Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lämmintä ilmaa virtaa Suomeen ensi viikolla Välimereltä – “Helleraja voi rikkoutua useana päivänä”
  Uutiset |

  Lämmintä ilmaa virtaa Suomeen ensi viikolla Välimereltä – “Helleraja voi rikkoutua useana päivänä”

  Elokuinen aurinkoinen päivä Repoveden kansallispuistossa.
  Elokuun kuukausiennusteen mukaan 9. elokuuta alkava viikko olisi Suomessa keskilämpötilaltaan 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Kouvola, 16.8.2020

  Alkuviikolla maan itäpuoliskolla on tullut runsaita sateita. Loppuviikolla sää on vähitellen lämpenemässä. Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikolla yli 25 asteen lukemat ovat mahdollisia osassa maata.

  Tiistain ja keskiviikon vastaisen yön voimakas sade toi maan itäpuoliskolle vettä paikoin lähes koko elokuun keskimääräistä sademäärää vastaavia lukemia, kun Kainuussa ja Koillismaalla satoi paikoin 50–70 mm. Tiistaiaamusta kello 9 keskiviikkoaamuun kello 9 eniten satoi Kuhmossa, 71,1 mm. Yli 60 mm lukemia mitattiin myös Kuusamossa.

  Keskiviikkona vettä on tullut osassa pohjoista.

  – Tiistain kaatosateet ovat siirtyneet keskiviikoksi Pohjois-Suomen itäosaan. Kainuussa ja Koillismaalla vettä tulee vielä keskiviikkona 5–10 mm, Itä-Lapissa paikoin 15 mm. Maan etelä- ja länsiosassa on keskiviikkona monin paikoin aurinkoista, iltapäiväkuuroja tulee kuitenkin paikoin, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Elokuun sateita Vaalassa.
  Alkuviikon sateet ovat olleet paikoin runsaita. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 3.8.2021 

  Lähipäivinä Suomessa on heikko korkeapaine. Sää on vähitellen lämpenemässä.

  – Torstaina ja perjantaina aurinko paistaa yleisesti koko maassa, iltapäivisin kumpupilvisyys voi hieman lisääntyä. Yksittäisiä heikkoja iltapäiväkuuroja saattaa tulla lähinnä Lapissa. Sää lämpenee hieman ja torstaina päivälämpötila vaihtelee 20 asteen molemmin puolin, perjantaina päästään jo selvemmin 20 asteen yläpuolelle.

  Perjantaina loppuiltapäivällä ja illalla Helsingissä suunnataan katseet taivaalle, kun Kaivopuiston lentonäytös starttaa kello 16.

  – Perjantai-iltana Helsingissä on aurinkoista ja poutaa lämpötilan laskiessa alle 20 asteeseen illalla. Kohtalainen itätuuli viilentää hieman säätä. Kaivopuiston lentonäytökselle on tulossa siis paras mahdollinen sää, Kristian Roine ennustaa.

  Viikonloppuna sekä sateita että paistetta

  Lauantaina säässä tapahtuu muutos.

  – Päivällä sää on vielä koko maassa poutaista, aurinkoisinta on maan keski- ja pohjoisosassa. Päivälämpötila vaihtelee vajaan 20 ja länsirannikon noin 23 asteen välillä. Etelästä lähestyy kuitenkin pilviä ja sateita, jotka leviävät illaksi maan eteläosaan. Paikoin voi myös ukkostaa.

  Sunnuntaina sateita tulee tämän hetken ennusteen mukaan aluksi maan etelä- ja keskiosasta Oulun korkeudelle ulottuvalla alueella, illalla myös Länsi-Lapissa.

  – Iltapäivällä sää muuttuu maan etelä- ja länsiosassa jälleen poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi, samalla lämpötila kohoaa selvästi yli 20 asteeseen. Myös Lapissa päästään 20 asteen yläpuolelle, Kristian Roine kertoo.

  Auringonkukkia loppukesän valossa.
  Auringonkukkia loppukesän valossa. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Maakeski, 15.8.2020

  Helle mahdollista ensi viikolla

  Ensi viikon mittaan Suomeen virtaa ennusteen mukaan lämmintä ilmaa etelästä.

  – Lämmin ilmamassa on peräisin Välimeren itäosasta sekä Mustaltamereltä. Sää on vielä melko epävakaista, sateita tai sadekuuroja tulee pitkin viikkoa, tosin sateet jäävät paikallisiksi. Aurinko paistaa ensi viikolla useimpina päivinä. Iltapäivisin lämpötila kohoaa 20 asteen yläpuolelle lähes koko maassa. Ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 22 ja 25 asteen välillä ja on mahdollista, että helleraja rikkoutuu jopa useana päivänä. Todennäköisintä tämä on ensi viikon loppupuolella, Kristian Roine toteaa.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Tänä vuonna Suomessa on ollut jo 54 hellepäivää, joista toukokuussa viisi, kesäkuussa 25 ja heinäkuussa 24. Vuodesta 1961 alkavien digitoitujen tilastojen suurin hellepäivien määrä on vuodelta 2002, 65 kappaletta. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin jollain Suomen havaintoasemalla mitataan hellettä.

  Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan jossain päin Suomea hellettä mitataan keskimäärin toukokuussa kolmena päivänä, kesäkuussa kahdeksana, heinäkuussa kuutenatoista, elokuussa yhdeksänä ja syyskuussa alle yhtenä päivänä.

  Lue seuraavaksi: Elokuun kuukausiennuste julki: Vieläkö on tulossa lämpöä? Katso loppukesän ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 4.8. klo 15.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat