Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Arvaamaton "ukkosmöykky" on nousemassa kohti Suomea: "Suomenlahdella muhii hyvin kutkuttava tilanne"
  Uutiset |

  Arvaamaton "ukkosmöykky" on nousemassa kohti Suomea: "Suomenlahdella muhii hyvin kutkuttava tilanne"

  Massiivinen vyörypilvi matkasi Helsingin yli keskiviikkoiltapäivänä. 
  Massiivinen vyörypilvi marssi Helsingin yli lähes päivälleen vuosi sitten. Kuluneena kesänä ukkoset ovat jääneet melko vaisuiksi, mutta ukkoskausi voi pian avautua myös eteläisellä rantaviivalla. Kuva: Aleksi Jokela, Helsinki, Pohjoisranta, 23.6.2021

  Helle ja ukkoset kulkevat usein käsi kädessä, kuten viime päivinä on saattanut huomata. Tiistai-iltana Suomenlahdella muhii hyvin kutkuttava tilanne, sillä Viron puolella syntyneet ärhäkät kuurosolut ovat matkalla kohti Suomen etelärannikkoa. Rankat ukkossateet ovat mahdollisia tiistai-iltana, keskiviikon vastaisena yönä ja keskiviikkona maan etelä- ja länsiosassa. Ilma voi tuntua hiostavan kuumalta.

  Tiistaina mitattiin kuluneen vuoden korkein lukema, kun lämpötila kipusi Porissa 32,9 asteeseen. Kyseessä on jo neljäs peräkkäinen vuosi, kun 32 asteen rajapyykki rikkoutuu Suomessa jo kesäkuun aikana. Kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätystä, 33,8 astetta (Ähtäri, kesäkuu 1935) on uhiteltu jo vuodesta 2019 lähtien, mutta toistaiseksi se on pitänyt pintansa.

  Helteiseen ilmamassaan on liittynyt myös paikallisia ukkoskuuroja maan länsiosassa alkaneella viikolla. Tämän kesän mittapuulla tiistai onkin ollut vilkas salamapäivä: salamaniskuja on havaittu Suomessa kello 20.15 mennessä 4409 kappaletta.

  Salamointisaldo todennäköisesti tästä vielä kasvaa, koska osassa maata ukkoskuurot jatkuvat läpi yön. Suomenlahdelta voi rantautua myös etelärannikolle tiistai-illan, keskiviikkoyön ja keskiviikon aikana rankkoja ukkoskuuroja.

  Lue myös tämä: Sääkartat hehkuvat hetken punaisina, muutos heinäkuun edetessä – katso tuore kuukausiennuste

  Yöllä ja keskiviikkona voi salamoida ja sataa rankasti, seuraa sadetutkaa!

  Läntistä Suomea halkoo tiistain ja keskiviikon ajan rintamavyöhyke, jonka yhteyteen kehittyy yksittäisiä mutta paikoin melko voimakkaitakin ukkoskuurosoluja. Rintamavyöhykkeen alueelle on kerääntynyt enemmän kosteutta, joten ukkosilla on nyt reilusti energiaa selviytyä vaikka läpi yön.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Ukkoskausi on monin paikoin etelärannikolla vielä tämän kesän osalta korkkaamatta, mutta näyttää siltä, että tilanteeseen on tulossa muutos. Tiistai-iltana salamointia on havaittu erityisesti maan länsiosassa, mutta vähitellen ukkoset ovat uskaltautuneet ajelehtia Virosta pidemmälle avomerelle kohti Suomea.

  Viileällä Suomenlahdella on tapana kuivattaa alku- ja keskikesän ukkoskuurot iltapäivän tunteina, mutta iltaisin ja öisin tilanne kääntyykin päinvastaiseksi.

  Lue lisää: Miksi ennustettu ukkonen jäi tulematta?

  Salamointia kesäillassa.
  Maan etelä- ja länsiosassa voi olla edessä näyttävää salamointia ja rankkaa sadetta. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Pori, arkistokuva

  Iltakahdeksan jälkeen ensimmäinen räväkän näköinen "ukkosmöykky" lähestyy jo Uudenmaan läntistä osaa, joten rytinää ja lotinaa voi olla edessä keskiviikkoyön ja keskiviikon aikana. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata reaaliaikaisesta sade- ja ukkostutkasta. Ukkoskuurot ovat arvaamattomia, eikä niiden liikkeitä tarkkaan pysty ennustamaan etukäteen.

  Aina kannattaa ja voi kuitenkin varautua. Tiistai-illan ja keskiviikon aikana voimakas sade voi haitata näkyvyyttä tien päällä, ja yksittäisiin ukkoskuuroihin liittyy paikoitellen rajuja tuulenpuuskia niin mantereella kuin vesistöilläkin.

  Keskiviikkona rankat sade- ja ukkoskuurot ovat mahdollisia maan etelä-, lounais- ja länsiosassa sekä läntisessä Lapissa. Loppuviikosta ukkosten painopiste näyttäisi siirtyvän Lappiin.

  Saitko näyttävän sääkuvan esimerkiksi salamoinnista tai ukkospilvistä? Lähetä se Forecalle julkaistavaksi tämän ohjeen mukaisesti!

  29.6.2022: Päivitetty ennustetta.

  Markus Mäntykannas
  meteorologi

  Päivitetty 29.6.2022 klo 13.20

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat