Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Polttava helle viistää tänään Suomea – kuurosateet voivat saada kadut tulvimaan
  Uutiset |

  Polttava helle viistää tänään Suomea – kuurosateet voivat saada kadut tulvimaan

  Keskiviikkona Suomen itäpuolella liikkuu erittäin kuumaa ilmaa kohti pohjoista. Keski-Suomea vastaavilla leveysasteilla lämpötila voi Suomen itärajan takana kohota yli 35 asteen – jopa lähelle Suomen kaikkien aikojen lämpöennätystä, 37,2 astetta.
  Keskiviikkona Suomen itäpuolella liikkuu erittäin kuumaa ilmaa kohti pohjoista. Keski-Suomea vastaavilla leveysasteilla lämpötila voi Suomen itärajan takana kohota yli 35 asteen – jopa lähelle Suomen kaikkien aikojen lämpöennätystä, 37,2 astetta. Kuva: Foreca

  Heti Suomen itäpuolella kulkee keskiviikkona erittäin voimakas lämpötilan muutosvyöhyke: kun Suomen puolella lämpötila jää ylimmilläänkin noin 20 asteeseen, Venäjällä mitataan mahdollisesti jopa ennätyshelteitä. Sitä vastoin osassa Suomea saadaan tänään runsaita sade- ja ukkoskuuroja.

  Ei jää monesta sadasta kilometristä kiinni, etteikö itäiseen Suomeen oltaisi lähipäivinä voitu saada jopa kesäkuutakin kuumemmat ilmat. Heti Suomen rajojen itäpuolella luikertelee lähipäivinä rintamavyöhyke, joka erottaa kaksi hyvin erityyppistä ilmamassaa toisistaan.

  Lue myös: Tällainen on tyypillisesti heinäkuun sää

  Kuurosateet piiskaavat Suomea, paikallinen tulviminen mahdollista

  Keskiviikkona maan etelä- ja länsiosassa sekä osassa Lappia voi tulla runsaita kuurosateita. Iltapäivällä jyrähtelee myös ukkonen. Tämän päivän kuurosateet ovat sen verran hidasliikkeisiä, että jollekin paikkakunnalle vettä voi kertyä lyhyessä ajassa useita kymmeniä millimetrejä. Paikalliset kaupunki- ja taajamatulvat ovat mahdollisia maan länsiosassa.

  Pohjois-Venäjällä jopa yli 35 astetta

  Kaspianmeren ympäristössä muhinut kuuma ja kostea ilma on nytkähtänyt liikkeelle kohti pohjoista. Äänisjärven itäpuolella on lähipäivinä niin kuumaa, että jos sama ilma olisikin koukannut hieman lännempää, Suomessa olisi voinut rikkoutua kaikkien aikojen heinäkuun lämpöennätys, 37,2 astetta. Se mitattiin Liperissä heinäkuussa 2010. Äänisjärven itäpuolella jopa 35 astetta voi mennä rikki keskiviikon kuluessa.

  Erikoista tilanteessa on se, että kuuma ilma raivaa tiensä aina arktiselle Barentsinmerelle saakka. Lähipäivinä Suomen Lappia vastaavilla leveysasteilla mitataan Venäjällä lähes 35 asteen lämpötiloja.

  Lue myös: Miten ilman kosteus vaikuttaa helteen tukaluuteen?

  Helleilma vaeltaa kohti Huippuvuoria

  Samaan aikaan kun elämme Suomessa koleassa matalapainekuplassa, vaeltaa helleilma itäpuolellamme kohti arktisia merialueita. Pohjois-Venäjällä voidaan lähipäivinä rikkoa useita paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä.

  Myöhemmin tämän helleilmamassan lasketaan liikkuvan kohti Huippuvuoria, mutta kylmän meren yllä ilma toki viilenee selvästi.

  Lämmin sää houkutteli rannalle ja veden ääreen.
  Helle karttaa Suomea hamaan tulevaan. Sen sijaan heti Suomen itäpuolella on lähipäivinä jopa tukalan kuumaa. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 28.7.2018

  Hikihelle muhii Venäjällä jatkossakin

  Vastaisuudessakin sääasetelma pysyy sellaisena, että Suomen itäpuolelle on nytkähtämässä säännöllisesti erittäin kuumaa ja kosteaa ilmaa Mustanmeren ja Kaspianmeren ympäristöstä.

  Suomi näyttää kuitenkin tuoreimman kuukausiennusteen valossa pysyvän visusti omassa vilpoisassa matalapainekuplassaan.

  Lue seuraavaksi: Miltä näyttää heinäkuun lopun sää?

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa