Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Marraskuun sää vaihteli lauhasta talviseen: Kylmin lukema −34,0 astetta – näin kylmä lämpötila mitattu marraskuussa viimeksi vuonna 2010
  Uutiset |

  Marraskuun sää vaihteli lauhasta talviseen: Kylmin lukema −34,0 astetta – näin kylmä lämpötila mitattu marraskuussa viimeksi vuonna 2010

  Tyrskyä Näsijärvellä.
  Näsijärvellä tyrskysi marraskuun lopussa. Kuva: Ari Branthin, Tampere, Näsijärvi, 30.11.2021

  Marraskuussa koettiin niin lauhoja kuin kylmiäkin jaksoja. Kuukauden keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä tavanomaista, sateita tuli laajalti keskimääräistä vähemmän. Syysjakso eli syys–marraskuu oli suuressa osassa maata niin ikään keskilämpötilaltaan tavanomaisen tienoilla.

  Marraskuussa nähtiin tänä vuonna sekä lauhaa syyssäätä että talven tuntua.

  – Sadealueiden reitti kulki marraskuun ajan Suomen yli. Sää on ollut meillä vaihtelevaa. Kuun viimeisellä kolmanneksella kylmä, pohjoisenpuoleinen ilmamassa piti Suomea otteessaan, ja sää oli koko maassa talvinen. Sama jatkuu ennusteiden mukaan myös joulukuun alkupuoliskolla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Marraskuun korkein lämpötila oli Salossa 1. marraskuuta mitattu 13,1 astetta. Kuukauden alin lämpötila oli 27. marraskuuta Utsjoen Kevojärvellä havaittu −34,0 astetta.

  Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan marraskuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä tavanomaista. Lapissa oli kuitenkin hieman keskimääräistä kylmempää ja kaakossa hieman keskimääräistä lämpimämpää.

  Marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 5 plusasteesta pohjoisimman Lapin noin −10 asteeseen.

  – Suuressa osassa maata poikkeama vuodenajan keskiarvoon oli melko pieni, osassa pohjoista oli asteen pari keskimääräistä kylmempää, Joanna Rinne sanoo.

  Haihtumissumua Oulujoella.
  Haihtumissumua Oulujoella. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 28.11.2021

  Marraskuun lämpimin lukema 13,1 astetta, kylmin −34,0 astetta

  Marraskuun korkein lämpötila oli Salossa 1. marraskuuta mitattu 13,1 astetta. Kuukauden alin lämpötila oli 27. marraskuuta Utsjoen Kevojärvellä havaittu −34,0 astetta. Marraskuussa on viimeksi mitattu näin kylmä lämpötila vuonna 2010, jolloin samalla Kevojärven havaintoasemalla oli myös −34,0 astetta 26. ja 27. marraskuuta.

  Suomen marraskuun kylmyysennätys on −42,0 astetta. Se on mitattu 30. marraskuuta 1915 Sodankylässä.

  Lunta ja kovaa pakkasta Karigasniemellä.
  Lunta ja kovaa pakkasta Karigasniemellä. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 28.11.2021

  Viime vuonna tehtiin uusi marraskuun lämpöennätys, kun Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla oli 6. marraskuuta 2020 peräti 16,6 astetta.

  Sateita marraskuussa laajalti keskimääräistä vähemmän

  Marraskuussa satoi laajalti keskimääräistä marraskuuta vähemmän, idässä oli kuitenkin paikoin tavanomaista sateisempaa.

  Kuukauden suurin sademäärä oli 88,7 millimetriä, joka mitattiin Nurmeksen Mujejärvellä. Vähiten sadetta tuli Inarin Angelin Lintupuoliselän havaintoasemalla, 16,1 millimetriä.

  Kuukauden lopussa lunta oli lähes koko maassa, ainoastaan etelässä ja lännessä oli paikoin lumettomia alueita. Lunta oli maan itä- ja pohjoisosassa yleisesti 15‒40 senttimetriä. Idässä lunta oli ajankohtaan nähden paikoin harvinaisen paljon.

  Suurin lumensyvyys kuukauden viimeisenä päivänä 30. marraskuuta mitattiin Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 54 senttimetriä.

  Lunta Tuusulassa marraskuisena aamuna.
  Marraskuussa lumisateita saatiin myös eteläisessä Suomessa. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 23.11.2021

  Myrskypäiviä marraskuussa oli neljä, kun niitä on marraskuussa keskimäärin 3,7.

  Syys–marraskuun keskilämpötila lähellä tavanomaista

  Syysjakso eli syys–marraskuu oli suuressa osassa maata keskilämpötilaltaan lähellä tavanomaista, Pohjois-Lapissa oli noin asteen tavanomaista kylmempää.

  Maan eteläosassa syys–marraskuun jakso oli laajalti tavanomaista vähäsateisempi. Maan keski- ja pohjoisosassa oli puolestaan monin paikoin tavanomaista sateisempaa.

  Lapissa useilla havaintoasemilla oli jopa harvinaisen sateista. Tämä tarkoittaa, että syys–marraskuun jakso on näin sateinen harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

  Harmaa päivä Ahmasjärven rannalla.
  Marraskuussa oli myös lauhoja hetkiä. Kuva: Sinikka Kujala, Utajärvi, 4.11.2021

  Lue seuraavaksi: Joulukuun kuukausiennuste: Alkuun kaksi erittäin kylmää viikkoa – näin meteorologi Anna Latvala kommentoi jouluviikkoa nyt!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat