Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Katso, miten päivän myrsky etenee: Kovin osuma näille alueille – varovasti liikenteessä lumipyryssä!
  Uutiset |

  Katso, miten päivän myrsky etenee: Kovin osuma näille alueille – varovasti liikenteessä lumipyryssä!

  Myrskyä ja lumipyryä.
  Perjantaina tuuli puhaltaa ja lunta pyryttää osassa maata. Arkistokuvat: Ari Branthin, Tampere, 12.1.2021 ja Maarit Siitonen, Jyväskylä, 8.4.2019

  Voimakas matalapaine jyllää Suomessa perjantaina. Tuuli on voimistunut merellä myrskyksi, maa-alueilla tuuli on puuskaista. Lumisade huonontaa ajokeliä osassa maata.

  Perjantain sateet ja tuulet tuo syvä matalapaine, joka liikkuu lännestä maan pohjoisosaan perjantain ja lauantaiyön aikana.

  Tuuli on jo perjantaina aamupäivällä yltänyt myrskylukemiin pohjoisella Itämerellä. Kökarin Bogskärissä on kello 13.15 mennessä mitattu keskituuleksi 22,8 m/s. Kovin puuska on samalta havaintoasemalta, 27,4 m/s. Myrskypuuskia on havaittu monin paikoin merellä länsi- ja etelärannikon edustalla.

  Tuuli on puuskaista myös maa-alueilla. Tuulivahingot ja sähkökatkot ovat mahdollisia perjantain aikana.

  – Tuuli voimistuu yhä perjantain mittaan. Kovia puuskia esiintyy maa-alueilla lähes koko maassa, Lapissa tuuli on heikompaa. Paikoin maa-alueillakin puuskissa tuuli voi yltyä lähemmäs myrskypuuskien lukemia. Merellä myrskypuuskia on odotettavissa iltapäivällä ja iltaa kohti yhä enemmän erityisesti Suomenlahdelta lounaissaaristoon ulottuvalla alueella, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Myrskypuuskalla tarkoitetaan hetkellistä 21 m/s tai sen ylitse puhaltavaa tuulta.

  Puuskaennuste 9.4.2021.
  Puuskaennuste 9.4.2021.

  Merellä perjantain kovimmat tuulet ovat pohjoisella Itämerellä, lounaissaaristossa ja Suomenlahdella.

  – Maa-alueilla kovinta osumaa ottaa etenkin etelärannikko, sillä tuuli kiihtyy merellä ja osuu sitten rannikolle. Samasta syystä myös lounaisrannikko on yksi pahimman tuulen alueista, samoin kuin Vaasa–Turku-välin rannikkoalue. Sisemmällä maa-alueilla kovimmat tuulet ovat ensin päivällä etelässä ja lännessä, iltapäivällä laajemmin myös idässä, Jenna Salminen ennustaa.

  Pahimmat tuulet alkavat heiketä suuressa osassa maata lauantain vastaisen yön aikana, etenkin lännessä. 

  – Lauantai on kuitenkin edelleen tuulinen päivä varsinkin idän, etelän ja osin pohjoisen alueella, missä voi esiintyä kovia puuskia. Lauantaiaamuna myrskypuuskat ovat yhä mahdollisia Suomenlahdella, mutta päivän mittaan tuuli heikkenee. Lauantaina iltapäivällä kaakossa yksittäiset myrskylukemia hipovat puuskat ovat edelleen mahdollisia, Jenna Salminen toteaa.

  Myrskymatalapaine tuo runsaita lumi- ja vesisateita

  Tuulten lisäksi perjantai on sateinen päivä.

  – Sadealue on leviämässä koko maan ylle lännestä. Alkuun sateet ovat painottuneet länteen, etelään ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan. Perjantaina iltapäivällä sateet keskittyvät itään ja pohjoiseen. Lännessä sade muuttuu jo hajanaisemmaksi ja kuuroluonteisemmaksi. Pohjoisin osa Lappia saa sateensa vasta myöhemmin illalla ja yöllä.

  Lumipyry huononsi ajokeliä lännessä 9. huhtikuuta 2021.
  Lumipyry on huonontanut perjantaina ajokeliä osassa maata. Kelikamerakuva: Fintraffic, Teuva, tie 67, 9.4.2021 kello 12.11

  Sateet ovat Lapissa pääosin lunta, etelämpänä olomuoto vaihtelee. Etelässäkin sateet ovat paikoin lunta myräkän alkupuolella sekä perjantai-illan ja lauantaiaamun välisenä aikana. Sateet huonontavat ajokeliä.

  – Alkuun runsasta lumisadetta on tullut lännessä, mutta sade alkaa muuttua päivän mittaan lännessä vetisempään suuntaan. Perjantaina iltapäivällä sade on laajalti runsasta, mutta lumen muodossa se tulee idästä Lappiin, Jenna Salminen ennustaa.

  Ennuste 9.4.2021.
  Ennuste 9.4.2021.

  Lauantaina sateita liikkuu vielä etelässä, idässä ja Lapissa. Matalapaine väistyy vähitellen koilliseen. Muualla maassa paikoittaiset sadekuurot ovat mahdollisia.

  – Myös viikonlopun sateet ovat Lapissa pääosin lunta, etelämpänä sateiden olomuoto vaihtelee. 

  Sunnuntai on etenkin maan keskivaiheilla aurinkoinen ja poutainen. Lapin yli kulkee pilviä ja joitain lumisateita. Etelässä pilvisyys lisääntyy sunnuntaina päivällä etelästä lähestyvän sateen edellä.

  Seuraa myrskyn etenemistä – katso sadetutka ja tuuliennuste Forecan sivuilta.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 9.4. klo 13.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa