Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sateita Suomeen liukuhihnalla: Lumisade huonontaa ajokeliä, vesisade sulattaa…
Uutiset |

Sateita Suomeen liukuhihnalla: Lumisade huonontaa ajokeliä, vesisade sulattaa lumia – katso loppuviikon ennuste

Lumisateita ja vettä tiellä.
Sateita tulee loppuviikolla eri olomuodoissa. Ajokeli on ajoittain huono. Kuvat: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 18.1.2024 ja Christian Nylund, Vaasa, 23.1.2024

Loppuviikolla ja ensi viikolla Suomeen on tulossa sadealueita yksi toisensa perään. Sateita tulee niin lumena, räntänä kuin vetenäkin. Lämpötilat käyvät tämän viikon mittaan plussan puolella paikoin Pohjois-Lapissa asti.

Lämpötilaerot ovat olleet suuria Suomessa. Keskiviikon vastaisena yönä Itä-Lapissa Savukosken Tulppion havaintoasemalla mitattiin jopa −32,3 astetta, kun taas lounaisrannikolla oltiin kylmimmilläänkin vain nollan vaiheilla, aavistuksen pakkasen puolella. Keskiviikkona iltapäivällä Savukoskella on kuitenkin ollut enää noin −4 astetta, joten lauhtuminen on ollut voimakasta.

Sääennustekartoilla näkyy nyt sateita loppuviikolle. Lisäksi sää lauhtuu lähipäivinä lisää pohjoisessa asti.

Lumisade huonontaa ajokeliä laajalti jo keskiviikkona ja torstain vastaisena yönä, kun sadealue liikkuu Suomen yli itään. Lumikertymät ovat 1–10 senttimetriä, eniten lunta tulee Etelä-Lapissa, vähiten etelässä ja idässä. Maan länsiosassa sataa myös hieman vettä.

Lisää sateita eri olomuodoissa on tulossa Suomeen loppuviikon ja ensi viikon aikana.

– Sadealue toisensa jälkeen kulkee Suomen yli ja samalla puhaltaa lauha etelätuuli. Suojasää hivuttautuu Etelä-Lappiin asti jo torstaina. Perjantaina nollan yläpuolelle mennään myös osassa Pohjois-Lappia. Korkeimmat lämpötilat nousevat loppuviikolla näillä näkymin 4–5 plusasteeseen paikoin maan etelä- ja keskiosassa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumisateiden lisäksi loppuviikolla tulee siis myös vettä.

– Heikkoja vesisateita tulee jo torstaina, mutta perjantain sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa suurimmaksi osaksi vetenä. Perjantai-iltana ja lauantaina Lapissakin tulee vettä tai räntää. Ensimmäisten talvilomalaisten paluuliikenteessä ja toisten menoliikenteessä perjantaista sunnuntaille ajokeli on välillä huono, joten kannattaa katsoa sadetutkaa ja seurata ennusteita. Eniten lumipeite madaltuu viikon aikana maan eteläosassa, jossa lumensyvyys voi paikoin laskea yli 10 senttimetriä, Anna Latvala ennakoi.

Keskiviikkona maan länsipuoliskolla Uudeltamaalta aina Oulun seudulle asti lämpötila vaihtelee vähän nollan molemmin puolin. Muualla on enimmäkseen pikkupakkasta, mutta Pohjois-Lapissa on paikoin yli 10 pakkasastetta. Mikäli pilvipeite rakoilee torstain vastaisena yönä, Käsivarren Lapissa voi olla 10–20 pakkasastetta.

Seuraa sateita ja katso sateiden ennuste Forecan sivuilta!

Torstaina paikoin vesi- ja lumisateita – perjantaina voimakkaampia ja laajempia sateita

Torstaina aamulla enimmät sateet väistyvät Suomen itäpuolelle.

– Heikkoja vesi- tai lumisateita tulee kuitenkin torstaina siellä täällä pitkin maata, pohjoisessa sateet ovat vielä laajalti lunta. Sää on pilvistä, Anna Latvala kertoo.

Päivällä maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun seudulla on yleisesti 0–3 plusastetta, muualla pohjoisessa ja Pohjois-Karjalassa on vielä pakkasta. Etelätuuli on torstaina kohtalaista.

Sää lauhtuu suojasään puolelle perjantain vastaisena yönä Keski-Lapissa asti.

Katso videolta lähipäivien lumi- ja vesisateiden sekä tuulten ennuste!

Perjantai on lauha, pilvinen, sateinen ja tuulinen päivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelän ja kaakon välinen tuuli on maan länsiosassa ja Pohjois-Lapissa puuskissa jopa kovaa. Lounaasta leviää Suomeen seuraava sadealue. Tästä sateesta suurin osa tulee maan etelä- ja keskiosassa vetenä, paikoin tulee räntää. Pohjoisessa sade alkaa lumena tai räntänä, mutta sadealueen jälkipuolella tulee vettä monin paikoin, Anna Latvala ennustaa.

Lämpötila on perjantaina päivällä laajalti 0–4 astetta plussan puolella, Pohjois-Lapissa ollaan enimmäkseen −4 ja 2 plusasteen välillä.

Lauantain vastaisena yönä etelässä ja lännessä lämpötila käväisee näillä näkymin laajalti vähän pakkasen puolella. Sateet väistyvät Suomen itäpuolelle yön aikana.

Viikonloppuna lisää sateita – huonoa ajokeliä talvilomaliikenteessä

Viikonloppuna talvilomien paluu- ja menoliikenteessä kannattaa varautua ajoittain huonoon ajokeliin, vaikka osassa maata nähdään paikoin myös aurinkoa.

– Lauantaina pilvisyys vaihtelee enemmän kuin edeltävinä päivinä, joten varsinkin maan länsi- ja pohjoisosassa aurinko voi näyttäytyä. Seuraava matalapaine sateineen on kuitenkin jo tulossa etelästä. Lauantaina illalla maan etelä- ja keskiosaan leviää lumi- ja vesisadetta, paikallisesti voi tulla myös jäätävää sadetta. Sunnuntain vastaisena yönä paikoin Kainuussakin sataa lunta, Anna Latvala sanoo.

Päivälämpötila on lauantaina enimmäkseen 0–5 plusastetta, Kilpisjärvellä voi olla vähän pakkasta. Lauhinta on lännessä. Voimakkain tuuli painottuu Lappiin, jossa puuskat ovat kovia. Etelässä tuuli heikkenee hetkeksi.

Sunnuntain vastaisena yönä lauha sää jatkuu idässä. Maan länsi- ja pohjoisosassa lämpötila vaihtelee vähän nollan molemmin puolin. 

Sunnuntaina aamulla enimmät lumi- ja vesisateet väistyvät koilliseen. Pilvipeite rakoilee paikoin sateen jäljessä.

– Sää jatkuu tuulisena. Lauhaa on edelleen. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat päivällä 0–4 plusasteessa, pohjoisessa lämpötilat vaihtelevat nollan molemmin puolin, Anna Latvala kertoo.

Myös ensi viikolla sateita kulkee Suomen yli

Ennusteen mukaan vaihteleva sää jatkuu myös ensi viikolla. Sadealueita kulkee edelleen Suomen yli.

– Näyttää siltä, että matalapainesää ei ole lähdossä minnekään, vaan sateita tulee Suomeen tämänhetkisen ennusteen mukaan ensi viikolla edelleen 1–2 päivän välein. Sateita tulee niin lumena kuin vetenäkin. Tulossa on ajankohtaan nähden lauhaa ja tuulista säätä, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Talvilomakauden kuukausiennuste: Näin edetään kohti kevättä!

22.2.2024: Päivitetty ennustetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 22.2.2024 klo 17.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat