matalapaine ja korkeapaine asettuu suoraan Suomeen. Näiden välistä Keski- ja Etelä-Euroopasta pääsee virtaamaan lämmintä ilmaa kohti pohjoista, ensin Skandinaviaan ja sitten myös Suomen puolelle.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 8.5.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
13.–19.5. (Viikko 20)Viikko on suuressa osassa maata ajankohtaan nähden tavanomainen tai sitä lämpimämpi, paikoin pohjoisessa saattaa vielä olla koleaa. Sademäärä on selvästi keskimääräistä pienempi.Hyvä/Kohtalainen
20.–26.5. (Viikko 21)Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on tavanomainen ja pohjoisessa monin paikoin vähän kylmän puolella. Sademäärä on lähellä keskimääräistä.Heikko
27.5.–2.6. (Viikko 22)Viikko on lämpötilan suhteen laajalti tavanomainen, pohjoisessa on edelleen paikoin viileää. Sademäärä on lähellä keskimääräistä.Heikko
3.–9.6. (Viikko 23)Viikon keskilämpötilassa tai sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.Heikko

Nyt loppuviikon aikana korkeapaine alkaa jo hitaasti vahvistua Suomeen. Perjantaina puhaltaa puuskainen luoteistuuli ja varsinkin maan itä- ja pohjoisosassa ajoittain sataa, mutta viikonlopun aikana tuuli heikkenee ja suuressa osassa maata on poutaista. 

Lämpötila kohoaa vähitellen. Perjantaina päivällä maan etelä- ja länsiosassa on 8–14 astetta ja itä- sekä pohjoisosassa enimmäkseen 2–8 astetta. Sunnuntaina päivälämpötila on jo maan etelä- ja länsiosassa 10–15 astetta, idässä ja pohjoisessa 6–13 astetta ja Pohjois-Lapissa 3–8 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Yöt ovat vielä melko kylmiä. Heikkoa yöpakkasta voi olla Pohjois-Suomen lisäksi paikoin maan keskiosassa asti.

13. toukokuuta alkava viikko: Pohjois-Euroopassa korkeapainesäätä

Korkeapainesää vallitsee Suomessa 13. toukokuuta alkavalla viikolla ja kevät etenee harppauksin viime aikojen matelun sijaan. Sää on välillä suorastaan kesäinen, ja Utsjoella alkaa jo yötön yö.

Edessä on useita aurinkoisia poutapäiviä. Sademäärä jää ajankohtaan nähden pieneksi, mutta täysin sateeton ei viikko ole. Alkuviikolla maan pohjoisosassa on paikallisia vesisateita, ja jälleen loppuviikkoa kohti Suomen lähellä on liikkeellä sadealueita, jotka saattavat yltää Suomeen asti.

Aurinkoinen sää ja lämmin ilmamassa nostavat sekä päivä- että yölämpötilaa. Alkuviikosta lämpötila kohoaa monin paikoin 15–20 asteeseen, ensin maan länsi- ja eteläosassa ja sitten myös idässä ja pohjoisessa. Öisinkin lämpötila jää suuressa osassa maata nollan yläpuolelle.

Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila, 4. toukokuuta Helsingin Kumpulassa mitattu 22,3 astetta, voi ylittyä jo alkuviikon aikana.

Katso videolta lämpötilan kuukausiennuste!

Lämmin ilma hivuttautuu Suomeen lännestä alkaen, mikä näkyy myös kuukausiennusteessa: maan länsiosassa viikko on keskimääräistä lämpimämpi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Idässä viikon keskilämpötila on tämän kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden tavanomainen ja pohjoisessa paikoin vähän sitä kylmempi. Jos korkeapaine pysyttelee Suomessa viikonloppuun asti, voi tilanne keikahtaa myös maan itä- ja pohjoisosassa lämpimän puolelle. Tämän suhteen ennuste on vielä epävarma.

Tyypillinen päivän ylin lämpötila pitkän ajan tilastoissa on toukokuun puolivälissä maan etelä- ja keskiosassa 12–16 astetta, Oulun korkeudella 10–14 astetta ja Lapissa 6–12 astetta. Yöpakkasta on yleisesti enää Lapin pohjoisosassa.

Länsi-Euroopassa viikko kuluu sateisessa matalapainesäässä, sen sijaan Itä-Euroopassa sateet jäävät vähiin. 

Espanjassa, Portugalissa ja Etelä-Ranskassa sekä itäisimmässä Euroopassa on tavanomaista viileämpää. Välimereltä Keski-Euroopan kautta Skandinaviaan kulkee lämpimän sään kaistale, ja esimerkiksi Ruotsissa lämpötila kohoaa alkuviikon aikana monin paikoin yli 20 asteeseen.

20. toukokuuta alkava viikko: Paluu tavalliseen kevätsäähän

Korkeapaine hellittää Suomessa 20. toukokuuta alkavalla viikolla. Matalapaineiden reitti kulkee Britteinsaarilta Fennoskandiaan. 

Katso videolta sateen kuukausiennuste!

Suomen koillispuolella on tavallista kylmempää ja lounaispuolella puolestaan lämpimämpää. Suuressa osassa maata sekä viikon keskilämpötila että sademäärä ovat tämän kuukausiennusteen mukaan tavanomaisia. Lapissa jäädään monin paikoin keskiarvon kylmälle puolelle, varsinkin vielä lumisilla alueilla. 

Sään ennustettavuus kuitenkin heikkenee, sillä päivien välinen vaihtelu on matalapainesäässä todennäköisesti suurta. 

Etelä- ja Keski-Euroopassa sää on viikon aikana monin paikoin tavallista toukokuun loppuosaa lämpimämpi. Välimeren ympäristössä sademäärä jää keskimääräistä pienemmäksi.

27. toukokuuta ja 3. kesäkuuta alkavat viikot: Vähitellen kesää kohti

Touko–kesäkuun vaihteessa ja kesäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla säätilanteen ennustettavuus on heikko. Etelä- ja Keski-Euroopassa viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden tavallinen tai lämpimän puolella.

Suomessa melkein missään päin maata lämpötilassa tai sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa keskiarvosta. Lapissa on vielä paikoin vähän tavallista kylmempää, mutta kylmä poikkeama väistyy kesäkuun puolella. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tilastoissa kesäkuun ensimmäisellä viikolla päivän ylin lämpötila on tavallisesti maan etelä- ja keskiosassa 16–20 astetta, pohjoisosassa 12–18 astetta ja Pohjois-Lapissa 10–14 astetta. Öisin lämpötila on nollan yläpuolella koko maassa.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

Tavallisesti terminen kesä on alkaa kesäkuun alussa jo Etelä-Lapissa asti. Termisellä kesällä tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin vuorokauden keskilämpötila on yli 10 astetta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräinen lämpötila ja sademäärä voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 9.5.2024 klo 18.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat