Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Harvinainen lokakuu tähän mennessä: “Vuorokauden alimmat lämpötilat jopa poikkeuksellisen korkeita” – pian sää viilenee
  Uutiset |

  Harvinainen lokakuu tähän mennessä: “Vuorokauden alimmat lämpötilat jopa poikkeuksellisen korkeita” – pian sää viilenee

  Ruskaa Jyväskylässä.
  Lokakuun lämpötilat ovat olleet ajankohtaan nähden korkeita. Kuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, Jyväskylä 13.10.2020

  Lokakuu on ollut tähän mennessä keskilämpötilaltaan harvinaisen lämmin. Nyt sää on viilenemässä loppuviikolla. Sateet vähenevät hetkeksi.

  Säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen perusteella kuluneen lokakuun keskilämpötila on ollut 27. lokakuuta mennessä noin kaksi astetta tavanomaista korkeampi lähes koko maassa.

  Lokakuu onkin ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen lämmin. Säätilastoissa ilmiö on harvinainen, kun se esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

  Se, milloin on viimeksi ollut lämpimämpi lokakuu, vaihtelee maan eri osissa.

  – Viimeksi lämpimämpi 1.–27. lokakuuta on ollut maan eteläosassa vuonna 2006 tai 2008. Maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on ollut viimeksi lämpimämpää vuonna 2000. Lapissa yleisesti vuonna 2007 oli lämpimämpää, tosin aivan pohjoisimmassa Lapissa tarvitsee mennä taaksepäin vain vuoteen 2016 asti, jolloin oli lämpimämpää, toteaa meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

  Tämän viikon maanantaina vuorokauden korkein lämpötila oli Turun 12,5 astetta ja tiistaina Kemiönsaaren 12,3 astetta. Näillä lukemilla ei kuitenkaan päästy lähelle lokakuun viimeisen viikon ennätyksiä.

  – Ovathan ne olleet ajankohtaan nähden selvästi tavanomaista korkeampia lukemia, mutta harvinaisia korkeintaan yksittäisten havaintoasemien oman havaintohistorian osalta, jos sitäkään, toteaa Ville Siiskonen.

  Tilastoista vuosilta 1959–2019 löytyy lokakuun viimeisen viikon eli ajanjakson 25.–31. lokakuuta korkeimmaksi lukemaksi Porissa 29. lokakuuta 2014 mitattu 14,8 astetta. Tuona vuonna 28. ja 29. lokakuuta olivat laajalti lämpimiä. Monilla länsirannikon asemilla mitattiin 13–14 astetta.

  Vuorokauden alin lukema 11,3 astetta

  Jos eivät vuorokauden ylimmät lukemat ole viime päivinä olleet ajankohtaan nähden huomattavan korkeita, niin vuorokauden alimmat lämpötilat ovat sitä paikoin olleet.

  – Jos tarkastellaan vuosien 1959–2019 korkeimpia vuorokauden alimpia lämpötiloja päivämääriltä 25.–31. lokakuuta, niin muun muassa 26. lokakuuta 2020 on mitattu ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeita vuorokauden alimpia lämpötiloja. Paraisilla Utön havaintoasemalla vuorokauden alin lämpötila oli tuolloin 11,3 astetta. Näin korkea vuorokauden alin on mitattu edellä mainitulla tarkastelujaksolla vain 28. lokakuuta vuonna 2014 Vihdin Maasojan havaintoasemalla, silloin sama 11,3 astetta, kertoo Ville Siiskonen.

  Säätilastoissa sää on poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin 2–3 kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

  Merenrannan iltataivas.
  Merenrannan iltataivas. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 26.10.2020

  Sää viilenee vähitellen loppuviikolla – ensi viikko näyttää vaihtelevalta

  Tämän viikon alku on ollut sateinen, mutta loppuviikolla edessä on myös poutaisempia ja paikoin aurinkoisiakin hetkiä.

  Keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana sadealue kulkee kuitenkin maan etelä- ja keskiosan yli pohjoiseen. Torstaina Lapissa tulee lumi- ja vesisateita, muualla pohjoisessa paikoin vettä. Maan etelä- ja keskiosassa aurinko pilkahtelee, mutta paikalliset vesikuurot ovat mahdollisia. Perjantaina Lapissa on laajalti poutaa ja aurinkoistakin, Kainuussa sää poutaantuu aamun ja Pohjois-Pohjanmaalla päivän mittaan. Etelämpänä on jälleen paikallisten vesikuurojen mahdollisuus, mutta aurinkoakin voidaan nähdä.

  – Loppuviikolla maan pohjoisosan yli kulkee korkeapaineen alue, joka tuo selkeämpää säätä: perjantaina laajalti pohjoiseen, lauantaina itään ja isoon osaan pohjoista. Sateet jäävät viikonloppuna vähäisemmiksi, vaikka lauantai-illaksi Lappiin leviääkin lumi- ja vesisateita. Sunnuntaina on enimmäkseen poutaa, mutta pohjoisessa yksittäiset vesikuurot ovat mahdollisia. Viikonlopun aluksi kylmempää ilmaa virtaa Suomen ylle pohjoisesta, mutta etelänpuoleinen virtaus voimistuu sunnuntaiksi ja levittää jälleen lämpimämpää ilmaa laajalti Suomen ylle, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Torstaina voidaan mitata 10 asteen lukemia lähinnä etelässä.

  – Sää viilenee kuitenkin myös etelässä ja lännessä asti niin, että 10 astetta on pian tiukassa. Perjantaina ja lauantaina enää lounaassa ja sunnuntaina paikallisesti lännessä voidaan päivällä käväistä 10 asteen rajan tuntumassa. Sunnuntaina 10 astetta mittarissa ei kuitenkaan lämmitä, sillä voimistuva tuuli saa ilman tuntumaan viileämmältä, sanoo Jenna Salminen.

  Yöpakkasia on loppuviikolla etenkin Lapissa, mutta ajoittain laajemminkin pohjoisessa ja paikoin myös idässä. Lapissa pakkasta voi olla yli 10 astetta.

  – Pohjoisessa päiväpakkaset palaavat laajalti lauantaiksi. Sunnuntain vastaisena yönä isossa osassa pohjoista ollaan vielä pakkasella, idässäkin esiintyy siellä täällä yöpakkasta. Sunnuntaina päivällä pohjoisessakin ollaan jo laajalti plussalla.

  Kuulas lokakuun aamu.
  Kuulas lokakuun aamu. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 24.10.2020

  Etelänpuoleinen tuuli on viikonvaihteessa voimistumassa.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan on hyvä varautua sunnuntaina ja maanantaina lännestä alkaen mahdollisiin koviin puuskiin. Lännen merialueilla ja rannikolla puuskissa myrskylukematkin voivat olla mahdollisia, ennustaa Jenna Salminen.

  Ensi viikko näyttää vaihtelevalta. Lännestä lähestyy alkuviikolla uusia sadealueita, mutta sateiden väliin mahtuu tämän hetken ennusteen mukaan myös poutaa.

  – Etelässä sateet tulevat todennäköisesti vetenä, pohjoisen sateissa on todennäköisimmin mukana lunta, mutta olomuodossa on silti sielläkin vaihtelua veden ja lumen välillä, toteaa Jenna Salminen.

  Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu marraskuun puolellakin ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpänä.

  Lue myös: Kuukausiennuste: Odotatko jo talvea? Tällainen on marraskuun alkupuolen sää – näin meteorologi kommentoi talven alkua

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 28.10. klo 17.10

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa