Sääuutiset ja blogi> Lapissa mitattu yli 30 pakkasastetta: Etelässäkin 10–20 pakkasastetta…
Uutiset |

Lapissa mitattu yli 30 pakkasastetta: Etelässäkin 10–20 pakkasastetta mahdollista viikonloppuna – sunnuntaina lumisateita ja lauhtuvaa

Helmikuinen pakkaspäivä Lapissa.
Helmikuu on alkanut osassa Lappia kovilla pakkasilla. Kuva: Markku Kuisma, Inari, 3.2.2023

Lapissa pakkasta on ollut helmikuun alussa paikoin yli 30 astetta, viikonloppuna maan etelä- ja keskiosassakin voidaan mitata 10–20 pakkasasteen lukemia. Sää on kuitenkin lauhtumassa jo sunnuntain mittaan, kun Suomeen saapuu laajempia lumisateita. Suuria lumikertymiä ei sunnuntaina kuitenkaan ole tulossa. Ensi viikolle ennusteissa on lauhoja föhn-tuulia.

Perjantaina aamulla pakkanen on paukkunut Lapissa paikoin kireissä, yli 25 pakkasasteen lukemissa. Kylmin lämpötila on mitattu Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla, −32,2 astetta. Myös Enontekiöllä ja Muoniossa on ollut perjantaina yli 30 pakkasastetta. Talven toistaiseksi kylmin lukema on 7. tammikuuta Muonion kirkonkylän havaintoasemalla mitattu −34,8 astetta.

Sää kylmenee myös maan keski- ja eteläosassa loppuviikon mittaan.

– Perjantaina ja lauantaina meillä vallitsee kylmä pakkassää. Sää on enimmäkseen poutainen, mutta pilvikatosta voi paikoin tulla vähäistä lumisadetta. Lunta ei kuitenkaan juuri kerry maahan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Paikoin loppuviikolla nähdään myös aurinkoa.

Pakkasta on maan etelä- ja keskiosan pilvisillä alueilla 5–10 astetta ja Lapin pilvisillä alueilla enimmäkseen 10–20 astetta. Selkeillä alueilla voi kuitenkin olla reilusti kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pilvikatto on etenkin Lapissa hajanainen, lauantaina laajemmin myös maan etelä- ja keskiosassa. Selkeillä alueilla pakkasta on selvästi enemmän, sään muuttuessa selkeämmäksi pakkanen voi kiristyä jopa 15 asteella. Kovemman pakkasen alueilla pakkaslukemat ovat erittäin huonosti ennustettavissa ja lämpötiloissa on suuria paikalliseroja. Lapissa on selkeillä alueilla paikallisesti jopa yli 30 asteen pakkaslukemia. Lauantaina maan etelä- ja keskiosassa 10–20 asteen pakkaslukemat ovat selkeillä alueilla mahdollisia etenkin pimeän aikaan, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Milloin pakkanen on kireää? Näin määritelmä vaihtelee eri puolella Suomea

Ennuste iltapäiville 4.–5.2.2023.
Ennuste iltapäiville 4.–5.2.2023.

Sunnuntaina Suomeen leviää lumisadealue. Samalla sää myös lauhtuu.

– Sunnuntaina lunta sataa koko maassa, mutta lumikertymät jäävät vähäisiksi. Enimmillään lunta tulee reilut pari senttimetriä. Pakkasta on sunnuntaina etelässä ja lännessä enimmäkseen 1–5 astetta. Idässä ja pohjoisessa on laajalti 5–10 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa paikoin 10–15 pakkasastetta.

Helmikuun aurinkoa Vaalassa.
Pilvisyys vaihtelee loppuviikolla, paikoin nähdään aurinkoa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 3.2.2023

Ensi viikolla föhn-tuulta ja lauhempaa – onko edessä uusi muutos loppuviikolla?

Maanantain vastaisena yönä sää selkenee lyhytaikaisesti koko maassa. Lämpötilat pysyvät pakkasella.

– Maanantaina meillä puhaltaa länsivirtaus. Lounais- ja länsirannikolla lämpötilat nousevat jo asteen tai pari plussalle, muualla pakkasta on 1–7 astetta. Sää pilvistyy päivän edetessä. Maan pohjoisosaan leviää lännestä sateita kaikissa olomuodoissa, Joanna Rinne ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ensi viikolle ennakoidaan myös föhn-tuulta.

– Tiistaista alkaen föhn-tuulen vaikutus tuntuu jo selvästi. Lähes koko maassa ollaan plussalla, lämpimintä on Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin suunnalla. Tämän hetken ennusteen mukaan paikoin voi olla lähes 5 plusastetta, joinakin päivinä paikallisesti ehkä jopa yli 5 plusastetta. Tiistaista lähtien viikon puolivälin ympäristössä pilvisyys on vaihtelevaa, sateita tulee näillä näkymin ainoastaan paikallisesti Pohjois-Lapissa. Tuuli on puuskaista.

Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

Ennuste iltapäiville 6.–8.2.2023.
Ennuste iltapäiville 6.–8.2.2023.

Ensi viikon edetessä tulossa voi olla kuitenkin jälleen muutoksia.

– Perjantaina 3. helmikuuta tehtyjen ennusteiden mukaan ensi viikon päättyessä ilmavirtaus saattaa kääntyä puhaltamaan pohjoisen puolelta. Tämä toisi jälleen pakkassään aallon. Näin pitkälle menevä ennuste on kuitenkin jo epävarma, Joanna Rinne toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 3.2.2023 klo 15.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat