Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Alkuun hurja helleaalto – katso juhannusviikolle…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Alkuun hurja helleaalto – katso juhannusviikolle yltävä ennuste!

Toukokuun lämpöä Vaasassa.
Toukokuun loppu on tänä vuonna lämmin. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 26.5.2024

Tällä viikolla sää on Suomessa kuumaa, paikallisesti lämpötilat ovat kipuamassa jopa 30 asteen tienoille. Paikoin liikkeellä on myös räväköitä sade- ja ukkoskuuroja. Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen laajalti tavanomaista lämpimämpää säätä kesäkuun alkupuoliskolle ja juhannusviikolle, vaikkakaan tämän viikon kaltaista suurta poikkeamaa keskimääräisiin lämpötiloihin ei ainakaan tällä hetkellä ole näkyvissä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 26. toukokuuta.

– Vuodenaikaan nähden erittäin lämmin, laajalla alueella helteinen sää jatkuu ainakin tämän viikon ajan. Tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan suuressa osassa maata 7–9 astetta ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Päivittäisennusteiden perusteella lämpötila nousee tällä viikolla korkeimmillaan jopa 30 asteen tuntumaan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa tavanomaista lämpimämpää myös kesäkuun puolella, joskaan tämän viikon kaltaisia hyvin suuria lämpötilapoikkeamia tavanomaiseen ei ennusteessa ole näkyvissä.

– Korkeapaine kuitenkin todennäköisesti väistyy. Ensi viikolla sää muuttuu meillä ajankohtaan nähden sateisen sään suuntaan, Joanna Rinne ennustaa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 26.5.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

27.5.–2.6.

(Viikko 22)

Viikon keskilämpötilat ovat Suomessa jopa 7–9 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä. Sateita tulee suuressa osassa maata tavanomaista vähemmän, mutta osassa Lappia sataa tavanomaista enemmän.Hyvä

3.–9.6.

(Viikko 23)

Sää on tavanomaista lämpimämpää, mutta ero ajankohdan keskiarvoon on jo edeltävää viikkoa maltillisempi. Sateita tulee tavanomaista enemmän koko maassa.Kohtalainen

10.–16.6.

(Viikko 24)

Viikko on keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

17.–23.6.

(Viikko 25)

Juhannusviikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan tavanomaista korkeampia. Sateisiin ennuste ei enää ota juuri kantaa.Heikko

Toukokuun 27. päivä alkanut viikko: Hurjaa hellettä – paikoin sade- ja ukkoskuuroja

Tällä viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan koko maassa huomattavasti ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suuressa osassa maata eroa ajankohdan keskiarvoon on 7–9 astetta. Päivittäisennusteiden mukaan päivittäin mitataan laajalla alueella hellelämpötiloja eli yli 25 astetta. Lämpimimmillään lämpötila voi nousta paikallisesti jopa 30 asteen tienoille. Hellelämpötiloja on ainakin osana viikon päivistä odotettavissa jopa Lapissa asti. Myös yöt ovat lämpimiä, maan etelä- ja keskiosassa paikoin lämpötila ei yölläkään laske 15 asteen alapuolelle. Lapissakin osana öistä lämpötila pysyttelee paikoin 10 asteen yläpuolella, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa viikko on ajankohtaan nähden vähäsateinen. Osassa Lappia sateita tulee kuitenkin tavanomaista enemmän.

– Eri puolilla Suomea tulee tällä viikolla päivittäin sade- ja ukkoskuuroja. Suuressa osassa maata sää on silti aurinkoinen ja poutainen, sadekuurot ovat hyvin paikallisia.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muun Euroopan osalta tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpi laajalti Euroopan itä- ja pohjoisosassa sekä paikoin Iberian niemimaalla, kun taas läntisessä Euroopassa viikon keskilämpötilat jäävät keskimääräistä matalammiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Euroopassa erityisen lämmintä säätä on odotettavissa osassa eteläistä Espanjaa, jossa päivälämpötilat saattavat viikon puolivälin jälkeen nousta jopa lähelle 40 asteen lukemaa. Euroopan lämpimimmät alueet löytyvät tällä viikolla Espanjan ja Portugalin seudun lisäksi Suomesta ja Ruotsista, Baltiasta ja Itä-Euroopasta sekä Välimeren maista, Joanna Rinne kertoo.

Tavanomaista runsaampia sademääriä on odotettavissa erityisesti keskisessä Euroopassa sekä Ruotsin ja Norjan eteläosissa.

– Keski-Euroopan yli liikkuu tällä viikolla runsaasti sateita. Esimerkiksi eteläisen Saksan suunnalla viikon jälkipuolella saattaa kolmessa vuorokaudessa sataa jopa 100–150 millimetriä vettä. Alueella kärsittiin pahoista tulvista jo pari viikkoa sitten, Joanna Rinne sanoo.

Kesäkuun 3. päivä alkava viikko: Sää on Suomessa tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa 3. kesäkuuta alkavalla viikolla ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää, vaikka ero keskiarvoon nähden ei ole enää läheskään yhtä suuri kuin touko–kesäkuun vaihteen viikolla. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila olisi 0–3 astetta tavanomaista korkeampi.

– Korkeapainetilanne näyttää purkautuvan. Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan meillä koko maassa enemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä. Päivittäisennusteiden mukaan helle saattaa ainakin väliaikaisesti väistyä, mutta mahdollisesti myös palata uudelleen. Ennuste on kuitenkin vielä hyvin epävarma, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan 3. kesäkuuta alkavalla viikolla sää on laajalti tavanomaista lämpimämpää itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa sekä esimerkiksi Espanjan ja Portugalin suunnalla ja Italian eteläosassa.

– Sateet puolestaan liikkuvat Keski-Euroopan yltä pikemmin pohjoisen Euroopan ylle, Joanna Rinne toteaa.

Kesäkuun 10. ja 17. päivä alkavat viikot: Ennusteessa tavanomaista lämpimämpää Suomeen myös juhannusta kohti ja juhannusviikolla

Kesäkuun 10. päivä alkavan viikon osalta sää on jo muuttunut huonommin ennustettavaksi.

– Näyttäisi kuitenkin siltä, että ajankohtaan nähden lämmin sää jatkuisi sekä suuressa osassa Suomea että Eurooppaa. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa, mikä viittaa siihen, että suursäätila on muuttunut jo huonosti ennustettavaksi. Kuukausiennusteen muodostavat osaennusteet ovat erimielisiä siitä, mihin suuntaan sää kehittyy, Joanna Rinne toteaa.

Kesäkuun 17. päivä alkavalle viikolle eli juhannusviikolle kuukausiennuste näyttää nyt hieman tavanomaista lämpimämpiä viikon keskilämpötiloja Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Juhannusviikolla ajankohtaan nähden lämmin sää näyttäisi jatkuvan niin Suomessa kuin laajalti muuallakin Euroopassa. Sateisiin ennuste ei juhannusviikollakaan ota kantaa, Joanna Rinne sanoo.

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Päivittäisiä tilanteita kuten esimerkiksi juhannuksen säätä kuukausiennusteesta ei voi päätellä tai ennakoida.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Missä lomasää suosii? Nämä ovat tilastoissa Suomen suven aurinkoisimmat, helteisimmät ja sateisimmat alueet

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 28.5.2024 klo 09.18

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat